Menu

Új filmek forognak

2012.06.12.

Ősszel harmadik alkalommal lesz a Csokonai Művelődési Központban a RÖFI. A rövidfilmszemle kitalálója Tóth Lajos a ház igazgatója, akit pozíciójában néhány héttel ezelőtt erősített meg a kerületi önkormányzat.

-Igazgató Úr! Először is hadd gratuláljak ahhoz, hogy ismét öt évre bizalmat kapott a testülettől, illetve azt megelőzően a munkatársaktól is.
-Köszönöm szépen.
-Most azonban arról beszéljünk, hogy az önkormányzat és a művelődési intézmény nemrégiben immáron második alkalommal írta ki pályázatát a harmincöt év alatti fiatal magyar filmművészek számára tíz-tizenöt perces rövidfilm forgatókönyvének elkészítésére.
-Így van. Tavaly már nagy sikere volt ennek a pályázatnak, és két film is készült a támogatásból. Őszintén örülök annak, hogy lehetősége nyílik a fiataloknak arra, hogy legalább egy kevéske pénzből új filmet forgathassanak. Az egyik támogatott filmnek akkoriban mi voltunk a producerei is. A filmek sikeresek, hiszen a Legenda című (rendező: Szirmai Márton, operatőr: Pohárnok Gergely, főszereplők: Kun Vilmos, Tímár Éva) a művész mozikban az Együtt az ég alatt című német alkotás kísérőfilmje, míg a 180/100 című filmet (a forgatókönyvet írta és a filmet rendezte: Lőrincz Nándor-Nagy Bálint operatőr: Nagy Bálint) most hívták meg a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválra.
Örömmel jelenthetem be, hogy a második forgatókönyvírói pályázat eredményhirdetésére június 11-én került sor. A pályázatra harmincketten adták le jelentkezésüket, közülük több fordulóban a zsűri – Sándor Pál Kossuth- díjas filmrendező, a zsűri elnöke, Bezerédi Zoltán Kossuth-díjas színművész, rendező, Naszódi Katalin gyártásvezető, Libor Anita filmes szakújságíró, valamint az Önkormányzat képviseletében László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő – öt alkotót hívott be és közülük hárman kapnak lehetőséget egy-egy film elkészítésére. Tóth Barnabás filmjének munkacíme: Újratervezés, amely egy kedves groteszk filmnek ígérkezik egy GPS-ről és egy házasságról. A másik filmet Lakos Nóra készítheti el a pályázaton nyert összegből. Ő egy egészen különös képi világú, nagyon technikaigényes filmet forgathat Nagy evés címmel. Bouandel Doraya, fiatal filmművész pedig egy nagyon aranyos, kicsit groteszk, kicsit keserédes történetet valósíthat meg, amely egy kanapéról és egy dugába dőlt szerelemről szól. A pályázat nyertesei összesen nettő hárommillió forint értékben készíthetik el a nyár folyamán alkotásaikat, melyeket a novemberben megrendezendő III. RÖFI keretében tekinthetnek meg a nézők. A RÖFI logóját Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész tervezte, az elnevezést Kuczkó Andrea munkatársam találta ki, míg az idei szemlére a bemutatandó filmeket Pápai Zsolt, az ELTE filmes tanára válogatja össze.
-Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok az idei díjazottaknak!