Menu

Tűzoltási bemutató a Hadikikötőben

2005.05.18.

A Magyar Honvédség Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a Tűzoltósággal közös szervezésben látványos tűzoltási bemutatót tartott május 18-án délelőtt a Magyar Honvédség Hadikikötőjében, melyen a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal nevében dr. Nagy Antal jegyző vett részt.

A programra esős, szeles időben került sor, ám Molnár Sándor ezredes, a MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred parancsnoka köszöntő szavaiban elmondta, hogy az eredeti programokat lebonyolítják, mivel időjárástól függetlenül az állampolgárok, az oda nem figyelés minden esetben tüzet okozhat. Az ezredes úr ezután külön köszöntötte Hajnal István dandár tábornok urat, a MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság törzsfőnökét, aki megnyitotta a rendezvényt.
-Azt szokták mondani, hogy a katona barátja az időjárás és a terep. Most mindkettő a kegyeibe fogadott: az időjárás is és a terep is.
A dandár tábor külön köszönetét fejezte ki, hogy ilyen körülmények között is bemutatót tarthatnak itt, melyben megmutatkozik a Hadihajós ezred és a Fővárosi Tűzoltóság közötti együttműködés illetve láthatók azok a technikai eszközök, amelyek a magyar honvédségnél nem túl régen lettek rendszeresítve.
-Nem csupán a tűzoltás a bemutatás tárgya, hanem a tűzoltás és a mentési folyamat komplexen kerül végrehajtásra, hiszen az egyik tevékenység következik a másikból. Így minden résztvevőnek megvan a feladata: a Tűzoltóságnak, a Hadseregnek, és próbáljuk reprezentálni azt a képességet, amelyek egymást kiegészítve a tűzoltásban, a mentésben bizonyos fokú együttműködés utáni eredményeket tudnak produkálni.

A megnyitó szavakat követően Danyádi Ferenc őrnagy, a MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság tűzvédelmi főtisztje ismertette a feladatokat, melynek keretében először bemutatásra került a Magyar Honvédségben nemrégiben rendszerbe kerülő Zászlóalj Autonóm Tűzoltó Utánfutó, s így egy komplett oltást lehetett látni.
Blahó Attila zászlós mutatta be ezt a feladatot, melynek során a tálcatűz-oltást, majd a nehéz- illetve a könnyű habbal oltást láthattuk.
Második feladatként a Szent Flórián tűzoltóhajó a különböző oltási
módozatokat mutatta be az öbölben. Jakab Mihály tűzoltó százados a Szent Flórián tűzoltóhajóról elmondta, hogy Finnországban gyártották le a tűzoltóság kérésére 2000-ben: tizennégy méter hosszú, négy méter széles, egy méter a dőlése, 4,5 méter magas. A hajóban három hathengeres motor van illetve egy 5 kW-os generátor, ami a hajó téli fűtését tudja táplálni energiával. Emellett a két oldala védelemmel van ellátva illetve két vízágyú is található rajta.
A harmadik feladatban Palotai Zsolt tűzoltó őrnagy és Kanczler István tűzoltó alezredes kísérte kommentárral azt a hajótűz (AM 22), amelynek során oltásra, hajóról és vízből történő életmentésre, valamint tárgymentésre került sor. Ezt a központi feladatot, az ún. mentési feladattal kombinált tűzoltási feladat során a monitorhajón volt imitálva az esemény. Ezt követően a tűzoltóhajó mutatta be egy tűz oltását. A bemutató során a tűzoltóság, a tűzoltóság búvárszolgálata is komoly munkát végzett, hiszen a személyek mellett még egy gépjármű kimentésére is sor került.
Negyedik feladatként tűzoltási gyakorlatot láthattunk: A helyszínen tűzgyújtás volt, majd a Szent Flórián tűzoltóhajó vízágyúval tűzoltást hajtott végre az ún.
600-as padkán.
Az utolsó részben pedig a Magyar Honvédségnél most rendszeresítésre került MAN SMITZ típusú tűzoltójármű hatásbemutatóját láthattuk, melyet a Magyar Honvédség Központi Üzemanyagraktára hetényegyházi tűzoltó állománya mutatott be.