Menu

Turné Európában-s a XV. kerületben is

2006.07.24.

Több mint egy hétig Magyarország különböző pontjain, majd ezt követően többek között Csehországban és Németországban turnézott az Ausztráliában alakult So-le Voce Kórus.

Nem véletlenül cseng ismerősen a név, hiszen a XV. kerületben működő Viva Voce Kórus korábbi vezetője, s jelenleg Ausztráliában a queenslandi egyetemen tanító Csernyik Réka a So-le Voce Kórus s egyben a brisbane-i St. Andrew?s Evangélikus Gyülekezet énekkarának a karnagya, vezetője.
A So-le Voce Kórus június második felében járt Magyarországon, amikor is nemcsak a Viva Voce Kórussal próbáltak és léptek fel közösen, hanem némi kirándulásra, Magyarország különböző pontjaival, nevezetességeivel való megismerkedésre is sort keríthettek.
Így jutottak el a Balaton-felvidékre (Tihanyba, Nagyvázsonyba, Herendre, Veszprémbe, Sümegre), de jártak Esztergomban, s a határ másik oldalán Párkányban, valamint Kecskeméten is. A programból nem maradhatott ki a főváros látnivalóival való ismerkedés, s még arra is jutott idő, hogy egy kis libegőzéssel, a Budai hegyekben való kirándulással is kiegészüljön a program. Amellett, hogy a társkórussal, a Viva Voce Kórussal is számos közös rendezvényük volt, a Monetverdi Kórusnál is jártak az ausztrál kórus tagjai.
Mindeközben számos koncertfelkérésnek is eleget tettek, így Ócsán és Fóton, valamint Budapesten a Szent Anna templomban és a Rákospalotai Evangélikus Templomban is felléptek.
Az utóbbi helyszín nem véletlenül került bele a program sorába, hiszen Csernyik Réka 2003-ig a rákospalotai evangélikus gyülekezet kántora és karnagya is volt.
A So-le Voce Kórus 2004-ben felsőfokú zenei tanulmányokat folytató egyetemistákból alakult meg, akiknek a repertoárja igen széles. A kortárs művek mellett az ausztrál kórusirodalom gyöngyszemeit is elsajátították, majd az európai zeneszerzők műveit illetve a reneszánsz és barokk zene remekeit is kezdték megszólaltatni.
Első európai turnéjukon a XV. kerületi hangversenyükön ennek megfelelően szólaltak meg a kórusművek. Az első részben többek között Palestrina: Improperium című műve, Händl Christus Surrexit című darabja, egy Zsigmond-kori latin ének, Grieg, valamint Orbán György egy-egy szerzeménye csendült fel. A második részben kortárs ausztrál zeneszerzők művei csendültek fel (Sarah Hopkins: Past life melodies, Stephen Leek: Ngana illetve az Aya Ngana című afrikai kórusmű). Az est záró darabja Kodály Zoltán: Esti dal című műve volt, ám ezután több ráadás is következett, melyet örömmel nyugtázott a közönség.
Reméljük, nemsokára ismét ellátogat a So-le Voce Kórus mind Magyarországra, mind a XV. kerületbe, ahol már ismerősként köszöntheti az ausztrál kórust a közönség.