Menu

Továbbra is él a civil stratégia

2009.03.18.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően tartottak közös testületi ülést az önkormányzati képviselők és a civil szervezetek képviselői, amely idén március 11-én volt.

Az ülés levezetője Király Csaba alpolgármester volt, aki először Hajdu László polgármesternek adta meg a szót. A polgármester az önkormányzat civil stratégiájának tapasztalatairól adott áttekintést.
-A mai ülésre 122 civil szervezet kapott meghívást- köztük 44 alapítvány, 50 egyesület, 28 egyéb klub, szervezet. A jelenlévők között többen vannak olyanok, akik 3-4 civil szervezetnek is tagjai.
2003-ban készült el a kormányzat civil stratégiája, és ezt követően a XV. kerület 2004. március 3-án a civil szervezetekkel együttes testületi ülésen fogadta el az önkormányzat civil stratégiáját, illetve alkotta meg önkormányzati rendeletét a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról. Az azóta eltelt időben a képviselő-testület minden évben a civil szervezetekkel közösen áttekintette a civil stratégia egyes elemeinek megvalósulását, és többször módosította a civil szervezetek önkormányzati támogatását szabályozó rendeletét, figyelembe véve a civil szervezetek javaslatát.
Több olyan civil szervezet van, melyek számára ingyenesen biztosít az önkormányzat helyiséget és így támogatja azokat, de vannak olyanok is, amelyekkel együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat.
Az elmúlt 5 évben minden évben akkor kerül sor erre a közös testületi ülésre, amikor az önkormányzat a költségvetését már ismeri, megtárgyalta, így kerül sor a mostanira is.
A kerületi stratégiából szeretnék néhány gondolatot kiemelni, hogy többek között milyen rendezvényeink voltak az elmúlt évben közösen: a kerületi farsangot sikeresen szerveztük meg a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben, Határtalan Civil Napot rendeztünk Pestújhelyen, a Mobilitási Hét programjai is sikeresek voltak, de megemlíthetném a Pestújhelyi Ősz rendezvényeit a Pestújhelyi Általános Iskolában, az Együttgondolkodók Napját, az Önkéntesek Napját, illetve a számos karácsonyi programot is- mondta a polgármester, majd a civil szervezetek- illetve az önkormányzati képviselők kaptak szót.
De ki miről szólt többek között?
A Tündérképző Egyesület képviselője elmondta, hogy szervezetük a hagyomány- és az egészségmegőrzéssel foglalkozik leginkább, és ennek jegyében szervezi programjait. A MÁV-telepiek Baráti Köre a komplex környezetvédelmi programjához kért segítséget és felajánlotta az együttműködést, az önkéntességet. A PÖSÖC összefogásra hívott mindenkit egy centenáriumi kártya kiadásához.
Mihály Zoltán képviselő elmondta, hogy a civilséghez a lelkesedés és önkéntesség mellett pénz is kell. Miután az NCA Alapprogramnál dolgozik, így a segítségét felajánlotta mindazoknak, akiknek szüksége van erre.
A Pestújhelyi Pátria Egyesület képviselője elmondta, hogy az idén 100 éves Pestújhely különböző programjaira meghívó újság készült és készül, ám szeretnék, ha többen is csatlakoznának a programsorozathoz, mint civil szervezet és ott lennének egymás rendezvényein. Az önkormányzat segítségét kérte, hogy miután a Helytörténeti Csoport régi fotókból kiállítást szeretne a múzeumban, anyagi támogatás kellene ehhez. Emellett egy kőemléket szeretnének a volt pestújhelyi temető helyén, melynek terveit és a követ ingyen kapják, csak az alaphoz kérnének anyagi segítséget.
Az Együtt Újpalotáért Egyesület vezetője elmondta, hogy a www.ujpalotaert.hu honlapon minden elolvasható a szervezetről, illetve kérte, hogy legalább ilyenkor közölje a Városházi Napló a civil szervezetek tevékenységét, hogy a lakosság jobban megismerhesse azokat.

Hajdu László polgármester a felvetésekre úgy reagált, hogy a helytörténeti kiállításnak nincs akadálya, a tervezett megvalósulás tervét szeretné megkapni. Az emlékkő elhelyezése sem gond, csak az engedélyezési eljárás hosszadalmas. A Városházi Naplóban meg kell jelennie az 1%-ot kérő civil szervezetek bemutatásának. Akik nem kaptak visszajelzést, az súlyos hiba. Jövőben fognak ezen változtatni.

A Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Kiemelkedően Közhasznú Környezetvédelmi Közalapítvány képviselője azt hangsúlyozta, hogy a civil szervezeteknek csatlakozási pontokat kellene egymással keresniük.

Báder György önkormányzati képviselőként fogalmazta meg, hogy a civil szervezetek számára adott támogatás átláthatóságáról jó lenne képet kapni, míg a PÉE képviselője örömének adott hangot, hogy folyamatosan sorra kerül ez a közös tanácskozás. A Micimackó és a Természet Alapítvány képviselője az elmúlt időszak programjairól és a várható rendezvényekről szólt. A Magyar Szinergia Ház Közhasznú Egyesület képviselője arról szólt többek között, hogy számos könyvet adott ki egyesületük, illetve idén Pestújhely 100. születésnapja kapcsán arra helyezik a hangsúlyt, hogy hogyan lehet a tereket feléleszteni.

Báthory Erzsi önkormányzati képviselő annak adott hangot hozzászólásában, hogy jó lenne, ha a mindennapokban is érvényesülne az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolata.

Az Alapítvány az Ifjúság Tánc- és Zeneművészeti neveléséért képviseletében jelenlévő Kőrösy Róbert elmondta, az alapítványba befolyt pénzből elsősorban a Hubay Zeneiskola számára hangszereket vásárolnak, illetve ösztöndíjat adnak többek számára. Ám szeretnének a kerületi civil szervezeteket minél közelebb hozni egymáshoz. Így egy Palotai Civil Bérletet- hangversenysorozatot szerveznének, amely 4 előadásból állna. A programot pedig úgy állítanák össze, hogy széles érdeklődésre tartson számot.

Király Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy vannak szerény szervezetek, amelyek csendben végzik a munkájukat.
Az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület képviselője méltán beszélt arról, hogy a szervezet idén 25 éves, melyet szeretnének megünnepelni. A Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány szintén jubilál, idén 10 éves az alapítvány, melynek fő feladata a szociálisan rászorulók, valamint az állami gondozottak támogatása, segítése.
A Civitalis Egyesület képviselője azt hangsúlyozta ki, hogy a gazdasági helyzet ellehetetleníti a civil szervezetek létét.
Vizér Klára önkormányzati képviselő pedig segítséget kért ahhoz, hogy azok a civil szervezetek, amelyek érdekvédelmi és érdekképviseleti, környezetvédelmi, szociális, egészségügyi stb. területen tevékenykednek minél jobban részt tudjanak venni a bizottsági-, testületi munkában, a profiljukba vágó előterjesztéseket kapják meg időben.

Hajdu László polgármester ezt követően örömmel mondta el, hogy a jelenlévő
29 civil szervezet közül sokan kértek szót, illetve kiemelte, hogy a civil szervezeti munka az önkéntes munka része.
– Pont a nehézségekben kell megmutatni, hogy van összefogás, tudunk többet tenni a helyiekért. Számos idén jubiláló civil szervezet működik a kerületben, melyeknek ezúton is gratulálunk- mondta, majd a határozati javaslat elfogadásával ért véget a közös testületi ülés.
Eszerint:
Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hatályában fenntartja a 2004. III. 3-án elfogadott civil stratégiát.