Menu

Tovább sétáltak a civilek Rákospalotán

2011.09.07.

Július 8-án második alkalommal szervezte meg a Civis-kör a Rákospalota régi épületeit végigjáró sétát, mely ezúttal a Pozsonyi utca 36-ban lévő Leánynevelő Intézet épületeibe vezetett.

Az újsághirdetésekre 43-an jöttek el. Juhász Sándor tartott egy bevezető magyarázatot az intézet múltjáról és jelenéről, a Sín utca 24-ben lévő előzetes elhelyezéséről, aztán a bonyolult beléptetőrendszeren át sikeresen bejutottuk az intézmény területére. Vendéglátónk, Epresi Erzsébet kedvesen fogadott minket és végigvezetett az épületeken. Elsőnek a historizáló, portikuszos, huszártornyos kápolnát néztük meg, mely a többivel együtt műemléki védettség alatt áll, és kétoldalt egy-egy tanterem fogja közre, melyekbe a biztonsági őr (!) egy-egy falképet festett,hogy jobb kedvvel tanuljanak itt a lányok. A Pozsonyi utca felől látható Sommariva gróf, lovassági altábornagy romantikus villája, melyet az 1850-es években építtetett, ma az intézmény dolgozói laknak benne. A nevelőintézet Wagner Gyula tervei alapján épült 1904-ben. Az öt épület között mívesen ácsolt tornyos összekötő folyosók húzódnak. A kertben kórház is található, erre nagy szükség is van, mert az intézetben 70-80 lány lakik, 10-19 éves korig. Régen szakmát is tanultak itt– volt könyvkötészet, kötöde, kertészet, még állatfarm is – most csak az általános iskola csökkentett tananyagát tanulják. Rajzoktatás nincs, mégis megrázó festményeket láttunk a családias lakosztályok folyosóin, ahol vizuális eszközökkel fejezték ki szorongásaikat, vágyaikat ezek a félresiklott sorsú kamaszlányok. Az előadóteremben kedves meglepetés várt minket: Erzsike teával, süteménnyel kínálta meg a népes társaságot, melyet az egész fogadtatással, vezetéssel együtt itt is szeretnék megköszönni. Levetített egy megrázó filmet, ahol a tanárok vallottak a hivatásról, az igazgatónő, Aczél Anna mély részvéttel a hangjában mondta: „ezek a lányok egyszerre áldozatok és elkövetők”. A lányok is megszólaltak, az egyik többek véleményét fogalmazta meg: „Félek, hogy szabadulnom kell.” Ennek ellenére sok a szökés. Az intézet három fő tevékenységet vállal fel: javítóintézeti nevelés, fiatalkorú elkövetők letartóztatása, speciális gyermekotthoni ellátás. Szakmai hitvallásuk szerint élhető perspektívát, az újrakezdés esélyét szeretnék nyújtani a lejtőre került lányoknak, megismertetni velük a kreatív munka örömét. Vannak itt drogfüggők, pszichés zavarokkal és magatartásproblémákkal küszködő fiatalok. A szociális munkás felveszi a kapcsolatot a családdal és elkíséri a lányokat látogatóba. Felmérik a tudásszintjüket, ennek alapján készítik el az egyéni fejlesztési tervet. A büntetés letöltésekor a szabadulást is ők készítik elő, felveszik a kapcsolatot a befogadó intézményekkel, hogy a lányok új lappal indulhassanak vissza a vágyott-rettegett szabad életbe.

Szeptember 9-én pénteken du. negyed hatkor találkozunk ismét a Kossuth utcai kis katolikus templom előtt,aminek Árpád-kori alapjai vannak, utána a Juhos utcai evangélikus templomot nézzük meg. Most is Juhász Sándor vezeti a sétát.

Kapcsolódó cikkek:







Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képgalériák

Civis-kör sétája a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben