Menu

Tokaji hangulat Újpalotán

2004.01.13.

Ebben a hideg januári télben egy fővárosi lakótelepen mi is tehetné hangulatosabbá az életet, mint az a kezdeményezés, amely mindenképpen az Újpalotai Szabadidő Központ dolgozóit dicséri. Ők ugyanis azzal válaszoltak a havas, zimankós évkezdetre, hogy az ország egyik legszebb tájegységének, a Hegyaljának és a Hegyköznek a hangulatát idézték meg a közösségi ház kiállítótermében.

A művelődésszervezők hangulatcsinálása ezúttal kiválónak bizonyult, hiszen a Tenkács Tibor festőművész munkáiból január 6-20. között rendezett kiállítást számos érdeklődő megtekintette. A hat évvel ezelőtt 85 éves korában elhunyt művész páratlanul gazdag munkásságának fővárosi bemutatása ugyanis mindenképpen kuriózumnak számított. Tenkács Tibor ugyanis azon művészek közé tartozott, aki a fővárosból indulva vidéken talált otthonra és ihlető közegre. 1948-ban Tokajra költözött, ahol tanárként, művészként és közművelődés-szervezőként is egyaránt maradandót alkotott. 1987-ben a Tisza-parti város díszpolgárává választották. 70 egyéni kiállítása mellett 1992-93-ban szinte a teljes életművét megtekinthette a nagyközönség.
Tokaj és a XV. kerület jó kapcsolata régóta közismert. A két vezető, Májer János tokaji és Hajdu László kerületi polgármesterek mellett a két település művelődési intézményei is kiválóan együtt tudnak dolgozni. Ennek köszönhetően Tenkács Tibor posztimpresszionista képei – a szüretről, Tokajról és a Tiszáról – ismét megtekinthetővé váltak Budapesten. A Vízkereszt napján rendezett megnyitón itt volt a művész özvegye és leánya, valamint Hajdu László polgármester, aki ezúttal nem találkozhatott tokaji kollégájával, hiszen Májer Jánosnak a januári időjárás már nem tette lehetővé a fővárosi kulturális kiruccanást. Ugyanakkor a hazai borkultúra fellegvárának vezetése mégiscsak képviseltette magát Újpalotán, hiszen ahogy a szervezőktől megtudtuk, Tokaj mindig is sokat adott a kulturális értékeire, így a kiváló festőnek a kerületünkben bemutatott képei jelenleg is a tokaji polgármesteri hivatal tulajdonát képezik.