Menu

Több mint 2,5 millió beteg juthat ellátáshoz az ÁEK-ban
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.17.

Május 16-án dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter adott a sajtó képviselőinek tájékoztatást az Állami Egészségügyi Központ megalakításával kapcsolatban. Ezt megelőzően pedig Dr. Szentpétery László vezette végig a sajtó munkatársait a kórház és szakrendelő új épületében, ami a XXI. századnak megfelelő felszerelétséggel rendelkezik már.

Amint a miniszter elmondta, az aktív és krónikus fekvőbeteg ellátásban résztvevő kórház az elkövetkező időben két telephellyel fog működni- a Róbert Károly körúti intézményben 589 ággyal, míg a Podmaniczky utcai telephelyen 567 ággyal. Az előbbi helyszínen a traumatológia, az ideggyógyászat, a szájsebészet, a pszichiátria és a sürgősségi ellátás kap otthont, míg a szülészet-nőgyógyászat, csecsemő-gyermekgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a bőrgyógyászat, a szemészet, az ortopédia, és a rehabilitáció a volt Központi MÁV Kórház épületében lesz. Ezzel párhuzamosan azonban mindkét helyen működik majd a belgyógyászat, sebészet, urológia és intenzív ellátás.
Az intézmény a BM Kórház, a HM és a MÁV Kórházak feladatát veszi át, s így az ÁEK aktív és járó beteg-ellátási kötelezettsége a III., IV., V., VI., XIII., XIV., XV., XVI. kerület, valamint a közép-magyarországi régió több településére is kiterjed.
Amint a miniszter elmondta, még 1986-ban volt döntés arról, hogy ez az intézmény megépüljön. Ekkor 11 hónap alatt el is készültek az épületek, ám közel 19 évének kellett eltelnie ahhoz, hogy a kormány 2006-ban született döntése következtében az intézményt befejezzék. A teljes beruházás 21 milliárd forintba került. Az intézmény a civil lakosság mellett a honvédség, a rendészeti szervek, valamint a vasutasok és családtagjaik ellátását is biztosítani fogja. Az ÁEK-ban 2800-an fognak dolgozni, a járó beteg-ellátás pedig két műszakban történik.
Szekeres Imre mindehhez azt is hozzátette, hogy szeretné, ha mielőbb elkészülhetne az intézmény II. üteme is, melyet az ingatlanok ( Országos Gyógyintézeti Központ, BM (Korvin Ottó) Kórház, illetve a ma még funkcionáló Podmaniczky utcai MÁV-Kórház) eladásából származó bevételből kívánnak finanszírozni.
A miniszter az új intézmény minden vezetői posztjára pályázatot írt ki. Az osztályvezető orvosok közül hatnak kell olyannak lennie, aki honvéd-katasztrófavédelmi főorvos lesz, illetve minden kórházból a legjobb orvosokat, ápolókat kívánják alkalmazni.
Újságírói kérdésre válaszolva Szekeres Imre elmondta, hogy minden lakos-aki érintett- a beutalási rendszerről egy a közeljövőben összeállítandó brosúrát kap kézhez.

Kapcsolódó sajtóanyag:

ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

I. Az Állami Egészségügyi Központ feladatai
Az Állami Egészségügyi Központ létrehozásával olyan intézmény kezdi meg működését, amely kiemelkedő színvonalú ellátást nyújt az ÁEK kapacitásainak kialakításában érintett szervezetek igényjogosultjainak (honvédségi, rendvédelmi és vasutas dolgozók), és Észak-Pest súlyponti kórházaként kiszolgálja az érintett kerületek lakosságát. A Központ mindezeken túl ellátja a Magyar Honvédség keretein belül ráháruló speciális feladatokat, illetve oktatási, kutatási tevékenységet folytat.

Igényjogosultak ellátása
Az ÁEK feladata az igényjogosultak (honvédségi, rendvédelmi és vasutas dolgozók) egészségügyi ellátása. Lényeges, hogy az új rendszerben az igényjogosultak köre és ellátása változatlan marad.
Igényjogosultsággal rendelkeznek az ÁEK kapacitásainak kialakításában érintett szervezetek hivatásos, szerződéses, tartalékos állományának tagjai, közalkalmazottai és köztisztviselői, a közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek tanulói, a vasutas biztosítottak és mindezek hozzátartozói, továbbá nyugállományú tagjai és azok hozzátartozói.
A Központ „beléptető kapuk” segítségével biztosítja az igényjogosultak gyors hozzáférését a szakszerű vizsgálathoz és gyógykezeléshez.

Területi ellátási kötelezettség
Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény, valamint az egészségügyi miniszter 2007. március 8-án kelt határozatának megfelelően az ÁEK aktív és járóbeteg-ellátási kötelezettsége – a főváros III., IV., V., VI., XIII., XIV., XV. és XVI. Kerületeire, továbbá a közép-magyarországi régió számos településére terjed ki. Ez összesen 2 millió 777 ezer lakost érint.
(Az ellátási kötelezettség szakmánként változó. Néhány igen speciális orvosszakma [pl. kézsebészet] esetén több megye és további fővárosi kerületek lakossága is az ellátandók körébe tartozik.)

A fővárosban az ÁEK területi ellátási kötelezettségének jelentős részét nyolc kerület alkotja, összesen 702 ezer fővel. A legtöbb szakellátást a XIII. és a IV. kerület lakosai vehetik igénybe. A krónikus és rehabilitációs ellátásra mintegy 157 ezer fő – a XV. és XVI. kerületek lakói – jogosult.

Az ÁEK elődszervezetei korábban több, mint 12 ezer órában végeztek járóbeteg-ellátást hetente. Az ÁEK ugyanilyen óraszámban folytatja ezt a tevékenységet a jövőben.

Honvéd Egészségügyi Központ (HEK)
A honvéd-egészségügyi intézményrendszer átalakítása során figyelembe kellett venni, a speciális katona-egészségügyi feladatok mellett a Magyar Honvédség NATO-vállalásait, a nemzetközi missziók orvosi támogatását, és az ágazati intézményrendszer működtetését. Ezeknek a feladatoknak az ellátására jött létre a Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központja, amely a korábbi Egészségügyi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó kilenc szervezetből alakult. Az utód kisebb – mintegy harminc százalékkal kevesebben, 1600-an szolgálnak a HEK-ben – és hatékonyabb szervezet lett. A korábbi intézmények közül a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórházat a megyei önkormányzat vette át, krónikus és rehabilitációs célokra. Az ugyancsak Kecskeméten működő Repülőorvosi Kutatóintézet a HEK-be integrálódott.

Létrejötte után a Központ végzi az alkalmassági és időszakos szűrővizsgálatokat a honvédség és a rendvédelmi szervek állománya részére, a Magyar Honvédség részeként pedig speciális katona- egészségügyi feladatokat lát el. A HEK állományában lévő katonaorvosok – az ÁEK dolgozóiként – részt vesznek a civil betegellátásban, azonban a HEK parancsnoka innen vezényelheti őket bármilyen katonai feladatra (pl. misszióba).

Oktatás, kutatás
Az újonnan megalakuló egészségügyi intézményben tovább folytatódik az elődszervezetek által, a korábbiakban is magas színvonalon végzett oktatási, orvos-továbbképzési és kutatatási tevékenység. Kifejezetten katonai célokat szolgáló kutatás (pl: sugárbiológia, toxikológia, kábítószer laboratórium) a HEK keretein belül zajlik a jövőben.

II. Aktív és krónikus fekvőbeteg-ellátás

Budapest
Július 1-je után az Állami Egészségügyi Központban aktív fekvőbeteg ellátás kizárólag a Róbert Károly krt-i és a Podmaniczky utcai telephelyeken lesz, 589 illetve 567 aktív ágykapacitással. Krónikus ellátást a fővárosban kizárólag a Szanatórium utcai telephely biztosít 200 ággyal (100 krónikus utókezelő és 100 rehabilitációs).
Az aktív ágykapacitások elosztását célzó szakmai egyeztetések során kiemelt szempont volt, hogy az ellátás színvonala ne sérüljön. A két telephelyen működő azonos orvosszakmák esetében nem két önálló osztály fog létesülni, hanem egy osztály az ÁEK két telephelyén, meghatározott és megosztott szakmai feladatokkal.

Szakmastruktúra
– Róbert Károly krt.: traumatológia, ideggyógyászat, szájsebészet, sürgősségi ellátás, pszichiátria
– Podmaniczky utca: szülészet-nőgyógyászat, csecsemő- és gyerekgyógyászat, fül-orr-gégészet, szemészet, bőrgyógyászat és nemibeteg-ellátás, ortopédia, reumatológia
– Mindkét telephely: belgyógyászat, sebészet, urológia, intenzív ellátás

Vidék
A vidéki, krónikus finanszírozású fekvőbeteg ellátás a jövőben változatlan telephelyeken, összesen 570 ágykapacitással működik. (Ezen belül az IRM Hévízi Rehabilitációs Intézetében a 100 OEP finanszírozott ágy mellett indokolt a 100 „fizetős” ágy további fenntartása is.)

– Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet (80 ágy)
– Hévízi Rehabilitációs Intézet (100+100 ágy)
– Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet (190 ágy)
– Verőcei Betegotthon (100 ágy)
III. Finanszírozás
Az április 1-jétől érvényes új finanszírozási rendszerre vonatkozó OEP-szerződést a Honvéd Egészségügyi Központ kötötte meg az ÁEK számára a törvényben, illetve kormányhatározatban rögzített kapacitásra.

A HEK feladatátadási szerződéseket kötött az elődintézményekkel – amelyek június 30-ig változatlan jogi státuszban működnek ? azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyek jelenleg még az elődintézmények telephelyein folynak. Június 30-ig ezek a feladatok folyamatosan költöznek át az ÁEK végleges telephelyeire, és július 1-től a HEK átadja az OEP-szerződésekben rögzített teljes feladatkörét az ÁEK-nek. A fentiek az OEP finanszírozott tevékenységekre vonatkoznak.

A speciális igények esetén az illetékes szaktárca a finanszírozó (pl. katonai alkalmassági vizsgálat esetén a HM, rendészeti alkalmassági vizsgálat esetén az IRM, stb.). Ezek a feladatok szintén az ÁEK-hez kerülnek július 1-jétől.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló