Menu

Tizenhat új lovag
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.04.05.

A Szabadságharcos Lovagrend avatási ünnepségének adott otthont március 29-én a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus templom. Nem véletlen a helyszín, mivel Bácskai Endre, aki a kerület Díszpolgára, az 56-os Országos Elnökségben a Szociális Bizottság ügyvezetője, a XV. kerületi Szervezetben az 56-os Szövetség alelnöke egy személyben a Szabadságharcos Lovagrend lovagja is.

A lovagrend 2004-ben alakult, céljuk kiemelten az 1956-os forradalom és szabadságharcban résztvevők és sérelmet szenvedettek támogatása, a szabadságharcos mozgalmak hagyományainak ápolása és hiteles bemutatása. Munkájukat pártoktól függetlenül végzik. A lovagrend tiszti lovagokból, lovagokból, lovagi apródokból és tiszteletbeli tagokból áll, akik Bocskai-fövegre emlékeztető fejfedővel, belül bíbor színű fekete köpenyben járnak. A lovagi lánc végén a zománcozott fehér kereszten az ötvenhatos lukas lobogó feszül.
A Szabadságharcos Lovagrend nagymestere, Sinkovics Gyula, aki egyben a Szabadságharcosokért Közalapítvány kurátora köszöntő gondolataiban felidézte a lovagrend történetét, illetve szólt arról, hogy ahogy ők maguk, a lovagjelöltek sem lehetnek semmilyen egykori diktatúra kiszolgálói, s mivel ökumenikus keresztény alapokon gondolkodnak, így jelszavuk is ennek szellemében: „Isten, Haza, Szabadság”.
Az avatás folyamán mivel magyar, délvidéki magyar,lengyel, német és svájci lovagjelöltek tették le esküjüket, így a ceremónia is három nyelven történt.
Az idei és egyben a Szabadságharcos Lovagrend fennállása óta ötödik alkalommal rendezett lovagavatáson Bátonyi Tibor, Csernyák Gábor, Dériné Gyurkovics Veronika, Kopácsy Lívia, Körmöci Károly, Sebestyén István József, Szabó Emma, Varga István, Major László, György István, Weber Hans Peter, Rehrl Stepan, Eniewomir Rokosz Kuczynsky, Beata Rokosz Kuczynska, Michal Wieremiejczky, Echert Szinegh von Labin Eugen tette le esküjét, majd ölthette magára a lovagrend öltözékét.
A lovagrend tagjait a templomban külön köszöntötte Alberti Árpád plébános is, míg az ünnepség folyamán közreműködött a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvós Zenekara Kőrösy Róbert vezényletével. Az avatást követően a résztvevők és hozzátartozóik, valamint az érdeklődők először az Epres soron található 56-os Emlékoszlopnál, majd a Fő utcában található Kossuth Lajos szobornál helyezték el a megemlékezés koszorúját. A rendezvényen részt vett Avarkeszi Béla, civil referens is.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló