Menu

Tíz év

2009.11.15.

Jubileumi ünnepre gyűltek össze a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány alapítói, támogatói, ugyanis éppen tíz évvel ezelőtt alakult meg ez a hiánypótló tevékenységet folytató szervezet.

Mint háziga, Nádai Miklósné, a Kolozsvár Iskola elnök-igazgatónőjének köszöntő gondolatait követően Lakatos Laura csellóművész előadásában gyönyörű dallamokat hallgathattunk meg, majd Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, és egyben az alapítvány egyik alapítója idézte fel az elmúlt évtizedben történteket kiemelve az alapítvány célját: Az alapítvány működési területén élő és hátrányos szociális helyzetben levő egyének és családok, valamint csoportok, a létminimum alatt élők megsegítése, a szociális ellehetetlenülés megakadályozása, a felemelkedés és az esélyegyenlőség lehetőségének megteremtése.
Több példát is említett szavaiban, melynek során segítséget nyújtott az alapítvány az arra rászorulóknak. Gondolatai végén sok sikert kívánt az elkövetkező időszakra is kiemelve azon támogatók segítségét, akik nélkül nem működhetett volna a szervezet ilyen sikeresen.
Természetesen, szót kért Podmaniczky Elek, az alapítvány elnöke, aki az 1999-2009 közötti időszak támogatói tevékenységét részletezte.
Címszavakban:
2001.
6 fő általános iskolai tanuló nyári táboroztatásához pénzbeni hozzájárulás
állami gondoskodásban elhelyezett kerületi gyermekek karácsony előtti meglátogatása, megajándékozása

2002
Az év folyamán folyamatosan törülközők osztása a kerület egészségügyi intézményeinél, iskoláiban, óvodákban, bölcsődékben
l db. lélegeztető, párásító készülék átadása súlyos balesetet szenvedett fiatal
részére
10 kerületi iskolai tanuló üdülésének támogatása képzőművészeti tábor költségeihez
/utazás, eszközök/ hozzájárulás.
Állami gondoskodásban elhelyezett kerületi gyermekek karácsony előtti meglátogatása, megajándékozása

2003
10 kerületi iskolás gyermek táboroztatásának támogatása
Személygépkocsi vásárlásához pénzbeli támogatás súlyos beteg, rokkant fiatal részére
Állami gondoskodásban elhelyezett kerületi gyermekek meglátogatása, megajándékozása
Idősek Klubjának ajándékok átadása /törülközők, sütemények, üdítők/

2004
Polgármesteri Hivatal Dísztermében a kerületből elszármazott állami gondoskodásban lévő gyermekek fogadása, karácsony előtti megajándékozása
Nagycsaládosok megajándékozása, támogatása karácsony előtt

2005
UNILEVER élelmiszer adományának kiosztása a kerület általános iskoláiban. Kerületi iskolások nyári táboroztatásához pénzbeli hozzájárulás
A pestújhelyi gyermekotthon átadása alkalmából ajándékok, felszerelési tárgyak átadása
Óvodáknak ajándék, játék átadása
Polgármesteri Hivatal Dísztermében állami gondozott kerületi gyermekek karácsony előtti megajándékozása
Idősek Klubjának karácsonyi ajándékok

2006
Újpalotai tűzkárosultak részére támogatás lakások helyreállítására
Kiégett lakásból kiköltöző családnak BILLERBECK ágynemű, cipők adományozása
FENO / Fejlesztő Napközi Otthon / részére zeneterápiás készülék megvásárlásához támogatás Játékok átadása 4 kerületi óvodának
A Polgármesteri Hivatal Dísztermében állami gondozott kerületi gyermekek karácsony előtti megajándékozása

2007
Dobos Zsuzsanna kislány külföldi műtétjéhez pénzbeli hozzájárulás
Rákospalotai Leánynevelő Intézet rendezvényének támogatása
A Polgármesteri Hivatal Dísztermében állami gondozott kerületi gyermekek megajándékozása

2008
Rákbeteg rászoruló személy gyógyszertámogatása
Szociálisan rászoruló tehetséges tanuló hangszervásárlásához támogatás
Nyári táborozás költségeihez támogatás szociálisan rászoruló gyermek részére. Élelmiszercsomagok / liszt, száraztészta stb./ szétosztása 120 kerületi lakos részére
A Polgármesteri Hivatal Dísztermében állami gondozott kerületi gyermekek karácsony előtti megajándékozása.

2009
A belgiumi támogatóktól érkezett nagymennyiségű ruhanemű, cipő, játék, számítógép stb. szétosztása a kerületi szociálisan rászorulók részére

Podmaniczky Elek beszámolója végén elmondta, hogy 6,2 millió forint lekötött betétük kamatából igyekeznek gondoskodni a rászorulókon, majd egy bibliai gondolattal fejezte be mondandóját: Amit te önként adsz, azt háromszorosan kapod vissza.
-Mi ezt saját magunkon érezzük, amikor köszönő sorokat kapunk. Kívánom, hogy dolgozzunk továbbra is együtt, hiszen nagyon sok rászorulónak van a támogatásra igénye- hangzott el.

Az elnök szavait követően az iskola iskolaszékének elnöke, Király Csaba alpolgármester arról szólt, hogy egy kiadvány készült a jubileum alkalmából, melyben az alapítók és az alapító szponzorok is szerepelnek, de természetesen, ezen időszak alatt a támogatók száma nőtt. A munkát megköszönve kívánt sok sikert az alapítványnak az elkövetkező évtizedekre.
Az ünnepi vacsorával,és közös beszélgetéssel folytatódó programon Avarkeszi Béla civil referens is szólt néhány mondatot. Ő egy olyan ajándék oklevelet hozott erre a jubileumra, melyen az 1999-ben történt kiemelkedő események olvashatóak. Közöttük a legnagyobb betűkkel és egyben a legnagyobb hangsúllyal kapott helyet a Lehetőség a Rászorulóknak Alapítvány megalakulásának időpontja.

Alapító tagok: Hajdú László, Szécsy István, Hajdú Lászlóné, Ambrus János, Gyurcsánszky János, Dr. Szőke Ferenc, Bódis Lajos, Dr. Kis Margit, Kiss Péter, Dr. Uhri László, Budapesti Temetkezési Intézet Rt., FŐKÉTUSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft., FŐKERT Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft., Fővárosi Településtisztasági Szolgáltató Vállalat, Hartel Kereskedelmi és Vendéglátó Kft., Járműszerelvénygyártó Rt.