Menu

Tisztán szeretjük

2019.05.21.

Ellenőrzött, felmért, problématérképet rajzolt és intézkedési tervet dolgozott ki a XV. kerület közterületeinek rendben tartására.

Intézkedési tervet dolgozott ki a XV. kerület a városrész közterületeinek rendben tartására, a munkában az önkormányzat arra a márciusban indult komplex ellenőrzés-sorozatra és lakossági felmérésre támaszkodott, amelynek eredményei megrajzolták a kerület részletes és ezentúl folyamatosan frissülő problématérképét is – jelentette be Németh Angéla polgármester keddi  sajtótájékoztatóján. A visszajelzésekből kiderült, hogy az itt lakók számára a legnagyobb gondot továbbra is az utak, a járdák rossz állapota, a parkolóhelyek hiánya és a köztisztaság jelenti. Miután a zsúfolt és egyre nehezebben járható közutak nagyrészt fővárosi kezelésben vannak, az önkormányzat nem tehet mást, mint hogy jelzi a bajt Budapest felé, a közterületek rendjén és tisztaságán azonban nagyot javíthat a most elkészült csomag – jelentette ki a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hétvégén ismét szemétszedő akció lesz a kerületben.

Élhető városrész

A szakértői vélemények és a lakossági visszajelzések nyomán alapján elkészített intézkedési terv alapján:

  • átszervezik a közterület-felügyelői hálózatot, hogy a lehető legkevesebb illegális hulladék kerüljön a közterekre.
  • a kerületi rendvédelmi szervek, rendőrök, mezőőrök közösen járőröznek majd például az adó- és vámhatóság embereivel, hogy hatékonyabb legyen a felderítés és a büntetés.
  • ütemterv készül az illegális hulladékkal szennyezett közterületek beazonosítására, feltérképezésére, a problémák kezelésére.
  • Ezeken a gócpontokon, ahol lehet, a behordási utakat lezáró fizikai akadályok is épülnek majd.
  • A hatóságok keményebb eszközökkel lépnek fel a szemetelő kiskereskedelmi egységekkel szemben is.
  • Az önkormányzat a lakosság környezetvédelmi szemléletformálása érdekében felveszi a kapcsolatot az érintett civil szervezetekkel is

Működő kerület

Az önkormányzat emellett természetesen továbbra is mindent megtesz, hogy javuljon a kerületiek életminősége, bár elfogadott költségvetés híján egyelőre korlátozottak a lehetőségei – hangsúlyozta a polgármester, akinek legfontosabb célja, hogy az itt lakók minél kevesebbet érezzenek meg a nehézségekből. A kerület továbbra is zökkenőmentesen működik, hatóságai, cégei rendben és folyamatosan dolgoznak, a karbantartási munkákat pedig mindenhol elvégzik – emelte ki Németh Angéla, hozzátéve, hogy októberi újraválasztása után minden energiáját arra fordítja majd, hogy a most elmaradt munkák, fejlesztések meginduljanak, és a kerület még élhetőbbé váljék. Tóth Imre alpolgármester arról beszélt, a városrészben élők értik és támogatják az önkormányzat törekvéseit, amelyek legfontosabb célja az itt lakók helyzetének javítása. Ezek az intézkedések akkor is megvalósulnak, ha a Fidesz-frakció és szövetségesei igyekeznek személyi kérdéssé silányítani a „fejlődő XV. kerület költségvetését” – hangsúlyozta a politikus.

Fókuszban a boltok

A kerület komoly eredményeket ért el az illegális  szemetelők elleni harcban, a tettenérés, a büntetés komoly visszatartó erő, ám bőven van még mit csinálni – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a kerület jegyzője. A hatóság vezetője emlékeztetett arra is hogy az intézkedési terv egyik kiemelt eleme a kiskereskedelmi egységek koncentrált ellenőrzése és a renitensek kiszűrése. Nincs szó semmiféle vadászatról, hiszen az üzletek nagy része jogkövető, ám az egymással szorosan együttműködő hatóságok minden rendelkezésre álló eszközzel, az eddiginél is szigorúbban járnak majd el azokkal a boltokkal szemben, amelyek közterületi problémákat generálnak, és végső esetben be is zárathatják azokat –  emelte ki dr. Lamperth Mónika. A munkát megnehezíti ugyanakkor, hogy a jegyző hatósági jogköre minden kereskedelmi egységre kiterjed, kivéve a nemzeti dohányboltokat. Ezeknél elsősorban az adó- és vámhatóság segítségére számíthat a hivatal, miközben a trafikok környékén a közterület-felügyelők és a rendőrök vigyázzák a rendet.