Menu

Tisztábban, csendesebben 2004-től

2003.03.15.

A XV. kerületi építésügyi hivatal támogatja a fővárosi hulladékhosító mű építési engedélyének módosítását – mondta el lapunknak Hajdu László polgármester azt követően, hogy a napokban találkozott a beruházás kivitelezőinek képviselőivel. A találkozáson a Lurgi AG Gmbh delegáltjai ismertették az önkormányzat vezetői előtt a létesítmény új kivitelezési terveit.

Hajdu László a módosításokat összegezve elmondta: a cég lényegében egy technológiaváltást kezdeményezett. Eszerint a hulladékhasznosító mű épülete fele akkora lesz mint a korábban tervezett, ám jobb lesz a hangszigetelése, így a környékbeliek számára nem csak a levegő tisztasága, de a csendesebb üzemmenet is érzékelhető pozitív változást hoz majd az elkövetkező években.
A polgármester elmondta azt is, a technológiaváltás következtében a tervezettnél is kevesebb káros anyag szennyezi majd a térséget, a különböző szűrőeljárásoknak köszönhetően a környezetre veszélyes anyagok ezentúl nem kerülnek pernye és por formájában a levegőbe, hanem összegyűjtik azokat.
Hajdu László tájékoztatása szerint a nettó értéken mintegy 14,5 milliárd forintos fővárosi beruházás első üteme – az első két kazán – jövő év tavaszára, míg a teljes kapacitással – 4 kazánnal – működő hulladékhasznositó várhatóan 2005. decemberének végére készül majd el.