Menu

Tiszta közéletet, tiszta közterületet!
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.19.

Az ez évi Önkéntes Segítők Világnapján, április 14-én indította útjára az MDF XV. Kerületi Szervezete „Tiszta közéletet, tiszta közterületet!” elnevezésű programsorozatát. A szervezet tagjai lakossági segítséggel az újpalotai Késmárk utca – Neptun utca által határolt zöld területen, a távvezetékek alatt és a Neptun utcai piros iskola melletti zöld-sávban végeztek „nagytakarítást”. A szemét összeszedésében jó példával szolgált Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke és Pettkó András országgyűlési, valamint Mihályi Zoltán önkormányzati képviselő is.

Döbbenetes volt tapasztalni, hogyan teszi tönkre néhány év alatt az emberi gondatlanságból adódó szennyeződés a hosszú idő alatt kialakult termőtalajt. Szemétszedés közben észleltük, hogy mára már több centiméter vastagságban összefüggő nylon-zacskó réteg lepi be a szóban forgó terepen a talajt, akadályozva a zöld növényzet újra kihajtását. A zöldterületen műanyag palackok, dobozok és sörös dobozok ezreit, korhadt matracokat, szennyes ruhákat találtunk. Kisebb mennyiségben találtunk egyéb, környezetszennyező anyagokat is (bitumen, építkezései törmelék, gumi, fémhulladék).

A társaság félnapi munkával 20-25 m3 környezetszennyező hulladékot gyűjtött össze, melynek elszállítása is megtörtént. Az újrahasznosítható palackok, sörös dobozok a közeli szelektív hulladékgyűjtőbe kerültek kidobásra.

Szeretnénk, ha a közeljövőben további, hasonló rendezvényre is sor kerülne. Ebben várjuk a lakosság aktív közreműködését és javaslataikat, hogy a kerület mely területét tisztítanák meg az élhetőbb környezet kialakítása érdekében. A bejelentéseket várjuk a e-mail címen, és a 06-30-747-71-71 mobil, 419-3468 üzenetrögzítős telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló