Menu

Tibet öt újságíró szemével
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.27.

Kedden délután a Zsókavár Galériában Liu Wenquing, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének kulturális tanácsosa és dr. Pálinszki Antal alpolgármester nyitotta meg a Tibet öt újságíró szemmel című fotókiállítást.

Az attasé kiemelte, hogy nem ismeretlen ez a helyszín a számára, s nagyon jó a kapcsolata mind a házzal, mind a kerülettel, hiszen számtalan kulturális és gazdasági kapcsolata van Kínával városrészünknek
-Most olyan kiállítást láthatunk, melyen újságírók, riporterek mutatják be fotóikat, amelyeket utazásuk során készítettek Tibetben- mondta, majd mesélt arról, hogy számtalan olyan hófedte terület található ezen az országrészen, ahol a vasút is csak úgy tudott elkészülni, hogy a hegyet át kellett fúrni. Épp ezért a vasút építése ezen a részen kétszer-háromszor drágább volt, mint az országban máshol, ám gazdaságilag nagyon fontos közlekedési eszköz.
-A tibetiek is így közlekednek, ám egészségügyi okból nem lehet az egész év folyamán odalátogatni, mivel amikor a levegő páratartalma 50% körül van, akkor az ott lakók sem tudnak dolgozni. Épp ezért július-augusztusban a legjobb Tibetet felkeresni, amikor a levegő páratartalma 72-74%. Természetesen, ha valaki egészséges, akkor bármikor odautazhat- mondta.
Az alpolgármester mindehhez hozzátette, hogy a XV. kerület valóban az élen jár, hogy jó kapcsolatot épített ki a Kínai Népköztársasággal- itt található az AsiaCenter, a China Markt, a Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, s éppen a kiállítás megnyitásának napján született meg az együttműködési megállapodás a kerület és Kína Sanming városa között.
-Ápoljuk a kapcsolatot egy távoli kultúrával, s igyekszünk közeledni egymáshoz. Ebben a globalizálódó világban nem semmi, ha az ember egy más kultúrát lát- mondta Pálinszki dr., majd személyes tapasztalatairól számolt be, melyeket, ha nem is Kínában, de Japánban élt át oxigénhiányos területen.
-Az itt látható kiállításon arról kaphat képet a látogató, hogy a magyar újságíró szemével hogyan néz ki ez a titokzatos, csodálatos világ.
A megnyitó ünnepséget követően a látogatók megkóstolhatták az igazi kínai konyha édes és sós remekeit, illetve Tibetről tekinthettek meg egy filmet a galériával szomszédos nagyteremben.
A Kínai Államtanács Információs és Sajtóirodájának meghívására Kínában járt Udvari Gábor vezetésével D. Horváth Gábor, Kartali Zsuzsanna, Antal Dóra, Csikor Ottó, Gyöngyösi Szabolcs.
A kiállítás, amely a Zsókavár Galéria és a Panda Nemzetközi Gyermek Alapítvány szervezésében, az Új Szemle folyóirat támogatásával valósult meg, május 13-ig látogatható.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló