Menu

Testvérvárosokban ünnepeltek a horvátok

2004.12.05.

A XV. kerületi Horvát Önkormányzatot két napos kulturális látogatásra hívta a kerület két testvérvárosa: a horvátországi Donji Kraljevec és a magyarországi Tótszentmárton.

A november közepén tett látogatásról Kuzma István, a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke számolt be:
-A meghívásnak eleget téve a vendégszereplésre a Rákospalotai Szilas Néptánc Együttest és a Mező zenekart vittük magunkkal, s szombaton a horvátországi Donji Kraljevecben került sor az első fellépésre a hagyományos Márton napi jótékonysági esten. A műsör első részében a helyi általános iskola tanulói és a helyi kulturális együttes műsorát láthatta a közönség, majd Mladen Csonka, Donji Kraljevec polgármestere köszöntötte a XV. Kerületi Horvát Önkormányzat képviselőit, a Szilas Néptánc Együttes és a Mező zenekar tagjait, kiemelve a négyoldalú együttműködés kulturális oldalát. Az est második részben a néptánccsoport frenetikus műsorát: kükűllői, széki és mezőségi táncokat és dallamokat láthatott és hallhatott a háromszáz fős horvát publikum, amit végig nagy tapssal kísért. A műsor végén pedig már állva tapsolták meg az előadókat. Az előadás után fogadás volt a fellépők tiszteletére és kérésre magyar táncházat tartott a Szilas Néptánc Együttes és a Mező zenekar, amelynek szintén nagy sikere volt.
-Másnap, vasárnap Magyarországon, Tótszentmártonban folytatódott a Márton napi ünnepség, melyen részt vett Hajdu László, a XV. Kerület polgármestere, Mladen Csonka, Donji Kraljevec polgármestere, Vlasics Lajos Tótszentmárton polgármestere is, majd közösen négyoldalú megbeszéléseket folytattunk a tervekről, a jövő évi kulturális és sport programokról. Az összejövetel ezután a faluházban kulturális programmal folytatódott, ahol Vlasics Lajos polgármester mint házigazda köszöntött mindannyiunkat és ismertette a közönséggel, hogy szeptember 17-én négyoldalú együttműködési aláírás történt kerületünkben a jelenlévő felek között. Az ezt követő műsorban fellépett a letenyei horvát énekkar, a horvátországi Donji Kraljevec kulturális egyesület, valamint újra nagy sikerrel a Szilas Néptánc Együttes a Mező zenekar. A rendezvény vidám mustszentelő szertartással zárult, majd indultunk vissza Budapestre.