Menu

Testvérvárosi küldöttség

2005.04.07.

Hat napos látogatáson járt a kerületben a XV. kerület testvérvárosának, Berlin Marzahn-Hellersdorf SPD Szervezetének és frakciójának tizennégy fős küldöttsége.

Ez alatt az idő alatt a küldöttek megismerkedhettek a kerület kiemelkedő jelentőséggel bíró beruházásaival: az AsiaCenterrel és a Pólus Centerrel, ahol bowling-mérkőzést is vívtak egymással a házigazdák és a vendégek. Mi nyertünk!!!! A küldöttek és a kerületiek közösen voltak a politikai színterek mindegyikén, így többek között a kerületi önkormányzat Dísztermében, a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésén és a Parlamentben is. A kulturális programok között szerepelt Budapest megismerése éjszakai városnézés keretében, a Csokonai Művelődési Ház mint a művelődés egyik színterének bemutatása, a kerület valamint Eger nevezetességeivel, s borával való ismerkedés, a Műcsarnokban látható Salvador Dali kiállításra való látogatás, valamint egy kellemes gyógyfürdőzés a Széchenyi fürdőben. Mindeközben a kulináris élvezetek mellett a Száraznád utcai Közéleti Házban politikai vitanapra is sor került.
Ezen az összejövetelen sikerült néhány dologról megkérdezni Sven Kohlmeiert, az SPD Marzahn-Hellersdorf kerületi szervezetének elnökét, aki egyben az SPD Marzahn-Hellersdorf kerületi képviselő-testületének ügyvivője és képviselője. Kohlmeier úr többek között elmondta, hogy a közigazgatás felépítése teljesen más itt a kerületben illetve Marzahn-Hellersdorfban. A saját parlamentjük korlátozott formában dönthet pénzügyi kérdésekben illetve városrendezési kérdésekbe szólhat bele, a többi feladatról a berlini parlament rendelkezik. Természetesen ők is szeretnék, ha több joggal rendelkeznének, ám a centralizált Berlinben erre egyelőre nincs lehetőség. Marzahn-Hellersdorf 193 millió Euróból gazdálkodik évente, ennyi a költségvetése. Ennek nagy részét bérre kell kifizetni, míg a maradékból lehet az oktatási és szociális intézményeket támogatni, a kerületi felújításokat finanszírozni. Mivel Berlin az egyik legeladósodottabb város, így a művelődési és oktatási intézmények egy részét a bezárás fenyegeti, illetve többet be is kellett már záratni az elmúlt időszakban. Az uniós támogatásokról szólva Kohlmeier úr elmondta, hogy kerületüknek nagyon fontos az uniós támogatásokból érkező pénz, hiszen ezt olyan fejlesztésekre fordíthatják, amit a maguk erejéből nem tudnának előteremteni.