Menu

Testületi ülés után
(képes beszámoló a cikk végén)

2011.02.21.

Február 16-án tartotta legutóbbi ülését a képviselő-testület, melynek megkezdését megelőzően László Tamás polgármester Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívót köszöntötte. A kerületünkben élő kiváló sportember még tavaly október 23-án vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, ám kerületi köszöntésére a korábbiakban azért nem kerülhetett sor, miután Kulcsár Győző a magyar párbajtőr-válogatott szövetségi kapitányaként a párizsi világbajnokságon vett részt.

A köszöntő gondolatokat követően megkezdődött a testületi ülés. Ennek első napirendi pontjaként az új jegyző, Juhászné dr. Baráth Márta miután az elmúlt időszakban a hivatal működését és szervezeti felépítését világította át, és ennek tükrében tett javaslatot a hivatal szervezeti felépítésének racionalizálására. Így a testület elfogadta, hogy a Polgármesteri Hivatal létszámát – elsősorban az üres státuszok megszűntetésével – első lépésként 16 fővel csökkenti, ugyanakkor a belső ellenőrzés létszámát 1 fővel megnöveli, majd egy következő lépésben március 1-jei hatállyal újabb 22 fővel csökkentik a létszámot. Így a leghosszabb felmentés lejártát követő napon a hivatal létszáma 291 főről 254 főre csökkenne. Ezzel párhuzamosan a hivatalon belüli szervezeti egységek számának csökkentése is végbemegy.
Az elismerések felértékelése érdekében a képviselők módosították az önkormányzat által alapított kitüntetések és díjak adományozásáról szóló rendeletet. Eszerint a díszpolgári címet évente két fő kaphatja meg: az egyiket egy jelenleg is élő személy kaphatja, a másik elismerést posztumusz ítélik majd oda. Az adományozás időpontja minden évben a márciusi testületi ülés lesz. A kitüntetett részére oklevél, egy legfeljebb 200.000 Ft értékű műalkotás és bruttó 500.000 Ft pénzösszeg jár. A posztumusz elismerést pedig vagy az özvegy, vagy az örökösök veszik majd át. Egy új díjról, a „Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem” adományozásáról is szavaztak a képviselők. Ezzel a díjjal az egészségügy, a szociális és családvédelem, a nevelés-oktatás, a művelődés és sport, a köz érdekében és a közösségért végzett tevékenység, a vállalkozás, a közrend és közbiztonság, a környezetvédelem és településfejlesztés, a közigazgatás, a médianyilvánosság területén végzett kimagasló szakmai munkát jutalmaznák, melyet évente – a mindig a szeptemberi ülésen – maximum tíz személy vagy szervezet kaphatná. A díjjal egy képzőművészeti kivitelezésű plakett, oklevél, valamint 250.000 Ft bruttó összeg jár majd.
A képviselő- testület módosította a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló rendeletet, amely bővült a támogatható célok körében, ám a polgármester jogköre ebben a tekintetben csökkent: a jövőben nem lesz lehetősége saját kerete terhére civil szervezeteket támogatni, még „rendkívüli esetre” való hivatkozással sem.
A civil szervezetek számára szigorodnak a pályázási és elszámolási szabályok, így többek között a hiányos pályázatokat nem bírálják el, a szabálytalan elszámolást pedig hároméves pályázási tilalommal büntetik.
Az önkormányzat működésének racionalizálásával kapcsolatosan döntöttek a képviselők arról, hogy a jövőben a Pénzügyi és Jogi Bizottság lesz köteles ellenőrizni a képviselők és bizottsági tagok részvételét a döntéshozatalokban, illetve, ha mulasztást tapasztalnak, akkor a bizottságnak kell majd szankcionálni azokat. A rendeletmódosítás lehetőséget teremt arra, hogy testületi ülésenként egy napirend esetében a képviselők politikai tiltakozásképpen távol maradhassanak a szavazástól. Ugyancsak az önkormányzat munkájának a racionalizálását szolgálja az a javaslat, hogy a képviselők laptopokat kapjanak. Így ugyanis jelentős mennyiségű papírt lehetne megtakarítani, és csökkenteni lehetne a fénymásoló- és nyomtatóamortizációt.
Az idei évi költségvetési koncepció elfogadása új irányokat és hangsúlyokat fogalmazott meg a kerület gazdálkodásában. Eszerint a jövőben a racionálisabb, takarékosabb gazdálkodás szempontjából felül kell vizsgálni az adható juttatások indokoltságát, mértékét, melyet nem a szociális jellegű, hanem a jó színvonalú teljesítmény elérését motiváló és díjazó elemek határozzák meg.
Felülvizsgálta az önkormányzat a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselőket és ügykezelőket megillető szociális és egészségügyi juttatásokat. Így megszűntették az albérleti díj támogatását, illetve a családalapítási támogatást, valamint a köztisztviselőket megillető cafetéria-juttatás keretösszegét maximum bruttó 200.000 Ft-ban határozták meg, illetve módosították a köztisztviselőknek a hivatalnál eltöltött tartós jogviszonya után járó hűségjutalmak rendszerét is.
A Palota-15. Kft-nek és a RUP-15 Kft-nek új ügyvezetője van Juhász Márton és Iványi András személyében, akik azonban nem munkaviszonyban, hanem megbízásos jogviszony keretében látják el a feladatukat. Épp ezért a testület egy új, az önkormányzattal megbízásos jogviszonyban álló vezetők javadalmazását meghatározó szabályt fogadott el.
Az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy kötelező egy éven belül elrendelni azon közalapítványok megszűntetését, amelyek vagyonán belül az államháztartáson kívül bevételek aránya két éven át 80% alatt van. A Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Közalapítvány ezen bevétele 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben egyaránt 10% alatt volt, a közalapítványt tehát gyakorlatilag az önkormányzat tartotta el. A testület az alapítvány megszűntetéséről szóló javaslatot elfogadta, és döntött arról is, hogy az alapítvány jelenlegi vagyonát a XV. kerület közbiztonságára, vagyonvédelmére és a tűz elleni védekezésére fordítja.
Az önkormányzat 1997-ben határozta el első alkalommal, hogy támogatja a társas- és szövetkezeti házak egyes felújítási munkáit. Erre minden évben 30 millió Ft kamatmentes hitelt biztosított. Tavaly a felhívásra 41 pályázat érkezett, és támogatási igény elérte a 41,6 millió Ft-ot. A legkisebb megítélt összeg 300 ezer Ft, a legnagyobb pedig 1,2 millió Ft volt. Az elmúlt 13 év azt bizonyította, hogy a lakóközösségek igénylik ezt a támogatást, így a képviselők egyrészt a támogatás folytatása mellett döntöttek, másrészt a támogatási keretösszeg 30 millió Forintról 50 millió Forintra emelték meg..
Megszavazta a testület a Páskom park 5. szám alatti szövetkezeti, a Páskom park 13. szám alatti szövetkezeti és a Pázmány Péter út 41. szám alatti társasházak akadálymentes bejárat kiépítéséhez kért támogatási igényét, valamint döntöttek arról, hogy a 2011-es költségvetés terhére 25 millió Ft + ÁFA összeget fordítanak a közterületi dühöngők felújítására. Emellett azt a javaslatot is elfogadták, hogy a jövőben két kerületi iskolában, a Czabánban és a Neptun utcaiban a lakosság iskolaidőn kívül ingyenesen használhassa a sportpályákat. A sportpályák szabadidős működtetésére az előbbi iskola 1 millió, az utóbbi pedig 1,2 millió Ft-os támogatást kap.
Az önkormányzat 2010. december 31-ig átvilágította a helyi közmédiumokat. A vizsgálat megállapította, hogy a Városházi Napló, a honlap és a helyi televízió által nyújtott tömegkommunikáció nem volt kellőképpen hatékony. A három médium működtetése 2010-ben 69 millió Ft-jába került az önkormányzatnak. A hatékonyság növelése érdekében az önkormányzat egy új kommunikációs társaság létrehozása mellett döntött, amely a helyi médiumokat, az együttműködési irodák tevékenységét is összefogná, illetve lakossági fórumok megszervezésére is alkalmas lenne. Az új kommunikációs társaság – XV. kerület – Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. – élére egy éves időtartamra Alexa Károlyt nevezték ki. A kft. Felügyelő Bizottságába 2011. február 16-tól 2013. október 31-ig Varga Erzsébet Terézt (elnök), Jónász Editet és Molnár Ottót választották be. A képviselők döntöttek mind a cég ügyvezető igazgatójának, mind a Felügyelő Bizottság elnökének és tagjainak javadalmazásáról is.
A testület döntése értelmében az önkormányzat együttműködési megállapodást köt a helyi (cigány, horvát, bolgár, német, görög, örmény, román, szerb, ukrán) kisebbségi önkormányzatokkal.
Elfogadták a képviselők a jelenlegi testvérvárosi kapcsolatrendszer felülvizsgálatára tett javaslatot, melynek célja, hogy a hangsúly az oktatási, művelődési, sport együttműködések irányába tevődjön át.
A testület döntött arról, hogy idén tavasszal ismét megjelenteti az önkormányzati programokat, valamint a közoktatási és a közművelődési intézmények kiemelt kulturális eseményeit tartalmazó ötnyelvű éves rendezvény naptárát. Az idei év kiemelt programja lesz Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára tervezett koncert, amely a Hubay Jenő Zeneiskolában lesz decemberben.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló