Menu

Testületi ülés utáni sajtótájékoztató

2007.06.08.

A testületi ülés a hagyományoknak megfelelően a kerület vezetése sajtótájékoztató keretében adott információkat a legfontosabb döntésekről. A június 1-jei tájékoztatón Hajdu László polgármester és Gyurcsánszky János alpolgármester vett részt.

Először az alpolgármester szólt arról, hogy a kerületben az idei évben is folytatódnak az útépítések egyrészt fővárosi, másrészt kerületi finanszírozással, ám emellett az önkormányzat pályázati úton is szeretne forráshoz jutni.
Gyuecsánszky János elmondta, hogy több forgalmas útszakaszon ér véget hamarosan az útburkolat felújítása (a Szerencs utcában a Rákos út-Dembinszky utca szakaszán, az Apolló utcában a Bezsilla Nándor utca-Drégelyvár utca szakasza, valamint a Kolozsvár utcában a Páskomliget utca- Bánkút utca közti szakasz), valamint remélik, hogy pályázati pénzből a nyár végéig Töltés utca is megújul.
-Reméljük, hogy 2008-ban továbbfolytatódik majd ez a tendencia, hiszen a főváros tervei között olyan beruházások szerepelnek, mint a Sződliget utca, a Rekettye utca, a Zsókavár utca, az Erdőkerülő utca és a Nyírpalota út felújítása.
Az alpolgármestertől a szót Hajdu László polgármester vette át, aki először a közoktatási intézkedési terv felülvizsgálatáról beszélt.
-Ennek a napirendi pontnak a tárgyalását több dolog is indokolta, így az egyik legfontosabb a kerület gyereklétszámának alakulása- mondta, majd számokkal támasztotta alá, hogy amíg a 2002/2003-as tanévben 8943 volt a XV. kerületben az iskoláskorú gyerekek száma, addig a most befejezett tanévben ez az adat 8602-re csökkent. Ezzel szemben az óvodás gyerekek száma a négy évvel ezelőtti adathoz képest 132 fővel nőtt: 2059-ről 2191-re. Ám arra nem lehet számítani, hogy ez a tendencia az iskolás korosztálynál is komolyan érezhető lesz.
-Az intézkedési tervünkben így is optimista módon gondolkodtunk- mondta Hajdu László-, hisz a jelenlegi 640 főhöz képest 2008-ra 643 fővel, 2009-re pedig 667 fővel számolunk. Ugyanakkor a 14 éves korúak esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni a csökkenést. A mai 881 főről két év múlva 761-re csökken a gyereklétszám.
A polgármester elmondta, hogy az intézkedési terv tartalmazza a kötelező és az önként vállalt feladatokat, illetve a közoktatás fejlesztését.
– A kötelező feladatokról nem szükséges beszélni, hisz azok végrehajtását törvény írja elő. Annál fontosabbnak tartom az önként vállalt feladatok megtartását. Márpedig ilyen önként vállalt feladatból sok van, sőt némelyik csak a XV. kerületre jellemző. Ide sorolnám a táncművészeti oktatás fejlesztését, a szakiskolai ellátás működtetését, a szakképzést, a sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai, szakiskolai ellátását, a fogyatékos gyerekek ellátását, a felnőttképzést, illetve az olyan pluszokat, mint az 1-9. évfolyam közötti ingyenes tankönyv-ellátást (ez egyébként évente kb. 30 millió forinttal terheli meg a költségvetést), az elsőosztályos diákok füzetcsomagjának biztosítását, a 2100 diákot érintő tej-kifli akciót, az ECDL számítógépes vizsga, a nyelvvizsga és jogosítvány megszerzésének támogatását, valamint a tanulmányi ösztöndíjak biztosítását. Ez utóbbit tanulmányi eredmény és szociális rászorultság alapján is biztosítjuk. Szintén az önként vállalt feladataink közé tartozik többek között az Ifjúsági és Sportközpont működtetése, a gyerekek diákolimpiai rendszerben történő sportolásának biztosítása, valamint a nyári táborok működtetése (a napközis tábor a Szántóföld úton, Bernecebaráti, Balatonvilágos, Hejce és Agárd).
A polgármester külön kiemelte, hogy több területen is fejlesztésre törekednek: így az anyanyelv, a környezetvédelem, az egészséges életmódra nevelés, az iskolai életre való felkészítés, s emellett cél a művészetoktatás megtartása, a gyermekvédelmi feladatok magas szintű ellátása, illetve a kerületben a közművelődés feltételeinek megteremtése.
Hajdu László beszámolt arról is, hogy a testületi ülésen a gyermekvédelemről is tárgyaltak a képviselők.
-Tavaly készíttettünk egy jelentést, melyből kiderül, hogy mely családoknál, milyen korosztályú gyerekeknél milyen típusú feladatokat kell ellátnia az önkormányzatnak. Az elmúlt hat évben 4226 fő gondozott gyereket regisztráltunk, ebből 561 rendszeres foglalkozást igényelt. Közülük 211 fő egészségügyi okok miatt került be a rendszerbe, 279 a környezete miatt, míg 71 gyerek esetében mindkét probléma jelen volt. Rajtuk kívül közel száztízre tehető az állami gondozásban nevelkedő gyerekek száma. A tavalyi jelentés nemcsak feltérképezte ezt a területet, hanem arról is szól, hogy mit tettünk ezeknek a gyerekeknek az érdekében. Az egyik legfontosabb teendőnk a gyermekétkeztetés biztosítása volt. Az említett gyerekek között akadt olyan, aki csak az iskolában kapott főtt ételt. (2006-ban 2238 gyerek kapott étkezési hozzájárulást, míg 400 gyerek ingyenesen jutott hozzá az ételhez.)
Hajdu László mindehhez még hozzátette, hogy a hivatal szakemberei körülbelül ezeregyszáz családdal foglalkoznak rendszeresen, s az érintett családok gyerekei a kerület nyári táboraiban is ingyenesen nyaralhatnak.
-Az érintettek rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is évente hatszor vehetnek igénybe, s a többségük él is ezzel a lehetőséggel. 2006-ban egyébként ez a támogatás 88 millió forintjába került a kerületnek- mondta Hajdu László, majd a sajtótájékoztató végén arról a sajnálatos tényről is beszámolt, mely szerint a XV. kerület lakossága az 1990-es népszámlálási adathoz képest jelentős mértékben csökkent (95 ezerről 82 ezerre), ám nőtt a fogyatékos gyerekek száma.
-Éppen ezért egyre fontosabbak az úgynevezett „gyerekjóléti” rendezvények megszervezése (karácsony, húsvét stb.). A családon belüli erőszak növekedésével nőtt az önkormányzat felelőssége is. Ezért a tervek között szerepel egy intézményesített ügyelet (pszichológus, orvos és szociális munkás foglalkoztatásával) létrehozása- mondta zárásképpen a polgármester.