Menu

Testületi ülés után IV. (oktatás, művelődés, sport)

2006.04.03.

Mivel dr. Pálinszky Antal alpolgármester a sajtótájékoztató ideje alatt a Fővárosi Közgyűlésben dolgozott, így Hajdu László polgármester számolt be a sajtó képviselői számára a testületi ülésen az oktatás, kultúra, művelődés területén történt fontosabb döntésekről.

-A Csokonai Művelődési Központnál egy nyolc millió forintot meghaladó pályázatról döntött a testület, amelyhez 50%-os önerőt az önkormányzat ad. Ezzel a minimál feltétel biztosítása a művelődési intézményeinkben, ha megnyerjük a pályázatot, meg tud oldódni.
A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy a 2007. évi címzett támogatás elnyerése esetén a Pattogós utca 4/a alatti volt bölcsődeépületet, amelyben a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ három szakma gyakorlati képzését folytatja, felújítja és átépíti. A pályázatot 2006. április 25-éig benyújtja. A beruházás költsége várhatóan 442 080 millió Ft, 44 millió Ft önrész vállalása mellett kb. 400 millió Ft összegre kívánunk pályázni. Ha nyerünk, akkor ez egy 2007-ben induló beruházás lesz: a kerület szakképzési perspektívájában ez egy 25-30 évre előremutató döntés lesz.
A polgármester szólt a szeptember 1-jén átadásra kerülő Bocskai utcai Hubay Jenő Zeneiskola megépítéséről is.
A 2006/2007. nevelési-oktatási év előkészítésével kapcsolatosan is született döntés a testületi ülésen.
-A képviselő-testület intézményenként meghatározta az új tanévben induló csoportok és osztályok számát. Előreláthatólag 99 óvodai csoport lesz a következő tanévben. A testület 27 első osztály, egy új ötödik, 2 új hetedik, 11 kilencedik és 3 tizenharmadik osztály finanszírozását vállalja. A jelenlegi igények alapján 128 napközis csoport működik a következő tanévben.
Döntött a testület egy többcélú sportcsarnok építéséről is. Magyarország egyik legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztési programjának elindítását egy 2004. évben elfogadott Kormányhatározat teremtette meg-olvasható a sajtóanyagban. A fejlesztési program egyik eleme a „Korszerű tornatermet mindenhol” alapprogram, melyre tavaly az önkormányzatunk pályázott. A pályázatot a Dózsa György Gimnázium testnevelési feltételrendszerének fejlesztésére nyújtottuk be, mivel csak ez az oktatási intézmény felelt meg a pályázati kiírás követelményeinek. A felépítendő létesítmény helyszínének kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy azt vagy az adott oktatási intézmény területén, vagy annak közvetlen környezetében kell felépíteni. A Nemzeti Sporthivatal a pályázatot elfogadta, így megkezdődött a csarnok építésével kapcsolatos előkészítő munka. A szakemberek javaslatai alapján a Karácsony Benő parkban épül fel a 400 néző befogadó képességű, 28×45 m-es játékterű, három részre választható sportlétesítmény. Az új csarnok kulturális események, bemutatók, ünnepségek megrendezésére is alkalmas lesz. A csarnok PPP konstrukcióban magántőkéből épül, melyet 15 év alatt – 50 %-os állami támogatás mellett – fizet vissza szolgáltatásvásárlás formájában az önkormányzat. A tervek szerint szélesítik a Deák utcát és megújul majd a Karácsony Benő park. Várhatóan 2007 közepére létrejön egy komplex szabadidős park.
A tájékoztatót követően a polgármester még külön említést tett az éjjel-nappal hívható Zöld Számról, amelyen továbbra is várják a bejelentéseket. Így nem kell személyesen elmenni a hivatalhoz, hanem lehet közvetlenül telefonálni.
-Megkezdődött a költségvetés végrehajtási és most a zárszámadásra kerül sor. Már az elmúlt évben is 100 milliós pozitívummal zárta a költségvetését az önkormányzat, tehát nem veszteséggel, működési hitel felvétele nélkül, jelentős fejlesztésekkel. Vannak áthúzódó fejlesztések is, de vannak olyanok, amelyek egy fillérjébe sem kerültek a kerületnek (pl. az újpalotai posta). Áldozata volt a kerületnek, hiszen egy volt önkormányzati tulajdonban valósult meg a posta. A Zsókavár utcában az új központi Szabó Ervin Könyvtár az idei évben készül el, erre a fővárosi költségvetés 104 millió forintot hagyott jóvá. Az OTP egy szinttel lejjebb fog költözni, s ott egy szép fiók fog nyílni a Zsókavár utcában. Több utca szőnyegezése, aszfaltozása szintén nem kerületi beruházásban valósult meg illetve a hulladékgyűjtő udvarok is. Sajnos, a szelektív hulladékgyűjtőket sokszor gyújtják fel. Az értékmentést szolgálja, a környezetet védi a szelektív hulladékgyűjtő edény használata.