Menu

Testületi ülés után IV.

2008.06.29.

Király Csaba alpolgármester a szociálpolitikai területen született döntésekről szólt.
-Az újpesti önkormányzattal 2003-ban kötött megállapodást a XV. kerületi önkormányzat arról, hogy az Újpesten található Aranyhíd átmeneti otthonban kilenc gyermek elhelyezését finanszírozza meg a XV. kerület, amely lehetőséget eddig még soha nem kellett teljes egészében igénybe venni. Ez a megállapodás most lejárt, ám további 5 évre meghosszabbítottuk, melyről Újpest Önkormányzata a későbbiekben dönt.

-A FIÓKA azon törekvését szintén támogatjuk, hogy pályázhasson a Módszertani Központ elismerésre. Ez egy időszakra szól. Már volt Módszertani Központ az intézmény a korábbiakban is, de többek között a körzetváltozások befolyásolták mindezt. Most újból pályázik a FIÓKA, amelyben a támogatásunkról biztosította a testület őket.
-Szintén döntés született arról, hogy az adott területekhez tartozó kórházakban a felügyeleti bizottságba delegáltakat küldhet a kerület: a Heim Pál Gyerekkórházban megerősítettük a korábbi delegált helyét, melyet a IV. kerületi önkormányzatnak meg kell még erősíteni (mivel közösen kaptunk 1 delegáltra helyet), a felnőtt betegeket az Uzsoki Kórház látja el, ahova két főt delegálhatunk. Erről is döntés született.
-A Képviselő-testület megtárgyalta és elfogadta a Kerületi Esélyegyenlőségi Programhoz készített intézkedési tervet, melyet a testület decemberi határozata alapján kellett előterjeszteni. Az intézkedési terv a programban meghatározott feladatokhoz kapcsolódik meghatározva az abban foglaltak végrehajtásának határidejét. Az intézkedési terv 2008. évi feladatainak költségét a költségvetés tartalmazza, a többi feladat a 2009. évben ill. a későbbi években a költségvetés lehetőségeihez mérten valósulhat meg. Az intézkedési terv két részből tevődik össze, egyrészt a szociális, egészségügyi területet érintő feladatokat, a városüzemeléssel összefüggő tennivalókat fogalmazza meg, második része pedig a Közoktatási Esélyegyenlőségi programhoz kapcsolódóan a kerületi közoktatási intézményekre vonatkozó feladatokat foglalja össze és határozza meg. Az intézkedési tervet minden önkormányzati bizottság megtárgyalta és elfogadta. Az Esélyegyenlőségi Programot és az intézkedési tervet az önkormányzat kétévente felülvizsgálja, aktualizálja és új intézkedési tervben meghatározza a soron következő két év feladatait. Az Esélyegyenlőségi Programot és az intézkedési tervet széleskörű társadalmi vita előzte meg, megismerték annak tartalmát a kerületi egyesületek, alapítványok, szervezetek és véleményt mondhattak annak tartalmáról, ugyanígy a kisebbségi önkormányzatok is. A kerületi Szociálpolitikai Kerekasztal is megvitatta a programot és a hozzá kapcsolódó intézkedési tervet is. Néhány az elvégzendő feladatok közül: szociális kiadvány összeállítása, bölcsődei férőhelyek bővítése, akadálymentesítéshez teljeskörű intézményi felmérés elkészítése, 2009. évben szociológiai kerületi térkép elkészítése.
-Szintén döntés született arról, hogy az Őrjárat utcai 1-5. szám alatti ingatlannal kapcsolatos feladatokat. Az első pályázati kör lezáródott: 4 gazdasági társaság vette meg, de csak egy adott be pályázatot, de ők is úgy pályáztak, ami nem volt cél: különböző feltételek mellett megvette volna az ingatlant. Ezért érvénytelen lett a pályázat. Nagy érdeklődés volt szóban, írásban, az interneten, ám ennek ellenére sikertelen lett. A jelenlegi döntésük alapján újból kiírjuk a pályázatot: a hasznosításból befolyó bevételt az egészségügyben kívánja felhasználni az önkormányzat: a háziorvosi ellátásban és a járó-betegellátásban, annak fejlesztésében. Nem kívánja elidegeníteni, bérbe kívánja adni. Néhány könnyítés lesz az új pályázatban: az egyszeri használatba vételi díj értéke 1 milliárd lesz minimálisan és ezt is két részletben lehet befizetni, a pályázati biztosítékot 50 millió forintról 25 millió forintra csökkentettük, továbbá meghosszabbítottuk a pályázati beadási határidőt: július 15-től egészen szeptember 30-ig lehet pályázni. Az októberi testületi ülésen kívánjuk értékelni- mondta Király Csaba alpolgármester.
A sajtótájékoztató végén elmondta Hajdu László polgármester, hogy a nyári szünetet megelőzően még július 3-án lesz egy rendkívül testületi ülés, majd az őszi időszakban a tervek szerint öt ülést tartanak a képviselők.