Menu

Testületi ülés után III.(városüzemeltetés)

2008.04.03.

A sajtótájékoztató következő részében Gyurcsánszky János, alpolgármester elsősorban a kerületfejlesztéssel, városüzemeltetéssel kapcsolatos döntésekről adott tájékoztatót.

-A lakossági kezdeményezésű közműépítések önkormányzati támogatásáról szóló rendelet rendelkezik a rendelet alapján megvalósuló közműépítésekhez igénybe vehető szociális alapú támogatás feltételeiről és mértékéről. A szabályozás szerinti támogatási kategóriákhoz tartozó jövedelem határok a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj függvényében lettek megállapítva, így annak változásával évenként módosításra szorul. Ha az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 28.500 Ft-ot, akkor az önkormányzat az önerő 80%-át átvállalja, de még 59.000 Ft-os jövedelem esetén is 15%-os támogatás várható majd.
Az alpolgármester elmondta, hogy az útépítések 2008-ban is gőzerővel folytatódnak. Az önkormányzat nyolc utca-, útszakasz aszfaltozásáról és három másik felújításáról döntött.
-Útépítés kezdődik a Harsányi K. utca (Töltés – Árokhát u.), Nyaraló utca (Régi Fóti út – végig), Tarpai utca (Kemény I. – Kanizsai D. u.), Gyám utca (Drégelyvár – Thököly u.), Vörösmarty utca (Fő út – végig), Petőfi utca (Fő út – Kisfaludy u.), Kisfaludy utca (Epres sor – Kazinczy u.), Benkő I. utca (Mogyoród útja – Szántóföld u.) adott szakaszain, illetve útfelújítás kezdődik majd a Pázmány P. utca (Szerencs u.- Bácska u.), Népfelkelő utca (Arany J. u-Rákos út), Bezerédi P. utca (Szerencs u. – Rákos út) szakaszain. Ezek közbeszerzési eljárása már meg is kezdődött, és várhatóan nyáron a munkálatok is megkezdődhetnek. Emellett a főváros is folytatja az útfelújítási programot. A költségvetésben hat utca: a Nyírpalota, a Cserba Elemér, a Rekettye, a Sződliget, a Bercsényi és a Bánkút utca felújítása szerepel.
Szólt arról is az alpolgármester, hogy a Régi MÁV-telep rehabilitációs célterületnek lett kijelölve. A teljes rehabilitáció valószínűleg több év alatt valósulhat meg, melyhez az önkormányzatnak is forrásokat kell találnia. Első lépésként a terület szabályozási terve készülne el, melyben a terület M3 autópálya felőli részét nyilvánítanák intézeti területté, és ezzel a lépéssel egy mesterséges védősávot hozhatnának létre a nagy forgalmú út és a lakóövezet közé. Mindez egy jó lehetőséget biztosítana az életkörülmények javítására. Emellett az elkészítendő szabályozási terv új lakások építésére is lehetőséget adna.
-A Régi MÁV-telepen kívül a Nyírpalota utca és környéke, illetve a Városközpont és környéke is rehabilitációs célterületnek lett kijelölve- mondta Gyurcsánszky János. Ez utóbbi területnek van egy „a” és egy „b” oldala. Itt az út ugyanis két sűrűn lakott területet választ el egymástól. Ráadásul mindkét (páros és páratlan) oldalon 2-2 nevelési és oktatási központ számos park és játszótér található.
Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy a legutóbbi testületi ülésen még egy nagyon fontos döntést hoztak a képviselők.
-Az önkormányzat Igazgatási Osztály – mint a jegyző nevében eljáró kereskedelmi hatóság – tapasztalatai alapján, valamint számos lakossági panasz szerint a kerületi lakosok éjszakai nyugalmát elsősorban azok a lakott területeken található vendéglátó ipari egységek és élelmiszerüzletek zavarják ahol elvitelre, vagy helyben fogyasztásra szeszesitalt árusítanak. A vendéglátó ipari üzletek közül ezek jellemzően a nem melegkonyhás egységek (kocsmák), élelmiszerüzletek közül pedig azok, amelyek az éjszakai nyitva tartás miatt jelentős számú- kizárólag alkoholt vásárló és azt az egységben, vagy annak közvetlen közelében elfogyasztó személyt vonzanak. Épp ezért a rendelet ennek megfelelően a fent körülírt kereskedelmi és vendéglátó üzletek 22 és 06 óra közötti éjszakai nyitva tartását korlátozza. A nyitva tartás korlátozása nem terjed ki azon egységekre, amelyekről a jogalkalmazói tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a lakosság éjszakai nyugalmát nem zavarják: így a melegkonyhás vendéglátóhelyek, az üzemanyagtöltő állomásokon működő vendéglátó és élelmiszer kereskedelmi üzletek, továbbá az üzletközpontokban és bevásárlóközpontokban működő üzletek. Nem vonatkozik továbbá a kötelező zárva tartási időszak a zenés szórakozóhelyekre (diszkó) pénteken és szombaton. További kivétel a rendeletben a szilveszteri nyitvatartási rend. A rendelet szerint a polgármester külön kérésre egységenként évente öt alkalommal a vendéglátó ipari üzletek éjszakai nyitva tartását engedélyezheti, de a kérelemhez csatolni kell a szomszédok beleegyező nyilatkozatait. A rendelet május 15-én lép hatályba, hogy kellő idejük legyen az üzemeltetőknek a jogszabály alkalmazására való felkészülésre.