Menu

Testületi ülés után III.

2009.12.27.

Király Csaba alpolgármester tájékoztatóját követően Gyurcsánszky János szólt arról, hogy bár az óév utolsó ülésén nem volt olyan napirendi pont, amely a város üzemeltetését, működtetését érintette volna, ám ezeken a területeken is sok a tennivaló.

-Szeretném elmondani, hogy a Répszolg felkészült a télre, és a közintézmények megközelíthetőségének biztosítása mellett a csomópontok megtisztítását is vállalta- mondta az alpolgármester, majd szólt arról, hogy jövőre is folytatódik a panelprogram.
-Az idei év elején zajlott le a panelkorszerűsítési pályázatok ún. második ütemének utolsó műszaki átadás-átvétele, mellyel valójában lezárult a 2007-ben állami és önkormányzati támogatásban részesült társasházak és lakásszövetkezetek felújítása. (A legelső korszerűsítési ütem 2006-ban kezdődött, melynek keretében 2 lakóépület korszerűsítésére került sor, még 2007-ben. Ehhez az Önkormányzat 77 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott )
A második ütem keretében az alábbi 16 épület/épületrész korszerűsítésére került sor 2007. és 2009. között: XV. Báthory u. 7-13. (Dobó u. 45. , Palotás tér 6.), XV. Páskom park 14-24., XV. Kőrakás park 35.; XV. Drégelyvár u. 13-17. XV. Alkotmány u. 23-25.; XV. Széchenyi u. 8-10.; XV. Csobogós u. 2.; XV. Zsókavár u. 12-22.; XV. Erdőkerülő u. 10-16.; XV. Erdőkerülő u. 26-32.; XV. Nádastó park 16-20.; XV. Nádastó park 23-28.; XV. Szentkorona útja 2-4.; XV. Szentkorona útja 6-8.; XV. Erdőkerülő u. 21-27.; XV. Csobogós u. 4.
A 16 lakóépület korszerűsítése 820 millió Ft-ból valósult meg, melyhez az Önkormányzat és az állam 261-261 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított. A korszerűsítések második üteme 2034 db lakást érintett.
Az Önkormányzati Minisztérium 2008. tavaszán ismét kiírta a panelépítésű lakóházak korszerűsítési pályázatát, melynek keretében a képviselő-testület valamennyi pályázati dokumentációt befogadta (összesen 27 pályázat) és közel 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatást irányzott elő részükre. A XV. kerület életében ezt nevezhetjük a panel pályázatok harmadik ütemének.
A nyertes pályázatok közül már több esetében elkezdődtek a korszerűsítési munkálatok, három esetében pedig a befejezésre is sor került 2009 végén. (XV. Kazán u. 1-3.; Kazán u. 5-7.; XV. Báthory u. 7-13.)A három pályázat összesen 212 lakást érint, melyhez az Önkormányzat 50 millió Ft támogatást biztosít.
Az idei év tehát nem csupán a korábbi felújítási ütem lezárást, hanem a legújabb nyertes pályázatok megvalósításának kezdetét is jelentette. A korszerűsítés 2010-ben is folytatódik, melynek keretében akár további 24 épület/épületrész felújítására kerülhet sor. 1997. óta működő 30 M Ft-os társasházi felújítási támogatást ezúttal is biztosítottuk az igénylők részére.
Jó hír, hogy az új évben is folytatódni fog az útépítési program, és mind a kerületi (Adria utca Pestújhelyi – Drégelyvár, Domaháza utca Szerencs – Wesselényi, Opál utca Széchenyi – Litva, Klapka utca Szerencs – Arany J., Beller I. utca Szőcs Á. – Széchenyi tér), mind pedig a fővárosi önkormányzat (Sződliget utca Fő – Pozsony, Nyírpalota utca Madách – Szentmihályi út) is több utat, utcát újít majd fel a kerületben. Nemrég avattuk fel a közel 100 millió forintos beruházásból felújított Wesselényi utcai vásárcsarnokot.
Külön előirányzat biztosítása mellett újítottuk fel 72 MFt értékben a Kavicsos közi bölcsőde egyik épületszárnyát, korszerű helyre új elhelyezést kapott a FIÓKA Gyermekalapítvány egyik egysége a Pestújhelyi úton, mintegy 23 MFt összértékben. Az esélyegyenlőségi programunkban megfogalmazott épületek akadálymentesítései is jó ütemben haladtak. Megfelelő tervanyaggal rendelkezünk a konkrét kivitelezési munkákhoz. A szociális foglalkoztatóban dolgozók részére egy új, minden igényt kielégítő telephelyet építettünk korszerű üzemcsarnokokkal, szociális helyiségekkel, modern berendezésekkel ellátva. Az új létesítmény költségkereteken belül mintegy 230 M Ft-ból épült meg.
Ugyancsak fontosnak tartom, hogy a kerület idén két jelentős programsorozatot is megvalósított. Pestújhely 100. és Újpalota 40. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat egyaránt sikeres volt. 2010-ben remélhetőleg megvalósulhat a régóta tervezett északi-főgyűjtő csatorna megépítése, és folytatódhat majd a kerületi játszóterek felújítása is.