Menu

Testületi ülés után III.

2009.07.01.

Király Csaba alpolgármester mindezek után arról beszélt, hogy a Magyar Vöröskereszt komoly átalakuláson megy keresztül, többek között a kerületi tagszervezetek elvesztették önálló jogi státuszukat.

-Ennek következtében a kerületi önkormányzat a budapesti szervezettel együttműködést írt alá. Mindez a gyakorlatban semmi változást nem okoz, a Vöröskereszt helyi tagszervezete a jövőben is folytatja majd a korábban megszokott tevékenységeit – ruhaosztást, véradás szervezését, gyűjtéseket, elsősegély oktatást -, mi pedig a jövőben is hasonló módon fogjuk őket támogatni.
Szintén Király Csaba szólt arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat Európai Uniós finanszírozási támogatást nyert az M3-as főforgalmi út menti lakóterületek zaj elleni védelmére. Az elnyert támogatáshoz azonban önrész is szükséges, amely teljes mértékben nem áll a főváros rendelkezésére.
-Mivel a Fővárosi Önkormányzat egyedül nem tudja előteremteni az önrészt, ezért a két érintett kerülettől (XIV. és XV.) hozzájárulást kért a projekt megvalósulásához. A Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalában, e tárgyban folytatott megbeszélésen merült fel az a gondolat, hogy a Főváros vonjon be olyan értékesítésre szánt ingatlanokat, melyek vételára – vételárai – megegyeznek a hozzájárulás összegével. Ez kiváltaná azt az anomáliát, amely szerint a XV. kerület Önkormányzat költségvetéséből közvetlen anyagi támogatást nem tud biztosítani, mert a pályázatot nem közvetlenül nyerte el, így az önrész hozzájárulás nem teljesíthető. Hivatalunk munkatársai áttekintették a Fővárosi Önkormányzat vagyonkimutatását, melyben a XV. kerületben a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium épülete, mint fővárosi tulajdon szerepel, ennek a megvásárlására tett a kerület vezetése javaslatot.
A sajtótájékoztató utolsó részében Hajdu László polgármester a költségvetés I. számú módosításáról beszélt.
– A költségvetés 1,1 milliárd forinttal nőtt a februári számokhoz képest. Ez a betervezett módosítás újabb lehetőséget biztosít majd a fejlesztésekre- mondta, majd szólt arról, hogy ő volt az előterjesztője annak a javaslatnak, mely szerint a civil szervezeteknek járó önkormányzati támogatáshoz az alapítványok is hozzájuthassanak.
-127 civil szervezet van nálunk bejegyezve, ebből 46 az alapítvány. A testület hosszas vitát követően döntött arról, hogy a 8 millió forintos támogatásból 3,5 millió az alapítványokat illesse.
Emellett döntöttek még a képviselők a testület második félévi munkatervéről. Eszerint 5 testületi ülésre kerül majd sor, miközben a kerület vezetői fontos közügyekben több lakossági fórumot is tartanak majd. A polgármester arról is beszámolt, hogy a testület újabb 5 évvel meghosszabbította a Csapi 15 kft. jelenlegi vezetőjének a kinevezését, illetve, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen három személy részesül Pro Palota elismerésben, és az önkormányzat 1-1 személyt fog javasolni a főváros által adományozott Pro Urbe, valamint a Zalabai Gábor-a Budapestiek Esélyegyenlőségért-díjra.