Menu

Testületi ülés után III.

2008.11.07.

A sajtótájékoztató keretében Király Csaba alpolgármester szavait követően Gyurcsánszky János alpolgármester beszélt egy újszerű szerződés-megállapodásról.

-A kerület területén az elmúlt időszakban megélénkülő vállalkozó beruházások felvetették annak, az Építési törvényben megfogalmazott jogszabályi előírásnak az érvényesítését, amely lehetőséget biztosít az önkormányzatnak, hogy ún. településrendezési szerződés megkötését kezdeményezze az érintett ingatlanok tulajdonosaival, illetve az ingatlanon beruházni szándékozóval. A kerületi célok megvalósításához való hozzájárulás szerződésben történő rögzítése olyan stratégiai feladatok megvalósítását segítheti elő, amelyek az önkormányzat kötelező feladatai, vagy rövid- közép, és hosszú távú koncepcióban kerültek megfogalmazásra. A képviselő-testület által elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiában, a gazdasági programokban, az intézményi szociális-, egészségügyi-, oktatási-, kulturális és más infrastrukturális fejlesztések terén megfogalmazott célok megvalósításához a kerületbe települő beruházók a településrendezési szerződés taralma szerint különböző módon és mértékben járulhatnak hozzá. A Szilas patak ? külső Fóti út ? belterületi határ ? Felsőkert utca ? M3 autópálya által határolt, Palota Újfalu néven ismert területen több nagyszabású beruházás van folyamatban.
A TOLEDO-ÉPÍTŐ Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. mintegy 80 építési telken elsődlegesen lakáscélú beruházást, míg a PRESENT-BBT Ingatlanforgalmazó Kft. üzletközpont célú fejlesztést készít elő.
A beruházóknak szándékában áll az általuk tervezett fejlesztések mielőbbi megvalósítása, így ennek érdekében együttműködésre törekszenek az Önkormányzattal.
A megkötés előtt álló településrendezési szerződésekben a beruházók vállalják, hogy a szükséges közműveket saját költségükön építik ki; mint alapítók, részt vesznek a Szilas patak menti Főgyűjtő Csatorna Beruházó Víziközmű-társulatban; a kialakított közterületeket, közutakat saját költségükön megépítik és ezt követően térítésmentesen az Önkormányzat tulajdonába adják; a Mogyoród útja Külső Fóti út és M3-as autópálya közötti szakaszán tervezett körforgalmú csomópont saját költségükön történő kiépítését; a TOLEDO-ÉPÍTŐ Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. a terület alapintézményi ellátottságának biztosításához szükséges intézményeket (100 férőhelyes óvoda, 120 férőhelyes bölcsőde, orvosi rendelő) megépíti és ezt követően ezeket az Önkormányzat ingyenes használatába és kezelésébe átadja; a PRESENT-BBT Ingatlanforgalmazó Kft. saját költségén szolgáltató egységeket (posta, gyógyszertár), valamint sportpályákat létesít. A megépített sportlétesítményeket közcélú használatra ingyenesen az önkormányzat tulajdonába adja.
Az alpolgármester elmondta, hogy a kerület vezetése szeretné, ha a vállalkozói tőke a jövőben is szerepet vállalna a városrész fejlesztésében.
– Köztudott, hogy a kerület másik pontján, Újpalotai Parkváros néven 3-5 éven belül közel 3600 fő részére épülnek lakások. Az ottani befektetővel is hasonló településrendezési megállapodást szeretnénk majd kötni. A volt növényolaj gyár területén is lakóparki és intézményi beruházás lesz. A testület novemberben tárgyalja majd a terület övezeti besorolását, nem régiben pedig egy fórum keretében a lakosságot is tájékoztattuk minderről. A jövő év elején a beruházás előkészítésére is sor kerülhet. Elkezdődött a hosszú távú településfejlesztési koncepció előkészítése is. A jövő évben a koncepciót tervező céggel is meg fogunk állapodni. A lakosság véleményét is figyelembe vesszük, ennek érdekében nem régiben kérdőívet juttattunk el hozzájuk. Az önkormányzatnak továbbra is az a koncepciója, hogy a nehéz körülmények ellenére a fejlesztéseket támogatjuk. Folytatjuk az útépítéseket, a főváros pedig párhuzamosan folytatja az útjavításokat.
A sajtótájékoztatón az alpolgármester mindenkinek megköszönte az októberi Tisztaság Hónap takarítási akcióban való részvételt, majd átadta a szót Hajdu László polgármesternek.