Menu

Testületi ülés után III.

2010.07.04.

Hajdu László polgármester a sajtótájékoztató végén egy olyan témáról szólt, ami az utóbbi időben a közvéleményt is felkavarta.

A Zsókavár utca felújítására ugyanis első körben nagy arányú uniós támogatást nyert a kerület. Az orvosi rendelő, illetve egy panelház felújítását magába foglaló projekt kivitelezésére az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki. A pályázat lebonyolítását az erre célra létrehozott RUP15 Kft. és egy kiválasztott ügyvédi iroda bonyolította.
-Rosszul. Az önkormányzat cége, illetve az általa kiválasztott tanácsadó iroda ugyanis szabálytalanul bonyolították le a közbeszerzést. Erre pedig semmiféle felhatalmazást nem kaptak az önkormányzattól. A közbeszerzést az azon vesztes cégek megtámadták, és a Közbeszerzési Tanács nekik adott igazat. Az önkormányzat emiatt új közbeszerzési eljárás kiírására kényszerült, ami nagy valószínűséggel jó két hónappal késlelteti majd a beruházás befejezését. Az eredeti terv az volt, hogy a Zsókavár utcai orvosi rendelőt hat hónapra költöztetjük át a Hősök utcai rendelőbe, de ezt az átmeneti időszakot a gyorsított közbeszerzési eljárás ellenére is kénytelenek leszünk két hónappal meghosszabbítani. Az ügy miatt kénytelen voltam a RUP 15 Kft. ügyvezető igazgatóját június 14-i hatállyal felmenteni az állásából. Ilyen döntésre polgármesterségem alatt egyszer sem kényszerültem. A testület a június 30-i ülésen pedig döntött arról, hogy az önkormányzati céget a jövőben az eddigi helyettes, Horváth Miklós vezesse.

Háttér sajtóanyag:
A Budapest XV. Tóth István utca 100. szám alatti Meixner Altalános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény épületenergetikai fejlesztéséhez pályázat benyújtása
A Budapest, XV. kerületi Tóth István u. 100. sz. alatti, 100%-os önkormányzati tulajdonú, jelenleg iskolaként használt ingatlan körülbelül 100 éves, indokoltan megérett a felújításra, fejlesztésre. Az épület a Fővárosi Közgyűlés 54/1993. (1994. II. 1.) sz. rendelete alapján védettnek minősül. A budapesti székhelyű Meixner Alapítvány 2000. óta bérli az épületet Önkormányzattól, jelenleg 2018. június 30-ig tartó határozott idejű bérleti szerződéssel és működteti benne Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt.
Az Intézmény nevelési módszertanát tekintve egyedülállónak mondható, hiszen az iskola speciális Meixner-módszer alkalmazásával neveli a tanulókat. Az iskolába olyan gyerekek járnak, akik komoly problémával küzdenek hasonló korú diáktársaikhoz képest, pl: dyslexia, súlyos beszédzavar, tanulási zavar, illetve egyéb specifikus problémákkal küzdő halmozottan sérült gyermekeket oktat az intézmény.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a Környezet és Energia Operatív Program keretében KEOP-2009-5.3.0/A kódszámmal meghirdetett pályázat épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítésére vonatkozik. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulnak meg. A 2010. május 19-én módosított kiírás szerint a komplex projektek támogatását „nem vállalkozás típusú kedvezményezettek” esetében egységesen 75%-ban állapították meg.
Az Meixner Alapítvány elkészíttette a pályázat benyújtásához szükséges Megvalósíthatósági tanulmánytervet és a pályázati dokumentációt és saját nevében pályázatot nyújtott be a az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az Európai Unó támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával kiírt KEOP-2009-5.3.0/A kódszámmal meghirdetett „Épületenergetikai
fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése” megnevezésű kiírásra.
A projekt teljes beruházási költsége a beérkező árajánlatok alapján 98.474.372 Ft. Ennek – a fentiek szerint – 75%-a nyerhető el, ami 73.855.779 Ft.
Az önerő a pályázati összköltség 25%-a, 24.618.593,- Ft. A pályázati program szerint lehetőség nyílna az iskola épületének komplex energetikai felújítására,
ezen belül külső homlokzati hőszigetelésére, külső nyílászáróinak cseréjére és az épületgépészeti rendszerének korszerűsítésére.
A projekt célja a költségek csökkentése, és a hatékonyabb üzemeltetés feltételeinek megteremtése, valamint további energiamegtakarítás elérése a nyílászárók cseréjével, illetve a hőszigeteléssel. Tekintettel arra, hogy az Iskola önkormányzati tulajdonú épületben működik, és az épület az előterjesztésben foglaltak alapján felújítandó, az Önkormányzatnak nyomós érdeke fűződik ahhoz, hogy ez az épület az elkészített dokumentációk alapján felújításra kerüljön.
Mivel a pályázónak az összes elszámolható projektköltség 25%-át kitevő igazolt önerővel kell rendelkeznie a támogatási szerződés megkötéséhez, a Képviselő-testület tudomásul vette a Tóth István utca 100. szám alatti, iskolaként működő ingatlan épületenergetikai fejlesztésére a pályázat benyújtását és úgy döntött, hogy amennyiben az Alapítvány által benyújtott pályázat eredményes, akkor a szükséges, a pályázati kiírás szerint meghatározott önrészt, 24.618.593,- Ft összeget a költségvetésbe betervezi.