Menu

Testületi ülés után II. (szabályozási terv, csatornázás, szabványos sporteszközök)

2006.07.13.

A sajtótájékoztató keretében a polgármester szavait követően Gyurcsánszky János alpolgármester számolt be a testületi ülés más fontosabb döntéseiről.

Először az alpolgármester értékelte az Őrjárat utca 1-5. számú terület szabályozási tervének elfogadását. Elmondta, hogy ez lehetővé teszi a kerület számára, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó ingatlant a jövőben pályázat útján hasznosítani tudja majd. Ehhez azonban számos körülményt s szempontot figyelembe kell venni: a zöld terület és a parkjelleg megtartása, műemlék jellegű épületek megóvása, megfelelő számú parkolóhelyek kialakítása, egészségügyi és szociális igények, lakóépületek építésének szabályozása.
Az alpolgármester ezt követően a 2002-ben, 2003-ban csatornaépítésekre igényelt céltámogatások egy részének visszafizetésének okairól beszélt. Elmondta, hogy a kapott támogatások feltétele az volt, hogy az építetett csatornákra az érintett térség lakóinak többsége rácsatlakozik. Az önkormányzati tulajdonú lakások esetében ez nem okozott problémát, automatikusan rácsatlakoztak a lakók, ám a magáningatlanok tulajdonosait erre nem lehetett kötelezni. Így, akik nem vették igénybe a csatornázás előnyeit, azok után a céltámogatás összegét az önkormányzatnak idén vissza kell fizetnie. Ám természetesen az a cél a kerületben, hogy minél többen válasszák a csatornázást, hiszen mindez környezetbarát. Az alpolgármester mindehhez hozzátette, hogy a talajterhelési díjat fokozatosan emelni fogják, így idén 50%-kal, ami 2009-re 100%-os emelkedést jelent.
Szó esett még a kerületi sporteszközök szabványosságának felülvizsgálatáról. A játszótereken, parkokban a játszóeszközöket, padokat stb. megvizsgálták, s bár többségében jó eredményt kaptak, ám sok elöregedett játszóeszköz is akadt. Épp ezért 2007. március 31-ig egy átfogó intézkedési terv készül, hogy milyen ütemben újuljanak meg az eszközök.
Az alpolgármester a fontos döntések közé sorolta a szelektív hulladékgyűjtő helyek számának növelését, ami annyit jelent, hogy a jelenlegi 40 helyszín további 15-tel bővülhet majd.
Itt hívta fel a figyelmet Gyurcsánszky János arra, hogy a lakosság próbáljon meg nagyobb figyelmet szentelni arra, hogy a kommunális hulladék ne kerüljön a szelektív hulladékokba illetve mellé, mivel az FKFV Rt. nem szállítja el onnan. Szintén megjegyezte az alpolgármester azt a szomorú tényt, hogy öt helyen kellett megszüntetni a szelektív gyűjtő szigetet, mivel ismeretlenek felgyújtották a konténereket. Az alpolgármester épp ezért kérte, hogyha bárki látja ezt a vandál tettet, tegyen bejelentést, mert tudni kell megfékezni ezeket az embereket.
A sajtótájékoztatón szó volt még az M3-as mellett kialakított áruházcsoporthoz vezető névtelen útszakasz névadásáról is, mely szerint a jövőben a kereskedők és vásárlók a Városkapu úton keresztül juthatnak el az üzletekbe, autókereskedésekbe. Külön szólt Gyurcsánszky János az önerős útépítésekről, melyek a következő hónapok során valósulnak meg, s melyek 2007-ben folytatódnak.

Kapcsolódó linkek: