Menu

Testületi ülés után II. (panelprogram, ebtartás, játszótér program)

2006.05.02.

Gyurcsánszky János alpolgármester a testületi ülést követő sajtótájékoztatón először arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy folytatódik a panel felújítási program a kerületben.

– A kerületben két épület: a Nyírpalota utca 1-21. és a Nadástó park 22. számú házak elnyerték a pályázatot, s ezen épületek a döntés értelmében 62,251 millió illetve 19,223 millió forint központi támogatást kapnak. Ez annyit jelent, hogy közel 250 millió forintos értéknövelő beruházás fog megvalósulni az ingatlanokon: főként hőszigetelési és épületgépészeti munkákkal. A közeljövőben így kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, s reméljük, hogy még az idén, de maximum a jövő év elején megvalósul a beruházás.
-Az új panelprogramot a kormányzat kiírta ismételten, a mostani pályázatot megelőzően a napokban egy olyan új lehetőség, az egyéni, nem panel építmények is pályázhatnak nyílászárók beépítésére.
-A képviselő-testület az áprilisi ülésén tárgyalta – a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter által idén márciusban közzé tett ? az iparosított lakóépületek és azok közvetlen környezetének felújítására meghirdetett pályázatot, s emellett rendeletmódosítás keretében új pályázati felhívást fogadott el, mivel ez, a tavalyi évhez hasonlóan, idén is alapfeltétele az országos pályázaton való részvételnek.
-Az ún. központi pályázat idén, néhány ponton változott, melyek közül a legfontosabb, hogy az épületgépészeti rendszerek egyes korszerűsítésére önálló pályázatot nyújthatnak be a társasházak és a lakásszövetkezetek, amennyiben önálló adószámmal rendelkeznek. Ezekben az estekben a pályázók a megcélzott épületgépészeti felújításokra önkormányzati támogatásban nem részesülnének, mivel pályázatukat az Önkormányzat bevonása nélkül, közvetlenül juttatnák el az elbírálásra jogosult szervhez. A lakóépületek közvetlen környezetének felújításánál továbbra is előírja a pályázat, hogy ezekre a korszerűsítési munkákra csak akkor lehet pályázni, ha az épület hőszigetelése az érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak megfelel. Eddig a tízlakásosnál nagyobb épületek adhatták be pályázatukat, most már ennél kevesebb – a négy lakásosnál több- lakásszámmal rendelkező házak pályázhatnak.
-Saját pályázati felhívásunkban ? a képviselő-testület döntése nyomán ? előírtunk néhány prioritást. Ezek röviden úgy foglalhatók össze, hogy a XV. kerületi Önkormányzat elsősorban azokat a pályázatokat kívánja támogatni, amelyek az utólagos hőszigetelési munkálatokon belül a nyílászárók cseréjét, illetve szigetelését az épület 100 %-ában elvégzik, és/vagy az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelését is megpályázzák, illetve ezzel párhuzamosan a házak környezete (parkosítás) is megújul. Ezeken a munkálatokon túl, előnyt élvezhetnek azok a pályázatok, amelyek az Önkormányzat által vállalt 1/3-os önrészt részben, vagy egészben átvállalják. Az állam támogatás idén is a költségek maximum 1/3 részére terjed ki, de lakásonként legfeljebb 400.000 Ft lehet.

-Első körben 2007-es évi kötelezettség vállalással 100 millió forintot jelölt meg az önkormányzat, ami egy alsó határ. A pályázatokat 2006. május 2-től (kedd) lehet átvenni a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján, a benyújtás végső határideje pedig, 2006. július 31-én (hétfő) 18.00 óra. A pályázatokat a tavalyi évhez hasonlóan, az Önkormányzat Alpolgármesteri Titkárságán kell beadni. Az Önkormányzat által támogatott pályázatokat legkésőbb 2006. szeptember 29-ig kell eljuttatni a döntés előkészítését végző szervhez.
-A testület egy másik napirendi pontban tárgyalt a Károlyi Sándor utca-Szántóföld utca sarkán található buszfordulónál található területről. Itt egy élelmiszerüzlet található, s itt egy négyezer négyzetmétert érintő területen a környezet javítását szeretnénk javítani, lehetővé téve, hogy megmaradjon az áruház, s lehetővé téve, hogy újabb szolgáltató létesítmények jöhessenek létre ezer négyzetméteres minimum területen.
-A harmadik fontos döntésünk, melyről én számolok be, a kulturált ebtartásról szól. Pályázatot nyújtunk kutyapiszok begyűjtésére: a kerületben mintegy 20 helyen szeretnénk elhelyezni. Ehhez 30%-os önrészt (2,6 millió forint) kellett biztosítanunk, hogy a fővárostól további 2/3-os költségarányt tudjunk elnyerni. Idén több helyen már tudnánk felállítani ilyen edényeket, amelyek tisztítását, kezelését a Répszolg Kht. végzi majd el a jövőben.
-Folytatódik az utak korszerűsítése, felújítása. Már most a Székely Elek utcát átadtuk és folytatódik mindez tovább új szakaszokon; folytatjuk a játszótéri programot: a Mézeskalács tér környék lakói, az Őrjárat utcai lakótelep lakói számára körbekerítve hamarosan átadásra kerül kulturált, EU-s szabványoknak megfelelő játékokkal felszerelve és hamarosan megkezdődik a Neptun utcai játszótér építése, ahol teljesen bekerítve több mint 40 millió forintos költségvetéssel valósul mindez meg.

Testületi jegyzőkönyv:

KTV felvétele: