Menu

Testületi ülés után II. (egészségügyi és szociális döntések)

2007.04.06.

Király Csaba alpolgármester az egészségügyi és szociális területen hozott legfontosabb döntésekről számolt be, ezen belül a kerületi egészségügyi szakellátás középtávú fejlesztéséről szólt elsőként, amely döntés biztosítja 2011-ig az egészségügyi szakellátás fejlesztését.

– Az Egészségügyi Intézmény éves költségvetése közel egymilliárd forint, melynek nagy részét az OEP biztosítja, míg kétszázezer forinttal a kerületi önkormányzat támogatja az intézményt. Az utóbbi összegből azonban sajnos, csak ötvenmillió forint fordítható kisebb fejlesztésekre, mert 150 millió forint a működésre megy el. 2007-ben többek között az önkormányzat költségvetését terheli az Őrjárat utca 4/b szám alatti ingatlanon egy új orvosi rendelő kialakítása, ahova 2007. december 31-ig az Ady Endre utcai gyermekorvosi rendelő és védőnő-hálózat költözne át. Emellett az alábbi fejlesztésekre van még lehetőség: a Zsókavár utcai orvosi rendelő részleges felújítása, a Rákos úti szakrendelő első emeleti folyosójának burkolatcseréje, a nőgyógyászati szakrendelés új UH vizsgáló berendezésének beszerzése illetve továbbfolytatódik az egészségügy informatikai rendszerének bővítése, szélesítése.
Király Csaba alpolgármester beszélt a szociális szolgáltatások területén hozott rendelet módosításról is: fontos testületi döntés volt a természetbeni juttatások területén biztosítható juttatások- a házi jelzőrendszerek, az étkeztetések- lehetőségeinek kiszélesítése. A szociális rászorultság tekintetében új szempontként az egészségügyi állapotot is bevették. Ezt azonban 2008-tól orvosi igazolással is bizonyítaniuk kell a rászorulóknak.
Az alpolgármester külön beszélt arról, hogy az önkormányzatnak joga és kötelessége, hogy a körzetébe tartozó kórházak Tulajdonosi Felügyelő Bizottságába egy-egy személyt delegáljon. A képviselő-testület döntése alapján a Károlyi Kórházban dr. Balogh András (Fidesz-KDNP), a Heim Pál Gyermekkórházban Marsovszky Györgyné (MSZP), míg az Uzsoki utcai Kórházban dr. Pálinszki Antal (MSZP) képviseli a kerületet.