Menu

Testületi ülés után II.

2009.12.27.

A polgármester szavait követően Király Csaba alpolgármester vette át a szót, aki elsőként egy jó hírről számolt be, mely szerint az önkormányzat több mint 3000 kerületi családot részesített 13. havi segélyben.

-A képviselő-testület ülésén több fontos, szociális ügyeket érintő kérdésben is határozott. Így két rendeletében módosításra került sor, az úgynevezett vagyon rendeletben, illetőleg a bérbeadói rendeletben. A módosítás célja, hogy a devizahitel miatt a magánszemély hitelszerződését a bankja felmondja és eljárást kezdeményez annak árverezése iránt az önkormányzatunk segítséget nyújthasson. Az önkormányzatok 2009. évben elővásárlási jogot kaptak, törvényi hatállyal. A rendeletek módosításával az önkormányzat 2010. január 1-től árverésen vagy árverésen kívül, de árverési hatállyal az eladósodott magánszemélytől az elővásárlásának jogán megveheti a lakást, ha a magánszemély kérelmezi, és egyben nyilatkozik arról, hogy hajlandó bérleti szerződést kötni a korábbi tulajdonára. További feltételek: a hitelszerződés lakáscélú hitelre vonatkozik, 2008. augusztus 15. előtt kötötték, valamint a hitelkárosult 2008. szeptember 1. után veszítette el állását. A kérelmet formanyomtatványon lehet benyújtani, az árverési hirdetmény a kerület jegyzőjéhez érkezésétől számított 10 munkanapon belül.
A testület már az előző ülésen megszavazta az egyházaknak a térítésmentes helyiséghasználattal történő önkormányzati támogatását. A mostani ülésen pedig arról született döntés, hogy a korábban az Újpalotai Szabadidő Központban vendégeskedő Újpalotai Református Misszió a rendelet adta lehetőségeket figyelembe véve 5 éven keresztül térítésmentesen használhatja majd a Kontyfa utca 6. szám alatti önkormányzati ingatlant.
A XV. Kőrakás park 1-8. szám alatt a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Szobabérlők Házára vonatkozóan a Főváros Közgyűlése olyan döntést hozott, amely a kerületünket hátrányos helyzetbe hozza. A döntésük értelmében a jelenleg üres 75 db kétszemélyes lakrészt átalakul átmeneti szállóvá. E döntés ellen tiltakozott most a képviselő-testületünk, ugyanis a változtatásról elfelejtett egyeztetni a főváros a kerületi önkormányzattal és a környék lakóival. Mivel félő, hogy az ingatlan idővel hajléktalan szállóvá alakulhat át, a kerületi önkormányzat egyhangúlag kezdeményezte azt a javaslatot, mely arra irányult, hogy a főváros sürgősen változtassa meg ezt az elképzelését.