Menu

Testületi ülés után II.

2009.12.05.

Király Csaba alpolgármester a testület döntéseiről számolt be. A saját területéről az alábbi döntéseket emelte ki:

A Képviselő-testület a HPV vírus elleni védőoltás kerületi gyermekek részére történő leadására rendeletet alkotott. A rendelet szerint a 13 éves lányok a kor betöltésének évében ingyenesen megkapják a HPV vírus elleni védőoltás, ha ezt a szülők kérik. A rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy 2011-13 között a 14-18 éves gyermekek is kedvezményes áron jussanak a védőoltáshoz kb. a gyógyszertári ár 1/3-nak megfizetésével, szintén a szülők kérelme alapján. A 18-26 éves lányok és a 9-26 éves fiúk is a kedvezményes áru, de önkormányzat által nem támogatott vakcinát vásárolhatják meg, ez a gyógyszertári ár 2/3-t jelenti várható ár kb. 60.000,- Ft. Ez azt jelentené, hogy 17-21 millió Ft közötti összeget kellene a költségvetésből az oltásra fordítani. A Fővárosi Önkormányzattól azonban (maximum) 4 millió Ft támogatás igényelhető erre a célra, így ez az összeg 14-17 millióra csökkenthető. Király Csaba szerint az ingyenesség sokak számára fontos szempont: egy felmérés szerint, ahol nem kell fizetni az oltásért, ott az érintettek 75%-a, ahol meg kell, ott mindössze a 25%-a igényelte az oltást.
A Képviselő-testület elfogadta az Egészségügyi Intézmény térítési szabályzatát, melyet a jóváhagyást követően az intézményben ki kell függeszteni. A térítéssel igénybe vehető vizsgálatok ára nem emelkedett, viszont kibővült a térítési szabályzat a gyermek fogszabályozásért fizetendő költségekkel.
Az egyházak támogatásáról szóló rendeletet azonban nem módosították, hanem újraalkották a képviselők. A hatályos rendeleti szabályozás csak a pénzügyi támogatásokra terjed ki, és nem teszi lehetővé egyházak számára a térítésmentes helyiséghasználatot. A rendelet kiegészítésének célja a természetbeni támogatás szabályozása, hogy az önkormányzati helyiség térítésmentes rendelkezésre bocsátásával is segíthesse az egyházak tevékenységét.
Az egyes önkormányzati rendeletek közötti harmonizáció megteremtése és a könnyebb alkalmazhatóság megvalósítása érdekében, az önkormányzat a helyiségét egyedi döntéssel határozott időtartamra használatba adhatja. Az új rendelet változatlanul magában foglalja a 25/2004. (VI.1.) ök rendelet korábbi rendelkezéseit, kiegészítve a természetbeni támogatás lehetőségével. Az Önkormányzat az új rendelet megalkotásával a közigazgatási területén működő egyházak tevékenységének előmozdításához ezen a módon kíván hozzájárulni.
A régi rendeletben ugyanis nem szerepelt az egyházak ingyenes helyiséghasználattal való támogatása. Az Újpalotán működő református misszió pedig már régen kinőtte az Újpalotai Közösségi Ház nagytermét. Fogarasi Gábor református lelkész kérését a képviselő-testület úgy vette figyelem,be, hogy számukra az új rendelet megalkotása révén a Kontyfa utca 3. szám alatti, jelenleg üresen álló helyiséget biztosította.