Menu

Testületi ülés után II.

2009.07.01.

Gyurcsánszky János alpolgármester szavait követően dr. Pálinszki Antal alpolgármester elsőként arról beszélt, hogy a MOS Bizottságnak eddig is lehetősége volt egyedi kérelmek alapján az oktatás és a sport területén támogatásokat adnia.

-A testület legutóbb arról döntött, hogy a jövőben a művészetek és a kultúra területéről is lehessenek majd támogatottak. Ennek feltétele, hogy a pályázók legalább egy éve a XV. kerületben éljenek, illetve, hogy megfelelő referenciákkal rendelkezzenek a művészeti, irodalmi, kulturális tevékenységükkel kapcsolatosan.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy minden tanév előtt háromszor is tárgyalja a testület az elkövetkező tanévben várható feladatokról. Először a népesség-nyilvántartó adatai alapján arról döntenek, hogy melyik iskola hány első osztályt indíthat. Másodszor már a beiratkozási adatok ismeretében van arra lehetőségük, hogy az előzetesen meghatározott adatok alapján módosítást hajtsanak végre.
-Erre került sor a júniusi ülésen, amikor is a képviselők elfogadták, hogy a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, illetve a Száraznád NOK Neptun utcai tagintézménye szeptemberben 1-1 elsős osztállyal többet indíthasson. A harmadik döntés pedig ősszel lesz, amikor biztossá válik, hogy melyik intézményben hány gyerek kezdi meg a 2009/2010-es tanévet. Emellett a testület jóváhagyta a Hartyán NOK és a konyhájukat működtető Diák és Munkahelyi Vendéglátó Kft. közti lejáró szerződés újabb 5 évre történő meghosszabbítását. Szintén döntött a testület arról is, hogy a jövőben kit illet meg a magasabb vezetői beosztásért járó juttatás.
-Változik a tanulmányi ösztöndíjról szóló önkormányzati rendelet, melyet a bolognai folyamathoz való csatlakozásunk indokolja. Ma már nem egyetemek és főiskolák, hanem alapképzés és mesterképzés jellemzi a felsőoktatást. A 2009/2010-es tanévtől az általános iskolás diák 5000 Ft/hó, a középiskolás 8000 Ft/hó, a szakképzésben résztvevő 8500 Ft/hó, a felsőfokú alapképzésben részt vevő 15000 Ft/hó és mesterképzésben résztvevő hallgató 20000 Ft/hó támogatást kaphat.
Dr. Pálinszki Antal szólt arról is, hogy a Száraznád NOK vezetői pályázata nem kapta meg a minősített többséget, így amíg a megismételt pályáztatás zajlik, addig a nyugállományba vonuló elnök-igazgató helyettese irányítja majd megbízással az intézményt.