Menu

Testületi ülés után I. (költségvetés)

2006.05.02.

Csütörtökön az áprilisi testületi ülést követően egy rövid tájékoztató keretében értesülhetett a sajtó a képviselő-testület fontosabb döntéseiről.
Elsőként Hajdu László polgármester adott tájékoztatást a XV. kerületi Önkormányzat 2005. évi költségvetéséről szóló rendelet végrehajtásáról.

– A tavalyi költségvetésünkről elmondható, hogy alapvető előirányzatai reálisak voltak. Saját bevételeinkre és a központi forrásokra támaszkodva elértük kitűzött céljainkat. A stabil gazdálkodást és a többletfeladatok finanszírozását jól szolgálták az előző évhez képest magasabb szinten tervezett tartalékok.
Az eredeti költségvetés 14 milliárd 241 millió forint volt, melyet a módosításokkal 1 milliárd 341 millió forinttal tudtunk emelni. Tehát év közben jelentős plusz bevételekkel rendelkezhettünk. Az önkormányzati bevételek 6,3%-kal bővültek (a 2004. évi 13.840.708 ezer Ft-ról 2005-ben 14.715.023 ezer Ft-ra). A központi források meghaladták a 4,6 milliárd Ft-ot, összesen 106 millió Ft-tal nőttek az előző évhez képest.
Nem keletkezett tehát hiány, épp ezért hitelt sem kellett felvenni, működési hiányra, hitelre nem szorultunk és pozitív költségvetést tudtunk produkálni, ami a folyamatos működőképességet biztosította.
Legfontosabb bevételi forrásainkat ma már a helyi adók jelentik. Ezekből 4,8 milliárd Ft fölötti összeg folyt be, több, mint amennyivel év elején számolhattunk. A fejlesztési céljainkat szolgáló felhalmozási bevételek 2005-ben megközelítették a másfél milliárd Ft-ot; ennek a Polgármesteri Hivatal költségvetésében csaknem egyharmadát központi és fővárosi források adták. 342,7 millió Ft-os bevételre tettünk szert ingatlanértékesítésből. Az önkormányzati kiadások között saját forrásból biztosítottuk a fedezetet a kerületben dolgozó közalkalmazottak alapilletményének januári 7,5%-os, valamint szeptemberi további 4,5%-os emeléséhez. Három év alatt (2003-2005 között) a közalkalmazotti bérek több mint 50%-kal nőttek.
Önkormányzati szinten a közalkalmazottak és köztisztviselők személyi juttatásainak és azok járulékainak együttes összege 7,1 milliárd Ft volt (a 2004. évi 6,4 milliárd Ft-tal szemben).
Felhalmozási célokra az önkormányzat 2005-ben 1,743 milliárd Ft-ot fordított, 29,7%-kal többet a 2004. évi szintnél. Ezen belül a felújítások között 382 millió Ft szolgálta a városgazdálkodási feladatokat, 62 millió Ft-ot költöttünk önkormányzati lakások felújítására. A kerületi egészségügyi, szociális, oktatási intézmények műszaki állapotának megőrzésére 245 millió Ft-ot fordítottunk. Új arculatot kapott a Budai II. stadion. A városgazdálkodás 583 millió Ft-ot fordíthatott beruházásokra. Szilárd útburkolatot kapott öt útszakasz (a Juhos utcában, Sín utcában, Neptun utcában, Martinovics utcában, Szent korona utcában stb.) összesen 1,562 km hosszal. Jelentős aszfaltszőnyegezést hajtottunk végre, a Rákos úton, a Közvágóhíd utcában, a Pestújhelyi úton és a Károlyi Sándor utcában. Elkészült 4,6 km közcsatorna 13 utcában; ma már látható, hogy 2006-ban befejeződik a több cikluson átívelő csatornaépítési program. Mára 12-re bővült az európai uniós elvárásokat kielégítő játszóterek száma kerületünkben. Májusban átadtuk a Sárfű utcai József Attila játszóteret, szeptemberben pedig 35 millió Ft-os összköltséggel elkészült az Erdőkerülő utcai Szirom homokozó. Az intézmények 163 millió Ft-ot költöttek (alapvetően önkormányzati forrásból) beruházásokra. Egyebek közt 33,5 millió Ft szolgálta az Egészségügyi Intézmény szakmai fejlesztési programjának megvalósítását új műszerek beszerzése révén. Volt pénz a lakótelepi rendőrség megvalósítására (24 millió forintos önkormányzati támogatással), az akadálymentes közlekedés elősegítése érdekében is előrelépés volt tapasztalható.
Az önkormányzat vagyona gyarapodott, értéke 2005. december 31-én csaknem 89,4 milliárd Ft volt. Az önként vállalt önkormányzati feladatok továbbra is fontos szerepet játszanak a kerület életében. A kerületi sportszervezetek 69 millió Ft támogatáshoz jutottak, emellett diáksportra és szabadidősportra további 52 millió Ft-ot fordítottunk, lényegesen többet az előző évinél. Az egyházak céljait 19 millió Ft szolgálta, a civil szervezetek a 6 millió Ft pályázati keretet maradéktalanul felhasználták. A helyi kisebbségi önkormányzatok programjainak megvalósítását 7,2 millió Ft segítette.
Említést kell tenni itt arról is, hogy 2005-ben az Állami Számvevőszék több évre visszatekintő átfogó vizsgálatot folytatott a Polgármesteri Hivatalban az önkormányzat gazdálkodási rendszeréről. A főbb megállapítások pozitívak voltak, ami az Önkormányzat gazdálkodási rendszerének elismerését jelenti.
A zárszámadáshoz kapcsolódóan a Képviselő-testület megállapította és felosztotta az önkormányzat 2005. évi pénzmaradványát. Az önkormányzat szabad pénzmaradványát 162,966 millió Ft-ban állapította meg. Ennek kapcsán a 2006. évi költségvetés I. sz. módosításában lehetőség lesz egyes előirányzatok korrekciójára.
Összességében kijelenthetjük, hogy 2005-ben az önkormányzat sikeres évet zárt- mondta a polgármester.

Testületi jegyzőkönyv:

KTV felvétele: