Menu

Testületi ülés után I.(költségvetés)

2006.02.27.

Február 23-án a képviselő-testületi ülés másnapján Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek, valamint dr. Nagy Antal jegyző tájékoztatta a sajtó képviselőit az ülésen történt legfontosabb döntésekről.

Először a polgármester úr beszélt az idei évi költségvetés elfogadásáról. Ahogy már a korábbiakban, így idén is három forrásból gazdálkodhat a kerület: ? az állami normatívából, a főváros és kerületek közti forrásmegosztásból származó összegből, valamint a saját bevételeire számíthat. Az idei költségvetés induló összege 15.025.603.000 Ft. Ez az összeg 5,5%-kal magasabb, mint a tavaly ilyenkor. Ezután arról esett szó, hogy vajon mire lesz mindez elegendő.
Az alapfeladatok ellátására maradéktalanul van költségvetési forrás. A kerület tizenkilenc költségvetési intézményének a működése biztosított. S a költségvetés fejlesztési kiadásokra is hagyott pénzt: a Kolozsvári úti piac rekonstrukciójára most 80 millió Ft-ot különített el az önkormányzat, s emellett lesznek értéknövelő beruházások is:
-új játszótér épül a Neptun utcában
-folytatódik a szennyvízcsatornák építése
-a Hubay Jenő Zeneiskola Bocskai utcai épületének rekonstrukciója, amely a kerület legnagyobb beruházása lesz közel 354 millió forint értékben.
-Csomádi utca-Kovácsi Kálmán tér csapadékvíz-elvezetése, a Harsányi Kálmán utca-Felsőkert úti csomópont kiépítése, a Kossuth utcai iskola előtti parkolás megoldása. Útépítésre közel 120 millió forintot, útfenntartásra 58 millió forintot, járdás felújítására és építésére 39,1 millió forintot, a hiányzó közműszakaszok kiépítésére 32,3 millió forintot, környezetvédelmi célokra 10,4 millió forintot fordít a költségvetés.
-Több értéknövelő tétel azonban nem szerepel a költségvetésünkben, aminek az az oka, hogy ezek a kiadások a főváros büdzséjét terhelik- mondta Hajdu László. Ide sorolhatnánk az M0 észak-keleti szakaszának, és az ahhoz kapcsolódó beruházások megkezdését, illetve a főbb útvonalak felújítását.
-A költségvetés természetesen a szociális ügyeket is érinti. Így jut pénz az egyházaknak, a civil szervezeteknek, a kisebbségi önkormányzatoknak, a sportegyesületek, az alapítványok, a közrend- és közbiztonság támogatására is.
Amint a polgármester elmondta, idén először építettek be a költségvetésbe fejlesztési célú hitelt: egyrészt egy sportcsarnok megépítése, másrészt pedig a Kolozsvár utcai piac rekonstrukciója érdekében. Mindemellett egy bizonytalan pontja azért akad a költségvetésnek: ugyanis a főváros és a kerület közötti 2005. évi forrásmegosztás elszámolására csak május környékén kerül sor, ami kedvező illetve kedvezőtlen formában is befolyásolhatja az idei évi költségvetést. Jó hírként mondta azonban a polgármester, hogy egy bizonyos tartalék alapot is képeztek fenntartva a különböző pályázati lehetőségek megragadásához az önrész biztosítását.