Menu

Testületi ülés után I. (a városüzemeltetésről)

2005.12.04.

A november 30-i testületi ülést követően másnap Hajdu László polgármester és Gyurcsánszky János alpolgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit a fontosabb döntésekről.

A polgármester úr elsőként kiemelte, hogy a 2006. évi költségvetési koncepciót valamint határozattal a 2005. évi költségvetés I-IX. havi teljesítéséről szóló beszámolót a testület elfogadta, valamint döntöttek az oktatási intézményvezetők igazgatói pályázatának pályázati feltételeiről.
Amint elhangzott, a testületi ülés elején bemutatták a Palota Holding Rt. Új vezérigazgatóját, s egyben elbúcsúztatták a régi vezetőt nyugállományba vonulása alkalmából, többen köszöntésben részesültek kitüntetésük alkalmából.
Gyurcsánszky János alpolgármester a városüzemeltetéssel kapcsolatos napirendi pontokkal kapcsolatos döntésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.
Elmondta, hogy az idei évre betervezett nyolc utcaszakaszon ( Kertváros részen) a csatornaépítés teljesítésre került a lakosság legnagyobb megelégedésére, a jövő évben pedig folytatva a munkálatokat a kerület egészén befejeződik a csatornaépítés. Így a források felszabadulásával más területen – a járdaépítés területén – folytatódhat az építkezés nagyobb intenzitással.
-A 2007-2013. időszakban stratégiai célunk lesz a járdaépítés. A kerület 240 kilométeres szakaszán található járda, amelynek egy része elöregedett, elhasználódott. Idén még 6 millió forintot fordítunk erre a célra, s a munkálatok egészen addig tartanak döntő többségében a Répszolg Kht. kivitelezésében, amíg az időjárás kedvez.
Idén öt utcában (a Sín, a Juhos, a Martinovics, a Szent Korona és a Neptun utcák egy-egy szakaszán) épült szilárd útburkolat 140 millió forintos értékben, s emellett központi és fővárosi forrásból kapott új burkolatot a Külső Határ út, az M3-as felüljáró, a Közvágóhíd utca, a Pestújhelyi út, s a Károlyi Sándor út. Ez a beruházás közel ötszáz millió forintot tett ki. Az alpolgármester mindehhez hozzátette, hogy a Fővárosi Közgyűlés már döntött a 2006-os és 2007-es évben a kerületet érintő útépítésekről: jövőre hét utcaszakasz (az Eötvös utcában /Hubay Jenő tér-Arany János utca/, az Arany János utcában /Bercsényi M. utca-Bánkút utca, Eötvös utca – Klapka utca/, a Régi Fóti úton /Szentmihályi út- Felsőkert utca és itt kerékpárút is/ , az M3-as bevezető szakaszán /Szentmihályi út- XIV. ker. határ/ és a Rákospalotai Körvasút soron /Lolozsvár utca-Árvavár utca/), míg az azt követő évben nyolc jelentős útszakasz (a Szentmihályi út /M3- Pólus Center/, a Páskomliget utca /Bánkút utca- Nyírpalota út/, a Sződliget utca /Fő utca – Pozsony utca/, a Bezsilla N. utca /Árvavár utca – Pestújhelyi utca/, Drégelyvár utca /Felüljáró – Madách utca és kerékpárút is/, az Apolló utca /Drégelyvár utca- Őrjárat utca/ , a Dembinszky utca /Pázmány Péter út – Rákos út/ és a Szerencs utca /Rákos utca- Pestújhelyi út/ ) lesz felújítva.
-A játszótérépítés is folytatódik a jövő évben: építünk és felújítunk. A balesetveszélyes játékszerek megszüntetése a minőségi felülvizsgálatot követően hamarosan befejeződik. Helyére újakat teszünk fel, s néhány játszóteret pihenőparkká alakítunk át: tervezés alatt van a Neptun utcai és a Mézeskalács tér- Őrjárat utcai játszótér megépítése.
Az alpolgármester ezt követően a télre való felkészülésről számolt be: megkeresték a kerület intézményeit, gazdasági szervezetek vezetőit, valamint a hóeltakarítással foglalkozókat, hogy nyújtsanak segítséget abban, hogy legyenek járhatóak az utak, szórják fel azokat, s mindehhez a lakosság segítsége is szükséges.