Menu

Testületi ülés után I.

2009.07.01.

Az elmúlt héten a hagyományoknak megfelelően az önkormányzat vezetői- Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János, Király Csaba és dr. Pálinszki Antal alpolgármesterek sajtótájékoztató keretében adtak tájékoztatást a testület által elfogadott legfontosabb döntésekről.

Először Gyurcsánszky János szólt, aki elsőként a játszótereken történő dohányzási tilalomról szólt.
-A lakosság már régóta várta a rendeletet, amely több szándékot is kifejez. Egyrészt a dohányzás elleni nevelést, másrészt az egészségkárosodás megelőzését, visszatartást és szankcionálást is. A rendelet 65 játszóteret és annak 5 méteres körzetét érinti, és minden helyen feltüntetjük a tilalmat. Természetesen, az a célunk, hogy a fiatalok dohányzásra szokását megakadályozzuk, illetve szeretnénk a csikkekkel való szemetelést is betiltani. A testület átérezte az ügy súlyát, és nagy többséggel támogatta a javaslat elfogadását. Elhangzott néhány felvetés, hogy több csikkgyűjtő kerüljön ki a köztereinkre, de szerintünk nem ez a helyes út, hanem az, hogy az embereket rávegyük a dohányzásról való leszokásra.
Mindezek után az alpolgármester a Zsókavár utcai akcióterület átalakulásáról beszélt. Elmondta, hogy a beruházás első üteme uniós támogatásból és önkormányzati önrészből összesen 600 millió Ft-ba fog kerülni. A szerződéskötésre szeptemberben kerülhet sor, míg a beruházás, amely társasházat, egészségügyi intézményt, utcát, zöld területet is érint, jövőre kezdődhet el. A a beruházás második ütemének előkészítését pedig a nemrégiben létrehozott RUP-15 Kft. végezné el, melynek a feladata az uniós projekt lebonyolítása lenne.
A sajtótájékoztatón szó esett a Vácrátót tér és környéke (Közvágóhíd u. – Vácduka u. – Árokhát u. Károlyi S. u. – Vághó F. u. – Vácegres u.által határolt terület) Kerületi Szabályozási Tervének elfogadásáról, mely szerint lehetőség nyílik a közterületek (utcák, terek) rendezésének elősegítésére, a terület közlekedési és parkolási rendszerének felülvizsgálatára és igény szerinti korszerűsítésére is. Jellemzően L4/XV/2 intenzív kertvárosias lakóterület és L7/XV/1 telepszerű lakóterület övezeti besorolású ingatlanok alkotják a tervezési területet. A Szabályozási terv a lakóterületekre jellemző beépítési módon nem változtat, ugyanakkor megteremti a jogi alapot a jövőbeni pályázatokon való sikeres részvételre (panel program, egyéb közterület fejlesztések pl. zöldterületek, játszóterek rehabilitációja). A Szlacsányi Ferenc utca menti lakótelepeknél szempont volt a telkek megoszthatósága és az épületek bővítése (magastetős ráépítés), valamint a szomszédos kertvárosias övezetben lévő területek egymás mellettiségéből adódó városrendezési problémáinak feloldása, továbbá a szomszédos általános iskola és óvoda korszerűsítésének és fejleszthetőségének elősegítése. A tervezett iskolaépület és a szomszédos lakó övezet, illetve az óvoda között egy intenzívebb zöldsáv kerülne kialakításra az intézmény területén belül. A Vácrátót tér közparki részének övezeti besorolása a jelenlegi tényleges terület felhasználás szerint – IZ/XV (Jelentős zöldfelületi Intézmény terület) övezetből – Z-KK/XV (Közkertek) övezetbe fog sorolódni, így a tér területe a jövőben is megőrizhető lesz.
Az alpolgármester szintén ezen a fórumon szólt a Szentmihályi út – Rákospalotai határút – Késmárk utca által határolt 56 hektáros területről, melyen két cég komoly fejlesztést kíván végrehajtani: az Újpalota-Parkváros elnevezésű területen 3600 lakás, számos közintézmény, közterek és utak épülnének.
Hamarosan a két cég- a Manor Hungary Kft. és a Conet Kft.-, valamint a kerületi és a Fővárosi Önkormányzat között megszületik egy településrendezési megállapodás, melyet a testület a legutóbbi ülésen támogatott.
-Ennek a területfejlesztésnek az ügye már tíz éve napirenden van, éppen ideje előrelépni. A két cég nem mellesleg egy plusz kérésünket is teljesítené: 94 millió Ft értékben egy-egy csoporttal bővítené a kerületi bölcsődei és óvodai hálózatunkat- mondta Gyurcsánszky János, majd egy másik témára tért át, a Késmárk utcai 16 földtulajdonos kártérítési igényére.
-Bár valamikor a Késmárk utat nem ez az önkormányzat építtette, mégis ennek a költségvetését terhelné. A testület legutóbbi ülésén hozott határozat alapján egy 8000 m2 önkormányzati tulajdonban levő területet ajánlott fel a tulajdonosoknak, akik így lemondtak a 60 millió Ft-os kártérítési igényükről.
Az alpolgármester szólt a közérdeklődésre számot tartó panelfelújítási pályázatokról is.
-A tavaly beadott 27 panelfelújítási pályázatunk közül 16 épület már nyertesnek mondhatja magát, a többiekről szeptemberben tárgyal majd az Önkormányzati Minisztérium. Közben zajlik a Fő tér tanulmányterveztetése, melyről folyamatosan egyeztetünk a lakossággal is. A harmadik variáció már nagyban közelít az ott élők elképzeléseihez. Nagy valószínűséggel tervpályázatot írunk majd ki, és reméljük, ez a projekt is megvalósulhat a következő esztendőben. Ha már Újpalotáról van szó, az épületek akadálymentesítését az önkormányzat is támogatja. Azoknak a lakóközösségeknek, melyek a megfelelő engedélyekkel rendelkeznek, az önkormányzat ingyen adja majd a területet. Az elbírálás soron kívül történik majd. – mondta Gyurcsánszky János, illetve hozzátette az elhangzottak, hogy az önkormányzat a folyamat megkönnyítése érdekében típusterveket is készítene, melyről előreláthatólag szeptemberben tárgyal a képviselő-testület.