Menu

Testületi ülés után I.

2009.06.05.

A legutóbbi testületi ülés után is a hagyomány oknak megfelelően a kerület vezetése tájékoztatta a sajtó képviselőit a legfontosabb döntésekről.

Először Király Csaba alpolgármester a Kerületi Esélyegyenlőségi Program Intézkedési tervének végrehajtásáról és a 2009. évre vonatkozó intézkedési terv elfogadásáról adott tájékoztatást:
-A képviselő-testület elfogadta az esélyegyenlőségi terv 2008. évi végrehajtására készített beszámolót. 2009. évre új feladatokat határozott meg az esélyegyenlőség elősegítésére – többek között: tovább kell folytatni a kerületi bölcsődei férőhelyek visszaállítását, fel kell újítani a Gyermekjóléti Központ bővítése érdekében a Pestújhelyi út 32. sz. alatti üres helyiséget, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában sor kerül ez évben a teljes körű akadálymentesítésre, a Polgármesteri Hivatalban az akadálymentesítés teljessé tétele érdekében sor kerül a felvonó akadálymentesítésére, elő kell készíteni a Nyugdíjas ház bővítésének lehetőségét és a a szociális támogatások hozzáférése érdekében erről szóló tájékoztató füzetet kell készíteni és terjeszteni.
Király Csaba beszélt arról, hogy minderről a kerületi honlapon, valamint a többi kerületi médián keresztül kapnak tájékoztatást a lakosok.
– Megtárgyalta és elfogadta a testület az Egészségügyi Intézmény középtávú fejlesztési programjának éves értékelését és meghatározta a 2009. évre vonatkozó eszközbeszerzéseket, felújításokat is. Eszerint lehetővé válik ez évben gasztroenteorológiai endoszkóp vásárlása mintegy 25 millió Ft összegben, valamint a belgyógyászati és kardiológiai rendelők felújítása, folytatódik a szakrendelő épültének belső felújítása, a gépészeti és elektromos berendezések cseréje, melynek költsége közel 20 millió Ft, orvosi műszerek cseréjére kerül sor a diabetikus, a szemészeti, az orr-fül-gégészeti szakrendeléseken, a tüdőgyógyászaton és ernyőszűrőben a gépek digitalizálása is megtörténik, továbbá sor kerül az akadálymentesítésre 20 millió Ft-os nagyságrendben, a Hősök u. 1., és a Deák u. 2. sz. alatti orvosi rendelők felújítására is lesz lehetőség, folytatódik a Rákos út 58. épület felújítása, itt akadálymentesítés és tetőfelújítás valósulhat meg a rendelkezésre álló költségvetési keretösszegből.
Az alpolgármester zárásképpen elmondta, a testület támogatta a járóbeteg szakellátásra vonatkozó kezdeményezését az Egészségügyi Intézmény vezetésének, mely szerint a ki nem használt orvosi rendelési időket átcsoportosítanák és a túlzsúfolt rendelések ezzel nagyobb óraszámban fogadhatják a betegeket.
Növekedne a szakmai orvosi óraszám a gasztroenterológián, kardiológián, a terhes rendelésen és a nőgyógyászati ultrahangos rendelésen. Önálló szervezeti egységgé alakul át az audiológiai rendelés, a bőrgyógyászaton heti 4 órában csak allergológiai rendelés történne. A rheumathológiai szakterületen külön meneopausa-osteoporosis rendelés történne, önálló pszichológiai szakrendelést, szervezeti egységet hoznának létre. Az óraszámok átcsoportosításában az illetékes ÁNTSZ dönt az OEP véleményének kikérését követően.