Menu

Testületi ülés után I.

2008.11.07.

Október 29-én tartotta legutóbbi ülését a kerület képviselő-testülete. A korábbi hagyományoknak megfelelően pedig az ülést követő napon a városvezetés- Hajdu László, polgármester és Gyurcsánszky János, dr. Pálinszki Antal, Király Csaba alpolgármester ? sajtótájékoztatón számolt be a legfontosabb döntésekről
Elsőkét dr. Pálinszki Antal az oktatással, a sporttal és kultúrával kapcsolatos döntésekről adott tájékoztatót.

– Az eredeti napirendi pontok szerint mindhárom területet érintettük volna, de a testület végül úgy határozott, hogy a II. világháborús emlékmű kérdését további egyeztetések céljából a következő ülésre halasztja.
Az alpolgármester ezt követően a sportkoncepcióról szóló előterjesztésről a következőket mondta:
– Törvényi felhatalmazás alapján a kerületünk középtávú sportkoncepcióját 2005-ben fogadta el a képviselő-testület. A kerület sportéletében bekövetkezett változások, az egyre növekvő lakossági és sportegyesületi igények és az új fejlesztési elképzelések megjelenése indokolják a sportkoncepció fölülvizsgálatát, aktualizálását. A koncepció elkészítését alapos helyzetfelmérés előzte meg. Az előterjesztők részterületenként elemezték a kerületi testnevelés és sport helyzetét. A koncepció aktualizálásánál figyelembe vették a helyzetfelmérés tapasztalatait, a kerületi intézmények igényeit, a lakosság és a sportegyesületek elvárásait, a helyi adottságokat. Kerületünk az elmúlt években a sport támogatásának olyan rendszerét alakította ki, amely kiterjed a sport minden részterületére. Önkormányzatunk ? a fővárosban egyedülállóan ? költségvetésének 2%-át fordítja szabadidős és sportlétesítmények üzemeltetésére és a sportegyesületek támogatására. A törvényben meghatározott kötelező feladatokon túlmenően számos önként vállalt feladatot finanszíroz a képviselő-testület. A koncepcióban kiemelt célkitűzésként jelenik meg a nevelési-oktatási intézmények testnevelési feltételrendszerének javítása, a lakosság sportolási lehetőségeinek bővítése. Hangsúlyos feladatként fogalmazódik meg a kerületi sportlétesítmény állomány korszerűsítése, nyitott és fedett sportlétesítmények építése ? különös tekintettel egy multifunkcionális sportcsarnok megvalósítására. A koncepcióban jelölt célkitűzések és feladatok megvalósításával önkormányzatunk hozzájárul a testnevelés és sport helyi feltételrendszerének javításához-bővítéséhez, az egészséges életmód feltételeinek megteremtéséhez, a szabadidő aktív eltöltésének biztosításához, összességében egy élhetőbb városrész kialakításához. Ez a koncepció 2008 -2012 között időszakra határozza meg a feladatainkat, amely napirendi pontot jelentős vita nélkül tárgyalta a testület, és a határozatot is nagy többséggel fogadtuk el.
Az alpolgármester ezt követően a tanévkezdés tapasztalatait összegezte.
– A tanévre való felkészülés többlépcsős- mondta- mivel a beiratkozásra már az előző tanév áprilisában sor kerül. Igazából azonban csak a tanévkezdés pillanatában tudhatjuk, hogyan állunk. Ezért az oktatási intézmények álláshelyeit is időnként korrigálnunk kell. Ez történt az október 29-i ülésen is, ahol a Kossuth NOK álláshelyeinek a számát kellett kettő státusszal kiegészítenünk, hisz az intézmény egy teljes óvodai csoporttal bővült. Emellett a Száraznád NOK-ban is egy fővel növeltük a technikai dolgozók számát. A 2008/2009-es tanévben 942,75 a kerületi pedagógusi státuszok száma, és 502,5 álláshelyet biztosítunk a nem pedagógus közalkalmazottak számára. Ez összesen 1445,25 munkahely az egy évvel korábbi 1434,5-tel szemben. A kerület nevelési-oktatási intézményeiben 8477 tanuló kezdte meg a 2008/2009-es tanévet.
Az intézmények felújításáról: a nyáron 130.770.000 Ft értékű munkálatok voltak. Ki kell emelni: a Hartyán közi, a Micimackó és a Szövőgyár utcai Óvoda bővülését, a Nevelési Tanácsadó új épületének kialakítását, a Hartyán közi Általános Iskola tornatermének felújítását, a Száraznád NOK nagy karbantartási munkáit, a Szent Korona NOK burkolat cseréjét.
A kerületi gyermekek támogatását szolgálja az iskolatej-program. Az elmúlt tanévben 15 347 166 forintot költöttünk erre a célra.
A 2008/2009-es tanév első szakaszában 1500 fő a támogatható gyermekek száma. Az önkormányzati fenntartású középiskolák tanulói számára továbbra is támogatást nyújt a kerület ?B? típusú jogosítvány, a ?C? típusú középfokú nyelvvizsga, ill. az ECDL vizsgának a megszerzéséhez. A ?B? típusú jogosítvány megszerzésének támogatására 13 millió forintos keretből augusztus 1-jéig 6 985 440 forintot használtunk fel. A középfokú nyelvvizsga 1,7 millió forintos keretéből 638 900 forintot, az ECDL vizsga 2 millió forintos keretéből 827 425 forintot használtunk fel eddig. A MOS bizottság 2008-as, egyedi támogatásokra szánt kerete 3 millió forint, ennek közel 60 %-át használtuk fel. A külön elbírálás szerinti tanulmányi támogatás 2 millió forintjából; eddig 165.000 forintot költöttünk el. A XV. kerületi Önkormányzat az önkormányzat által fenntartott vagy a közoktatási megállapodás alapján működtetett oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyt létesített, 1-9 osztályos tanulók részére átlagosan 5000 Ft/fő összegű tankönyvtámogatást nyújt. Ezen kívül az 1. osztályos tanulók részére térítésmentesen biztosítja a kötelező füzetcsomagot- mondta.