Menu

Testületi ülés után I.

2010.07.04.

A kerület képviselő-testülete ezen a héten szerdán tartotta legutóbbi ülését, majd az ezt követő napon sajtótájékoztató keretében a legfontosabb döntésekről szólt Hajdu László polgármester és Király Csaba alpolgármester.

Ezúttal –miután a Köztisztviselők Napjának ünnepe miatt a polgármesteri hivatal épülete zárva volt- a tájékoztatóra nem ezen a helyszínen, hanem a kerületi televízió stúdiójában került sor.
Elsőként Hajdu László polgármester szólt a költségvetés 1-es számú módosításáról.
– A Képviselő-testület önkormányzati rendeletével elfogadta az Önkormányzat 2010. évi költségvetésének I. sz. módosítását. A költségvetés főösszege 19.070.517 ezer Ft. A 2009. évi zárszámadást követően a költségvetés I. sz. módosításába beépült az intézmények és a Polgármesteri Hivatal lekötött és szabad pénzmaradványa. Önkormányzati szinten számítva több mint 165 millió Ft a felosztható szabad pénzmaradvány, amiből 125 millió Ft-ot fordítunk fejlesztési célokra. Összességében önkormányzati szinten az idei költségvetésben a fejlesztési kiadások meghaladják a 3,9 milliárd Ft-ot. A legfontosabb célok között beépült a költségvetésbe a Zsókavár utcai rekonstrukció II. ütemének önrésze 105 millió Ft összegben. Csaknem 26 millió Ft-tal emelkedik az utak és járdák fenntartásának előirányzata. A központi támogatások között a kereset kiegészítés új bevételi előirányzata csaknem 251 millió Ft. Szilárd burkolatú utak építésére 72 millió Ft támogatást nyertünk KMOP-pályázaton. Az intézmények bevételei összesen 1.002 millió Ft-tal emelkednek, ebből 568 millió Ft a működési és felhalmozási támogatás növekménye. Egyebek közt sor került az intézményi felújítási keret, illetve karbantartási keret felosztására 150 millió F, illetve 40 millió Ft összegben. Az általános tartalék 87 millió Ft-os új előirányzata biztosítja a mozgásteret az év hátralevő részében felmerülő indokolt új igények kielégítésére. Az ez évi költségvetés a Képviselő-testület döntésének megfelelően 1,7 milliárd Ft összegű, fejlesztési céljainkat finanszírozó kötvény kibocsátásából származó bevétellel számol. A kibocsátásra és lejegyzésre kért indikatív banki ajánlatok értékelése alapján a Képviselő-testület úgy határozott, hogy az OTP Bankkal kezdjünk tárgyalásokat l, 7 milliárd Ft értékű Euró alapú kötvény kibocsátásáról 15 éves futamidővel.
Az előre betervezett módosításra azért volt szükség, hogy a 2009. évi pénzmaradványunkat rendezni tudjuk. Ilyenkor látjuk ugyanis, hogy milyen kondíciókkal tudjuk majd működtetni az intézményeinket. Más kerületekben azért kell módosítani a költségvetést, mert az év eleji vállalásokat nem tudja teljesíteni az önkormányzat, nálunk azonban nem ez a helyzet. A tavalyi szigorú, de takarékos gazdálkodásnak köszönhetően 704 millió Ft-ot sikerült megtakarítanunk. Ez a megtakarítás azt is mutatja, hogy milyen stabilitással zártuk a tavalyi évet. A megtakarítás nem csak Polgármesteri Hivatal, hanem a kerületi intézmények és az önkormányzat gazdasági társaságainak közös érdeme- mondta a polgármester, majd egy olyan napirendi ponttal kapcsolatos döntésről szólt, amely a korábbiakban a nemrégiben elhunyt dr. Pálinszki Antal alpolgármester területe volt: az oktatás-nevelés.
-Három nevelési, oktatási központban is lejárt az elnökigazgató mandátuma. A Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda korábbi vezetője, Molnár István már jelezte, hogy személyes okok miatt nem vállalja tovább az intézmény vezetését. Ezért a helyére mindenképpen új vezetőt kellett választanunk. Így, bár több pályázó is volt, a képviselő-testület Kovács Tibornak, egy belvárosi két tanítási nyelvű iskola korábbi igazgatójának szavazott bizalmat. A Czabán Általános Iskola elnök-igazgatója az elkövetkező öt évben is Varga László lesz, aki immáron 19 éve vezeti nagy szakértelemmel az oktatási intézményt. A kerület másik intézményében, a Száraznád NOK-ban pedig az elmúlt tanévben megbízás alapján tevékenykedő Zádoryné Leiner Erika lett az elnök-igazgató a testület döntése értelmében szintén öt évre.
A polgármester szólt a 2010/2011-es tanév előkészítéséről is.
Az óvodákkal kapcsolatban:
Az önkormányzati fenntartású óvodákban idén 2556 volt a férőhelyszám. A gyermeklétszáma a nevelési év végén 2323 fő volt, ez kerületi szinten 91%-os kihasználtságot jelent. Idén összesen 740 hely van az új belépők számára, az óvodák összesen 661 jelentkezőt vettek fel, ezen kívül 153, a következő nevelési év során óvodás korba lépő gyermeket előjegyeztek. A rákospalotai óvodákban 100% feletti a kihasználtság, Újpalotán 87%-os. Rákospalotán a férőhelyek növelése mellett döntött a testület, egy új csoport indításával a Szent Korona intézmény Mozdonyvezető utcai óvodájában. Ezzel a következő nevelési évben összesen 101 óvodai csoport indul a kerületben. A csoport-indítás dologi és (az idei költségvetési évre szóló) személyi költsége kb. 4 millió forint. A fenti kapacitás-bővítésen túl az önkormányzat szükség esetén további hatvan óvodai férőhelyet tud biztosítani Újpalotán.
A képviselő-testület az általános iskolákban 27 első osztály indítását támogatta. Ez ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt. A korábbi években nem ez volt a tendencia, nem egyszer előfordult, hogy az új tanévben több első osztállyal kevesebbet volt kénytelen megszavazni a testület. A gyereklétszám lassú növekedése a munkahelyekre is jótékony számmal volt: a 27 első osztály mellett ugyanis a pedagógus álláshelyek számát is 2,5-tel növelte a kerület. Emellett a technikai álláshelyek száma is nőtt. Ez 1,8 millió forintos többlet bérkiadást jelent majd az önkormányzatnak.
A képviselő-testület márciusban a középfokú oktatásban 15 belépő (5., 7. és 9. osztály) indítását hagyta jóvá. A Dózsa Gimnáziumban a jelentkezők nagy száma miatt azonban két hetedik osztály indul, ezzel a belépő középiskolai osztályok száma 16-ra nő.
A megfelelő színvonalú feladatellátáshoz a fenntartó a következő nevelési¬-oktatási évben 951,25 pedagógus és 492,25 technikai, összesen tehát 1443,5 álláshelyet finanszíroz.

Kapcsolódó sajtóanyag:
A Budapest XV. Tóth István utca 100. szám alatti Meixner Altalános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény épületenergetikai fejlesztéséhez pályázat benyújtása
A Budapest, XV. kerületi Tóth István u. 100. sz. alatti, 100%-os önkormányzati tulajdonú, jelenleg iskolaként használt ingatlan körülbelül 100 éves, indokoltan megérett a felújításra, fejlesztésre. Az épület a Fővárosi Közgyűlés 54/1993. (1994. II. 1.) sz. rendelete alapján védettnek minősül. A budapesti székhelyű Meixner Alapítvány 2000. óta bérli az épületet Önkormányzattól, jelenleg 2018. június 30-ig tartó határozott idejű bérleti szerződéssel és működteti benne Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt.
Az Intézmény nevelési módszertanát tekintve egyedülállónak mondható, hiszen az iskola speciális Meixner-módszer alkalmazásával neveli a tanulókat. Az iskolába olyan gyerekek járnak, akik komoly problémával küzdenek hasonló korú diáktársaikhoz képest, pl: dyslexia, súlyos beszédzavar, tanulási zavar, illetve egyéb specifikus problémákkal küzdő halmozottan sérült gyermekeket oktat az intézmény.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a Környezet és Energia Operatív Program keretében KEOP-2009-5.3.0/A kódszámmal meghirdetett pályázat épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítésére vonatkozik. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulnak meg. A 2010. május 19-én módosított kiírás szerint a komplex projektek támogatását „nem vállalkozás típusú kedvezményezettek” esetében egységesen 75%-ban állapították meg.
Az Meixner Alapítvány elkészíttette a pályázat benyújtásához szükséges Megvalósíthatósági tanulmánytervet és a pályázati dokumentációt és saját nevében pályázatot nyújtott be a az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az Európai Unó támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával kiírt KEOP-2009-5.3.0/A kódszámmal meghirdetett „Épületenergetikai
fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése” megnevezésű kiírásra.
A projekt teljes beruházási költsége a beérkező árajánlatok alapján 98.474.372 Ft. Ennek – a fentiek szerint – 75%-a nyerhető el, ami 73.855.779 Ft.
Az önerő a pályázati összköltség 25%-a, 24.618.593,- Ft. A pályázati program szerint lehetőség nyílna az iskola épületének komplex energetikai felújítására,
ezen belül külső homlokzati hőszigetelésére, külső nyílászáróinak cseréjére és az épületgépészeti rendszerének korszerűsítésére.
A projekt célja a költségek csökkentése, és a hatékonyabb üzemeltetés feltételeinek megteremtése, valamint további energiamegtakarítás elérése a nyílászárók cseréjével, illetve a hőszigeteléssel. Tekintettel arra, hogy az Iskola önkormányzati tulajdonú épületben működik, és az épület az előterjesztésben foglaltak alapján felújítandó, az Önkormányzatnak nyomós érdeke fűződik ahhoz, hogy ez az épület az elkészített dokumentációk alapján felújításra kerüljön.
Mivel a pályázónak az összes elszámolható projektköltség 25%-át kitevő igazolt önerővel kell rendelkeznie a támogatási szerződés megkötéséhez, a Képviselő-testület tudomásul vette a Tóth István utca 100. szám alatti, iskolaként működő ingatlan épületenergetikai fejlesztésére a pályázat benyújtását és úgy döntött, hogy amennyiben az Alapítvány által benyújtott pályázat eredményes, akkor a szükséges, a pályázati kiírás szerint meghatározott önrészt, 24.618.593,- Ft összeget a költségvetésbe betervezi.