Menu

Testületi ülés után I.

2010.04.08.

A legutóbbi testületi ülést követően az önkormányzat vezetői közül Hajdu László polgármester és Király Csaba alpolgármester sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a sajtó képviselőit a testület által elfogadott legfontosabb döntésekről.

Az Önkormányzat vagyonáról, a tulajdonosi jogok gyakorlásáról és az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló rendeleteket is módosította a testület – mondta Király Csaba alpolgármester.
Mindkét rendelet módosítását indokolta, hogy a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Kormányrendelet 2009. április 12-én lépett hatályba, és egyidejűleg hatályon kívül helyezte a 35/1995. (IV. 5.) Kormányrendeletet. A jogharmonizáció és a jogforrási hierarchia követelményeire tekintettel a Kormányrendelet, mint magasabb szintű jogszabály rendelkezései miatt az önkormányzat által fenntartott piacokról és vásárcsarnokokról szóló 38/2006. (XII.21.) önkormányzati rendeletet az 1/2010.(II.5.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezte.
Ezzel összhangban az önkormányzat vagyonáról és a tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 5/2000. (II. 29.) ök. rendeletnek és a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 26/2003. (VI. 30.) ök. rendeletnek az önkormányzati piacrendeletre történő hivatkozásait hatályon kívül helyezte.
Az önkormányzat vagyonáról és a tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 5/2000. (II. 29.) ök. rendelet módosításának további indoka volt még, hogy az önkormányzatot több esetben is megkeresték közérdekű feladatokat ellátó szervezetek (jellemzően alapítványok, közalapítványok) annak érdekében, hogy feladataik ellátásához támogatást kaphassanak. A rendelet módosításával lehetősége nyílik az önkormányzatnak arra, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Képviselő-testület a döntésével az ingatlan használati jogát is átengedhesse a rendeletben meghatározott célokra.
A használati jog az ingatlan tulajdonjogának a részét képezi, ennek megfelelően a használati jog kisebb értéket képvisel, mint a tulajdonjog, ezzel a használati jog átengedése a tulajdon védelmét, megőrzését is szolgálja.

A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 26/2003. (VI. 30.) ök. rendelet módosításának további indoka volt, hogy a Lakásgazdálkodási Bizottságnak a bérbeadás időtartamára vonatkozó hatáskörét, illetve a határozott és határozatlan időre szóló bérbeadás feltételeit általánosságban a bérbeadói rendelet 24. §-a részletesen szabályozza. Eszerint az LGB legfeljebb 5 év határozott időtartamú bérleti szerződésről dönthet. Ezen általános rendelkezéshez képest tartalmazott speciális korlátozást az a rendelkezés, amely szerint a bérlő csak a korábbival azonos időtartamú újabb bérleti szerződést kérelmezhetett. Az LGB ebben az esetben csak akkor tudott jogszerű döntést hozni, ha az említett korlátozást figyelembe vette. Az LGB döntése esetenként azt eredményezte, hogy egyes bérlők akár 1 vagy 2 év után jogosultakká váltak a lakás határozatlan idejű bérletére, míg másoknak erre tíz évet is kellett várniuk. Határozatlan időre szóló bérleti jogra az erre vonatkozó rendelkezés szerint a bérlő akkor lehet jogosult, ha a határozott idejű szerződése legalább egy ízben hosszabbításra került, és a meghosszabbítást nyert bérleti szerződésben foglalt időtartam letelt.
A fentiekre tekintettel a rendelet módosításával kikerül a korlátozás, mely szerint a bérlő a határozott időre szóló szerződés lejártát megelőzően – a korábbi bérleti szerződés időtartamát meg nem haladó időre szóló – ismételt bérbevételre terjeszthet elő kérelmet.
Szintén az alpolgármester beszélt arról, hogy a testület elfogadta az egészségügyi szakellátás középtávú szakmai tervének 2009. évi végrehajtásáról készített beszámolót és egy évvel meghosszabbított a középtávú szakmai terv idejét -2010-14 évekre vonatkozóan.
A beszámolóban 2009. évről az alábbi fejlesztések megvalósulásáról adott számot az Egészségügyi Intézmény:
– A Rákos út 77/a sz. alatti szakorvosi rendelőben a III. emeleti folyósó felújítására került sor, átalakították a Kardiológiai rendelőt, a sebészeti műtőt, sor került az épület teljes elektromos rendszerének felújítására.
– megtörtént a földszinti aula tisztasági festése, megújultak az intézmény épületének külső-belső információs táblái, a földszinti gondnoksági irodák és a biztonsági őrök helyiségei,
– Megtörtént a Rákos út 58. sz. alatti épület teljes külső-belső felújítása, akadálymentesítése, udvarának rendezése, parkolók kialakítása, bejáratok és kerítés felújítása,
– Sor került a Tüdőgondozó intézet tetőszigetelésére.
Több területen új gépek, berendezések felújítására került sor:
– digitalizálták a Tüdőszűrő állomás röntgen készülékeit és a Rákos úti röntgen osztály részére is új multifrekvenciás gépet vásároltak,
– a gasztroenteorológiai szakrendelés részére is új gépeket vásároltak a különböző vizsgálatok fájdalommentes elvégzése érdekében,
– sor került az ideggondozó intézet teljes bútorcseréjére,
– informatikai fejlesztés történt a betegadminisztráció és a gazdasági igazgatóság vonatkozásában,
– új gépeket, berendezéseket kapott a kardiológiai osztály és a gégészeti szakrendelés valamint a diaetológia is.
2009. januárjától a XV. kerület látja el a IV-XV. kerületi gyermek lakosság fogszabályozási járó beteg szakellátási feladatait a Bezsilla utcai háziorvosi rendelőben.
2010. január 1-től megváltozott a gyermek ügyeleti szolgálat, kerületünk csatlakozott az észak-pesti régióhoz a gyermekügyelet megszervezésében, így az idei évtől a gyermek ügyeletet a Gyöngyösi úti gyermek szakrendelő látja el a továbbiakban 2014-ig a közbeszerzési szerződés alapján. A kerület lakosságát a változásról tájékoztatták.
2010. évben a legnagyobb volumenű felújítás a Zsókavár utcai háziorvosi rendelő felújítása lesz, mely azonban nem az Egészségügyi Intézmény beruházásában, hanem egy EU-s pályázat keretében történik. A változás, ami a kerületi egészségügyi ellátást érinti a rendelő 18 orvosának átköltöztetése a Hősök úti rendelőbe, mely 2010. I. félévében kezdődik el. A lakosságot a változásról folyamatosan tájékoztatni fogja az intézmény.
2010. évben tervezett fejlesztések:
Orvosi műszerek, gépek vásárlása: reumatológia, fizioterápia, szájsebészet, belgyógyászat, kardiológia területén várható.
Épület felújítást terveznek: a laboratórium részleges felújítására, belgyógyászat, kardiológia, gasztroenterológia, szájsebészet helyiségeiben. A szakrendelő parkolójának részleges felújítására, fűtési rendszer felújítására is sor kerül.
Megújul a Bezsilla utcai orvosi rendelő fűtési rendszere, a Kossuth utcai rendelő meleg víz ellátása, sor kerül a Sződliget utcai gyermek rendelő bútorainak cseréjére is.
A tervezett beruházásokat, gépek, eszközök cseréjét a Képviselő-testület támogatta, költségvetésében ehhez a megfelelő anyagi támogatást biztosította, így 2010. évben az Egészségügyi intézmény a szakrendelés és alapellátás fejlesztésére 66 millió Ft-ot használhat fel.