Menu

Testületi ülés után I.

2008.06.29.

Június 25-én tartotta legutóbbi ülését a képviselő-testület. Másnap a sajtó képviselőit Hajdu László polgármester mellett a kerület három alpolgármestere: Gyurcsánszky János, Király Csaba és dr. Pálinszki Antal tájékoztatta a legfontosabb döntésekről.

Elsőként a polgármester az idei évi költségvetés I. számú módosításáról szólt, ami annyit jelent, hogy a költségvetés főösszege 18.142.489 ezer Ft.
-Ezzel az önkormányzat költségvetése első ízben lépi át a 18 milliárd Ft-os határt. A 2007. évi zárszámadáshoz kapcsolódóan a költségvetés I. sz. mó?dosításába beépült az intézmények és a Polgármesteri Hivatal lekötött és szabad pénzmaradványa. Önkormányzati szinten számítva több mint 471 millió Ft a felosztható szabad pénzmarad?vány. Ebből 221 millió Ft jut felhalmozási célra, és az általános tartalék összege is több mint 181 millió Ft-tal emelkedik. Ez bővíti az önkormányzat mozgásterét a második félévben.
A szabad pénzmaradvány beépítése további fejlesztésekre ad lehetőséget az önkormányzatnak. Egyebek közt a Hartyán Nevelési-Oktatási Központban torna-, fejlesztőszobát és logopédiát alakítunk ki 8 millió Ft-ért; a Kontyfa utcában új bölcsődei, valamint óvodai csoportszoba jöhet létre (együttvéve 80 millió Ft-ért). Sor kerül három kerületi sportpálya füvesítésére (a költségek 14 millió Ft-ot tesznek ki), a bölcsődékben ?tocsogók? kialakítására kereken 5 millió Ft-os előirányzattal. 25 millió Ft-ot tesz ki a Száraznád NOK akadálymentesítésére pályázaton nyert összeg, ezt az önkormányzat 14 millió Ft-tal egészíti ki.
Megkezdődik a Sztáray tér rendezése. A városüzemeltetéssel összefüggő dologi kiadások többlet-előirányzata 84,4 millió Ft. Járdák javításával, építésével kapcsolatos munkákra például 47 millió Ft-tal többet költhetünk ebben az évben, az utak kátyúzására 20 millió Ft-tal több jut. A parkok fenntartásának és a balesetveszélyes fák cseréjének előirányzata 22 millió Ft-tal emelkedik. Bekerül a költségvetésbe több kerületi emlékmű tervezése, illetve felújítása is.
Összességében önkormányzati szinten az idei költségvetésben a fejlesztési kiadások megközelítik a 2,6 milliárd Ft-ot. A későbbi fejlesztések forrásait jelenti, hogy regionális pályázatokon való részvételhez elkülönítettünk az ipari technológiával épült lakótelepek rehabilitációjára 100 millió Ft-, belterületi utak fejlesztésére 81 millió Ft kerületi önrészt.
Az önkormányzati intézmények felújítását segíti a 160 millió Ft-os keret felosztása, ez több mint kétszer nagyobb az előző évinél. Az intézmények karbantartásra és hibaelhárításra csaknem 45 millió Ft-ot fordíthatnak a mostani módosításban- hangzott el.
Még mindig a polgármester számolt be arról, hogy a képviselő-testület döntött arról, hogy Emlékmű fölállításával adózik a II. világháború magyar, elsősorban rákospalotai, pestújhelyi áldozatainak, akik életüket áldozták a hazáért. Az emlékmű helyszínének kiválasztására munkacsoportot hoz létre, illetve pályázatot ír ki a II. világháborús emlékmű elkészítésére.
-Van emlékhely a kerületben ugyan: a Rákospalotai temetőben illetve Pestújhelyen, az Emlék téren, de olyan emlékhelyünk nincsen, ami az egységes Rákospalota, Pestújhely II. világháborúban elesett katonai és civil áldozatainak közös helye, emlékműve lenne.
A munkacsoport feltárná az áldozatokról amit lehet tudni. Ehhez levéltári, történészi kutatások is kellenek. A helyet is keressük a kerületben és azt is meg kell határozni, hogy mi legyen: alkotás, szobor, emlékmű. Ehhez szélesebb társadalmi bevonásra kerülne sor, a civil szervezetek, a pártok, a történészek stb, és természetesen szeretnénk kérni, hogy ki tud információkkal szolgálni.
Szeretnénk idén minderről dönteni, és jó lenne, ha az emlékhely a II. világháború kitörésének 70. évfordulójára elkészülhetne- mondta többek között a polgármester, majd Gyurcsánszky János alpolgármester vette át a szót.