Menu

Testületi ülés után

2010.11.30.

November 24-én tartotta a kerületi önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülését. Amint ez már a korábbi ülésen is volt, a napirendi pontok tárgyalását megelőzően tájékoztatókra került sor.
Elsőként László Tamás polgármester vetített képes előadás keretében mutatta be a kerület területén és környékén található vasútállomások állapotát. Láthattuk és hallhattuk, hogy a Rákospalotai Istvántelki vasútállomás és környezete is katasztrofális, lepusztult, tele van szeméttel.

-Az újpesti vasútállomás is a XV. kerülethez tartozik. Mindenképpen rendezni kell az itteni állapotot. Az állomás környezete is gyalázatos. A Sín utca és környéke teljesen elhanyagolt, ami nemcsak a MÁV, hanem a kerület szégyene is. Ugyanez vonatkozik a Rákospalota Kertváros, illetve a Káposztásmegyeri vasútállomásra is- mondta a polgármester, majd beszámolt arról, és képet is mutatott, mely szerint a korábbi, rendkívüli testületi ülésen napirenden lévő Dolce Vita elnevezésű szórakozóhely működtetését az egyik tulajdonos átadta a másik tulajdonosnak, aki újranyitotta az üzletet. Az Igazgatási Osztály pedig nem akadályozta ezt meg, miközben 6 hónapra bezáratták hivatalosan a szolgáltatóhelyet.
Szintén fotókkal illusztrálta a polgármester, hogy a kerület több helyszínén hogyan csúfítják el a közterületeket a pavilonok. A polgármester nem a pavilonok tulajdonosai ellen emelte fel a hangját, hanem a pavilonok kinézete miatt. A testületi ülésen résztvevők láthattak fotókat a kerület több pontján található szeméthegyekről is, ami szintén megengedhetetlen.
Mindezek elhangzását követően a napirendi pontok tárgyalásával folytatódott az ülés. Így miután dr. Nagy Antal jegyző november 23-val lemondott, a képviselő-testület pedig pályázatot írt ki a megüresedő állásra, a képviselők zárt ülésen döntöttek az új jegyző személyéről, és járandóságáról, illetve szintén zárt ülésen tárgyaltak egy lakásfenntartási támogatást elutasító határozata elleni fellebbezést.
Az új jegyzőnek Juhászné dr. Baráth Mártát választotta meg a testület, aki 6 hónapos próbaidővel 2011. január 3-tól áll munkába, a bére pedig 677.400.- lesz.
Dr. Nagy Antal mindezek után néhány gondolatban búcsúzott el a jelenlévőktől. Elmondta, a XV.kerületben 13 évig tevékenykedett jegyzőként, és ezen időszak alatt sok változás volt a kerületben.
-Szerettük volna, ha gyorsabban fejlődik a kerület. A közigazgatásban ugyanis a lakosság megoldást, segítséget vár. A polgármesteri hivatal általában megfelelt ennek a feladatnak. Nem véletlen, hogy minden évben az volt a jelszavunk: Szolgáljuk a kerület lakosságát. De ezt nem mindig tudtuk teljes sikerrel megoldani, sokszor a jogszabályi kötelezettségek miatt nem is lehetett.
Kívánom az új kollegának, hogy a képviselő-testület iránti nagy bizalommal viseltessen épp úgy, mint a köztisztviselők felé. Sikeres munkát kívánok!- mondta dr. Nagy Antal, míg az új jegyző, Juhászné dr. Baráth Márta szintén megköszönte az iránta tanúsított bizalmat.
-A 6 hónapos próbaidő jó lesz arra, hogy ezen időszak alatt az egymással való
munkát megtapasztaljuk. Kérek mindenkit, hogy munkámat segítsék!
A képviselő-testület mindezek után számos napirendi pontban hozott döntést, -így miután az SZMSZ módosításához vitairat készült, melyhez észrevételeket várnak a képviselők 2011. január 15-ig, döntöttek arról, hogy a „Vitairat”-ot jelentesse meg az Önkormányzat honlapján (www.regi.bpxv.hu) a Városházi Naplóban és a Helyi Téma című folyóiratban, valamint elhangzott, hogy a vitairathoz érkező észrevételek figyelembe vételével az SZMSZ testület elé kerülésének határideje 2011.február 28.
Ezen a ponton hangzott el, hogy a következő testületi ülés december 8-án 14 órakor a Csokonai Művelődési Házban lesz.
-Mi döntöttük el, hogy kivisszük más helyszínre az üléseket, melynek célja, hogy helyben kapjunk a lakosságtól véleményt, hozzászólásokat- mondta a polgármester.
A képviselő-testület úgy döntött, átvilágíttatja a meglévő XV. kerületi közmédiumok tartalomszolgáltatását, a helyi közéletben elfoglalt szerepét, működési hatékonyságát, költségvetési hozzájárulás mértékét, teljes költségét, gazdaságosságát, valamint egy kommunikációs társaságot hoz létre abból a célból, hogy az eddigi kommunikációs formákat együttesen működtesse.
-Részben a meglévő médiumok helyén kívánjuk létrehozni a legmegfelelőbb társasági formában épp azért, hogy a közbizalmat fejlesszük. Természetesen elő kell irányozni erre a célra egy összeget. A társaság alakítása természetesen a testület elé kerül, a civil kontroll meglesz. Jelenleg is közel 60 millió forintba kerül a kerületi közmédiumok működtetése- hangzott el, majd a következő napirendi ponthoz kapcsolódva mondta el a polgármester, hogy épp a Zsókavár projekt kapcsán merült fel, hogy a lehető legszélesebb módon vitassák meg a lakossággal a lehetőségeket. Ehhez van szükség helyi polgári együttműködési irodákat létrehozására.
-Nem a polgármesteri hivatalt szeretnénk kivinni, hanem ezekben az irodákban a közbizalom helyreállításához próbálunk segíteni. Az elsőt Újpalotán szeretnénk létrehozni, mert épp a Zsókavár projekt kapcsán szeretnénk a lakossággal minél szélesebb körben együttműködni, a civil energiákat szeretnénk bevonni. Épp ezért a képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy a helyi polgári együttműködési irodák koncepciójának, működési modelljének, tartalmi és formai szempontjai kidolgoztatásának és a 2010. évben egy újpalotai iroda létrehozása költségeinek fedezetére a 2010. évi költségvetés IV. sz. módosításában 2.000 ezer forintot terveztessen be – az általános tartalék terhére, valamint úgy döntöttek, hogy felkérik a polgármestert, hogy a 2011. évben további két helyi polgári együttműködési iroda felállítását készítse elő, és létesítési, működési költségeit terveztesse be a 2011. évi költségvetésbe.
További döntések:

– A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy az Ady Endre u. 31-33. sz. alatti épület oktatási célú hasznosításával kapcsolatban tárgyalásokat kezdeményezzen kerületi, fővárosi- és kormányszervekkel, illetve a történelmi egyházak képviselőivel, valamint közoktatási intézmények képviselőivel, és a tárgyalásokról összefoglaló jelentést készíttessen a képviselő-testület számára, valamint erre a célra alkalmas tanulmánytervet készíttesse el. A tanulmánytervben az új intézmény üzemeltetésének és működtetésének költségeit, forrásait is ki kell dolgozni. Emellett döntött arról, hogy az ingatlan oktatási célú programját és építészeti tanulmánytervét széleskörű szakmai és lakossági egyeztetésre bocsássa, ennek érdekében 2011. tavaszán általános és célzott fórumokat szervezzen.
– A képviselő-testület döntött arról, hogy az Észak-Pesti Kórház ingatlanának újszerű egészségközponttá fejlesztése érdekében tanulmánytervet készíttet, amelyet a társtulajdonos Fővárosi Önkormányzattal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal folyamatosan egyeztet.
-A képviselő-testület úgy döntött, hogy a XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének 2010-2013 közötti szakmai fejlesztési programjának átfogó felülvizsgálata érdekében egy új koncepció készítését határozza el, melynek első fázisában egy orvos szakmai és lakossági észrevételek fogadására alkalmas vitaanyagot készíttet, melynek széleskörű megvitatására szakmai konzultációkat, lakossági fórumokat kezdeményez a XV. kerület mindhárom városrészében, minden véleményformáló csoport bevonásával. Emellett úgy döntött, hogy elkészítteti a Budapest Főváros XV. kerület Egészségügyi Intézményének közép- és hosszútávú fejlesztési koncepcióját a XV. kerület népegészségügyi adatainak figyelembevételével, és ennek alapján a rövidtávú szakmai fejlesztési programot, illetve felhatalmazta a polgármestert, hogy az Egyesített Szociális Intézmény egészét és az egyes intézményeinek működését és annak gazdaságosságát külső szakértők bevonásával felülvizsgáltassa, arról összefoglalást készíttessen, és azt megvitatásra a képviselő-testület elé terjessze.
-A képviselő-testület egyetértett a XV. kerületi Esélyegyenlőségi Program átfogó felülvizsgálatával, ennek érdekében egy új Program készítését határozta el, melynek első fázisában egy lakossági észrevételek fogadására alkalmas vitaanyagot készíttet, melynek széleskörű megvitatására konzultációkat, lakossági fórumokat kezdeményez a XV. kerület mindhárom városrészében, minden véleményformáló csoport bevonásával.
-A képviselő-testület felkérte a polgármestert, kezdeményezzen tárgyalásokat a Fővárosi Önkormányzattal a Szobabérlők Házával kapcsolatban, különös tekintettel a hajléktalanok helyzetére vonatkozóan.
-A képviselő-testület egyetértett a XV. kerületi Önkormányzat bölcsődehálózata működésének és gazdálkodásának felülvizsgálatával, egyben felkérte a polgármestert, hogy külső szakértő bevonásával végeztesse el a kerületi bölcsődék épületének műszaki állapotfelmérését, és tegyen javaslatot a felújítási, fejlesztési munkák sorrendjére és időzítésére.
-A képviselő-testület egyetértett a kerületi nevelési-oktatási intézményhálózat működésének és gazdálkodásának felülvizsgálatával, és felkérte a polgármestert, hogy a 2011. április 30-ig készíttessen javaslatot a XV. kerületi nevelési-oktatási intézményhálózat esetleges átalakításának, bővítésének szükségességéről, valamint, hogy végeztesse el a kerületi óvodák, iskolák épületeinek műszaki állapotfelmérését, és tegyen javaslatot a felújítási, fejlesztési munkák sorrendjére és időzítésére.
-A képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy a kerületi tanulók jogosítvány-, nyelvvizsga és ECDL- vizsgatámogatásának rendszerét vizsgáltassa felül és 2011. január 31-éig a támogatás új rendszerét dolgoztassa ki és terjessze a képviselő-testület elé, egyben úgy döntöttek, hogy 2010. november 25-i hatállyal visszavonja a képviselő-testület (XV. kerületi Önkormányzat által fenntartott középfokú intézményekben a 9-12. évfolyamon tanulói jogviszonyban álló tanulók ECDL-vizsgadíjainak, egyszeri közép- és felső fokú, C típusú nyelvvizsga-díjainak, B típusú járművezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges, egyszeri tanfolyam- és vizsgadíjának utólagos megtérítésére vonatkozó) 449/2004. (X.27.) sz. határozatát.
-A képviselő-testület úgy döntött, támogatja az önkormányzati munka segítését szolgáló Önkormányzati Kabinetiroda létrehozását.
-A képviselő-testület döntött arról, hogy támogatja a lakók azon kérését, hogy az M3 főút Budapest XV. kerület Gábor Áron utcai szakasza (Wesselényi utca – Szentmihályi út között) és a mögöttes lakóövezet zaj- és levegőszennyezettség elleni védelmére zajvédő fal épüljön, egyben felkérte a polgármestert, hogy ennek megoldása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a Fővárosi Önkormányzatnál.
-A képviselő-testület úgy döntött, hogy a Zsókavár u. 2-28. sz. épületek és a közöttük lévő terület városrészközponttá fejlesztésének ötletpályázatát kiírja, a pályázati kiírást meghívásos pályázati formában bonyolítja le, valamint az ötletpályázatára beérkező anyagokat kiállításon ismerteti a környezetben élőkkel, kerületi lakókkal.
-A képviselő-testület egyetértett a XV. kerületi közlekedés szabályozásának középtávú koncepciója átfogó felülvizsgálatával, ennek érdekében egy új koncepció készítését határozta el, melynek első fázisában egy lakossági észrevételek fogadására alkalmas vitaanyagot készíttet, melynek széleskörű megvitatására konzultációkat, lakossági fórumokat kezdeményez a XV. kerület mindhárom városrészében, minden véleményformáló csoport bevonásával.
-A képviselő-testület úgy döntött, hogy az újpalotai lakótelep Fő terének környezetalakítására és benne a meglévő Újpalotai Közösségi Ház nagyarányú bővítésére meghívásos ötletpályázat kiírását indítványozza, valamint a XV. kerület közvéleményének nyilvános bemutatót és konferenciát szervez az építészeti és környezetalakítási ötletpályázat terveiből az Újpalotai Közösségi Házban.
-A képviselő-testület elrendelte a Hősök útja – Szerencs u. – Pattogós közi intézményterület – Posta előtti szervizút – Páskomliget u. – Nyírpalota út közötti területet magába foglalt közterületek által határolt terület szabályozási tervének készítését.