Menu

Testületi ülés után

2009.12.27.

Az óév utolsó testületi ülése a karácsonyi ünnepeket megelőzően volt. A korábbi hagyományoknak megfelelően az ülést követő napon a kerület vezetői (Hajdu László polgármester és Gyurcsánszky János, Király Csaba alpolgármesterek) sajtótájékoztató keretében ismertették a legfontosabb döntéseket.

Elsőként Hajdu László polgármester a legfontosabb napirendi pontot, a költségvetés III. számú módosítását értékelte.
– A Képviselő-testület elfogadta az Önkormányzat 2009. évi költ¬ségvetésének III. sz. módosítását. A költségvetés főösszege 18.630.839 ezer Ft, növekménye 117 millió Ft. A bevételek fontosabb változásai között az alapvetően intézményi rendeltetésű központosított előirányzatok tervszáma 50,4 millió Ft-tal nő (ebből az iskolák informatikai fejlesztésére 30 millió Ft, minőségbiztosítási céljaikra 14 millió Ft jut). Az Egészségügyi Intézmény OEP-támogatásának előirányzata központi zárolás miatt 30 millió Ft-tal alacsonyabb, mint a II. sz. költségvetési módosításban. Új forrásként beépült a bölcsődék infrastrukturális fejlesztésére irányuló KMOP-pályázat keretében beérkezett 70 millió Ft. Bekerült a módosításba a Molnár Viktor u. 94-96. sz. alatti Fejlesztő Gondozó Központ akadálymentesítési tervének megvalósítására nyert 15 millió Ft-os támogatás; ennek kerületi önrésze 4,5 millió Ft.
Kiadási oldalon a felhalmozási tartalékok közül a pénzeszközátadás sorra kerül a Panel Plusz program III. ütemének keretében 40 millió Ft előirányzattal az érintett kerületi polgá¬roknak nyújtandó további önkormányzati támogatás összege. Az értékvédelmi rendelet megalkotásához szükséges tanulmányterv elkészítésére 8,3 millió Ft került be a költségvetésbe. Az általános tartalék a többletbevételnek köszönhetően lényegében a II. sz. módosítás előirányzatának szintjén marad (27 millió Ft-ot tesz ki).
Mivel ez a naptári év szerinti utolsó költségvetési módosítás, röviden már megvonható az év mérlege. Elmondhatjuk, hogy megőriztük a gazdálkodás likviditását, és a kedvezőtlen külső feltételek ellenére sem szorultunk működési hitel felvételére. Zökkenőmentesen látjuk el az önkormányzat alapfeladatait. Egyebek közt szociális juttatásokra 770 millió Ft-ot fordítunk ebben az évben. Az Egészségügyi Intézmény költségvetése meghaladja az 1,2 milliárd Ft-ot, ebből az önkormányzati támogatás csaknem 270 millió Ft. Oktatási, művelődési intézményeink működését és fejlesztését saját forrásból 3,4 milliárd Ft-tal támogatjuk. Külső forrás bevonásával folytatódik a kerület fejlesztése is. A bevétel emelkedése növelte a kerület költségvetésére költhető pénzt. Az önkormányzat bevételei a tervezetthez képest jelenleg 96%-on állnak, de ennél is jobb hír, hogy a kiadásaink továbbra is bevételeink alatt maradnak.