Menu

Testületi ülés után

2007.02.03.

A hagyományoknak megfelelően a testületi ülést követő napon tartotta a kerület vezetése sajtótájékoztatóját, melyen a legfontosabb testületi döntésekről számoltak be a sajtó képviselőinek.

Először dr. Pálinszki Antal adott tájékoztatást az oktatással kapcsolatos döntésekről:
– Ebben a témakörben az egyik legfontosabb napirendi pont volt az ún. sajátos helyzetű tanulók helyzetének tisztázása és az ehhez kapcsolódó helyi rendelet megalkotása, melyet a közoktatási törvény változása is előírta. Tulajdonképpen a mi önkormányzatunk már eddig is odafigyelt ezekre a gyerekekre, csak most a törvényi kötelezettségünknek is eleget tettünk- mondta az alpolgármester. A sajátos helyzetű gyerekek fogalomkörbe azok a gyermekek tartoznak, akik az óvoda befejezését követően szeretnék, ha az adott nevelési-oktatási központ iskolájában kezdhetnék meg tanulmányaikat. Az újonnan megalkotott rendelet szerint a gyerekek adott esetben sorsolás nélkül is felvételt nyerhetnek az iskolába. Ennek feltétele pl., hogy valamelyik szülőjük az adott intézmény dolgozója, vagy a testvérük is ebben az oktatási intézményben tanul. Természetesen ez nem kötelező, csak ha van hely.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy 2007-ben a Közoktatási Intézkedési Terv felülvizsgálatára is sor kerül, ami többek között a korábban kijelölt körzethatárok módosítását is jelentheti.
-Mivel szeptembertől kötelező jelleggel óraszámemelésre kerül sor, így ez befolyásolni fogja a pedagógus-álláshelyek számát kerületünkben is. Természetesen a kerületi önkormányzat megpróbálja a kialakult helyzetet a leghumánusabb módon kezelni. Sajnos, azonban a szükséges racionalizálást mindenképpen végre kell majd hajtanunk. Az idei évre váró feladatok között szerepel a pedagógiai programok felülvizsgálata, esetleges korrekciója, az ötéves közművelődési koncepció kidolgozása, a minőségirányítási alapelvek lefektetése, illetve ennek megújítása, a testvérvárosi kapcsolatok felülvizsgálata és súlypontjainak áthelyezése az oktatási intézmények hatáskörébe.
– A Fővárosi Önkormányzat elfogadott egy általános szakmai koncepciót, melynek értelmében idén 20-21 közoktatási intézmény jogutóddal történő megszűntetésére kerül majd sor. A hírek szerint ez a folyamat a XV. kerületet is érinti: ugyanis a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium is jogutóddal megszűnik. A diákok ősztől a szintén XV. kerületi Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskolában folytathatják tanulmányaikat. Lehet tartani azonban attól, hogy a szülők vagy a diákok nem fogadják el, hogy ebben az intézményben tanuljanak tovább, hanem más iskolát keresnek a gyereküknek. Mivel a Petőfi iskola diákjainak közel a fele kerületi diák, akik az elképzelések szerint a kerületben szeretnének továbbtanulni, ezért az intézmény megbízott igazgatójával, Némedi Jánossal, illetve Hajdu László polgármester úrral már megbeszéléseket folytattunk arról, hogy hogyan tudunk segítséget nyújtani.
A sajtótájékoztatón Pálinszki Antal szavait követően Király Csaba alpolgármester a szociális témájú döntésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Amint elhangzott, az Ady Endre úti gyermekorvosi-rendelő épületét 2007. december 31-ig vissza kell adni a katolikus egyháznak. A gyerekrendelőt így az Őrjárat utca 4/b. szám alatt alakítják ki rövid időn belül. Ezen a helyen jelenleg az APEH-iroda, illetve a XV. kerületi Horvát Önkormányzat helyiségei találhatóak. Kiköltözésüket követően a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után május-júniusban az orvosi rendelő kivitelezése is megkezdődhet. Ezt a beruházást az állam finanszírozza, s az új rendelőben a két háziorvos mellett a védőnők is helyet kapnak majd. Király Csaba szólt arról is, hogy a testületi ülésen két rendelet mellékletének a módosítására is sor került. Mindkettő alapja ugyanaz volt: melyek azok a jövedelemhatárok, amelyek alatt az önkormányzat szociális valamint lakásfenntartási támogatásokat nyújthat. Az alap továbbra is az öregségi nyugdíjminimum összege, amely 26.830 Ft jelenleg, s ezen összeg egészül ki februártól a 300 Ft-os vizitdíjjal.
Az alpolgármester külön felhívta a kerületi lakosok figyelmét arra, hogy a gázár-támogatási kérelmüket március 31-ig mindenképpen küldjék vissza a Magyar Államkincstárnak, mert csak ebben az esetben kaphatják meg visszamenőleg januártól a támogatást.
Ezután Gyurcsánszky János alpolgármester vette át a szót, aki többek között arról adott tájékoztatást, hogy idén is folytatódik a városrendezés szabályozása, és tavasszal sor kerülhet a közlekedési koncepció megvitatására is. Folytatódnak majd az útépítések is, melyről a héten a kerületben járt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is beszélt. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a tavalyi év Panel Plusz Program két kerületi nyertes pályázója közül a Nádastó park 22. szám alatti házban már zajlanak a munkálatok, míg a Nyírpalota utca 1-19. szám alatt lakóközösség is megkezdte a beruházást. Az idei évi támogatásra 18 pályázó anyagából a minisztérium tizenhatot hagyott jóvá, így ezekben a házakban is javulhatnak az életkörülmények.
Gyurcsánszky János elmondta, hogy mind a csatorna-, mind a parkoló- és játszótér-építési program is folytatódik, valamint a kerület Zuglóval összefogva szeretné az M3-as melletti zajvédő fal építését folytatni.
-Emellett májusban a ?Virágos Kerületért? program is folytatódik, majd októberben a „Tiszta Kerületért” mozgalom újbóli megrendezését tervezi az önkormányzat- mondta Gyurcsánszky János.
A sajtótájékoztató utolsó részében Hajdu László polgármester egy októberi képviselői határozat módosításáról számolt be. Az akkori döntés értelmében az 1956. október 23-i forradalom emlékére az Epres sor menti névtelen sétányt Október 23. sétányra keresztelte el a testület. Ám ezt a nevet ilyen formában nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, ezért a testület Októberi sétányra módosította a közterület nevét.
Szó esett arról, hogy készül a 2007. év költségvetésének előkészítése, amely a keretet adja a kerület működéséhez.
-A konvergencia-program nagy valószínűséggel a kerületben is érezteti majd a hatását. Ám a saját vagyon működését, működtetést biztosítani kell. Ám lehet, hogy pl. az önként vállalt feladatok körét nem biztos, hogy olyan formában tudjuk vállalni idén vagy jövőre, mint ahogy eddig tettük.

Kapcsolódó oldalak