Menu

Testületi ülés után

2006.12.04.

A november 29-i testületi ülést követően másnap tartotta az önkormányzat vezetése sajtótájékoztatóját a Kossuth teremben.

Először Hajdu László polgármester szólt a 2006. évi költségvetés aktuális időszakra vonatkozó végrehajtásáról illetve a 2007. évi átmeneti időszak gazdálkodásáról.
-Az önkormányzat gazdálkodása az idei év első kilenc hónapjában egyensúlyban volt: a bevételek 74,2%-a, a kiadások 71,1%-a teljesült. A bevételek folyamatosan fedezték a kiadásokat, az intézmények finanszírozása igazodott az igényekhez: működési támogatásuk időarányos szinten teljesült. Tehát nem vettünk fel hitelt és az idei évben nem is fogunk felvenni. Bár létezik egy képviselői döntés, amely lehetővé tenné a hitelfelvételt, de csak nagyobb beruházás esetén kívánunk ilyen forrást igénybe venni. Erre azért is van, lehet szükség, mert a kerületben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Panel Plusz program körülbelül 400 millió Ft önrészt kíván az önkormányzattól, ráadásul az állami támogatást is utólag fizetik ki, melyet nekünk előre kell megelőlegeznünk, így együttesen körülbelül 800 millió Ft-ot kell majd kifizetnie az önkormányzatnak, ha az összes beadott pályázatunk nyer. Ennyi szabadon felhasználható pénzzel pedig természetesen nem rendelkezhetünk. Fontos beruházási tervünk egy többfunkciós sportcsarnok megépítése, amely szintén fejlesztési hitelt igénylő beruházás. Ez utóbbi projekt reményeink szerint már 2007-ben megkezdődhet. A költségvetési tervünkben az ingatlanértékesítés területén elmaradás tapasztalható, de ezt nem is forszíroztuk, részben, mert nem kívántuk elherdálni az önkormányzati vagyont, részben pedig egy másik komolyabb fejlesztési tervünk, a Kolozsvár utcai piac rekonstrukciója a szabályozási terv elhúzódása miatt későbbi időpontra halasztódott- mondta a polgármester, majd a költségvetési koncepcióról ejtett szót.
– A célunk továbbra is, hogy a működés területén próbáljunk hitelmentesek maradni. Sajnos, a konvergencia program a kerületet is érinteni fogja, így a mi helyi konvergencia-programunkat is meg kell alkotnunk. A költségvetés egyharmadát jelentő állami normatíva valószínűleg csökkenni, míg a Fővárosi Iparűzési adó némileg nőni fog. A legnehezebb feladat a saját forrás megteremtése lesz. Ez az intézmények bevételeiből, illetve a helyi adókból álló forrás valószínűleg nőni fog: ingatlanok értékesítésével, és újabb adótételek bevezetésével bővülhet. Azt bizton mondhatom, hogy egyensúlyi költségvetés lesz a mienk jövőre.
A polgármester szavait követően dr. Pálinszki Antal az oktatási területet érintő fontosabb döntésekről beszélt. Elmondta, hogy a Kossuth NOK elnök-igazgatói pozíciójára kiírt korábbi pályázata eredménytelen volt, így új pályázatot írtak ki, melyre három személy jelentkezett: Omischel Miklósné, Szalayné Kirádi Éva és Bikfalvi Borbála. Az alkalmazottak, a szülők, a diákönkormányzat, a német kisebbségi önkormányzat véleményét követően a képviselő-testület Bikfalvi Borbálának, a Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola korábbi matematika szakos tanárának szavazott bizalmat. Kinevezése 2007. január 1-től 2012. augusztus 15-ig szól.
Az alpolgármester szólt a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár alapító okiratának módosításáról.
– Az épület felújítása 360 millió Ft-ba került, melyből 205 millió Ft-ot címzett támogatásként nyert a kerület, 150 millió Ft-ot pedig az önkormányzat biztosított. Az épület igazi kultúrpalota lett, ahogy azt az építtetők azt már 1926-ban megálmodták. A rekonstrukcióval megvalósult egy több funkciós koncertterem, valamint hangfelvételek készítéséhez szükséges stúdió. Az épület belső udvara alkalmas nyári hangversenyek, színdarabok előadására.
A kerületben hiányzó képzőművészeti galéria hiányát részint pótolhatja az intézmény két folyosógalériája, mely a jövőben kerületünk és tágabb pátriánk művészeinek adhat bemutatkozási lehetőségét. Az esélyegyenlőség jegyében kialakításra került az akadálymentes vizesblokk és bejáratok, valamint személyfelvonó is.
A felújított épületben végre méltó helyet kap a közel negyven éves Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár, amely eddigi szakmai munkájával, eredményeivel méltán kiérdemelte ezt az önálló, megfelelő műszaki állapotú épületet.
Reméljük, hogy az intézmény a jövőben a XV. kerület kulturális központjává válik, sőt esélyes az észak-pesti régió módszertani oktató központjának szerepére is.
Az épületben kapott helyet a Pedagógiai Szakkönyvtár is, amely állományával a kerületi pedagógusoknak a szakmai munkájukhoz, továbbképzéseikhez, valamint a diákoknak a tanulmányaikhoz, a versenyekre való fölkészülésükhöz nagy segítséget jelent. A széleskörű könyvtári tevékenység mellett a szakmai mérések, értékelések iránti intézményi igényeket és a kerületi szintű versenyeket is itt koordinálják.
Az alpolgármester beszélt az önkormányzat közoktatási minőségirányítási programjának jóváhagyásáról, mely alapján kell elkészíteniük az oktatási intézményeknek a saját minőségirányítási programjukat.
Végezetül az étkezési térítési díjak 2007. január 1-től való változásáról beszélt. Eszerint az intézményi térítési díjak 6,5 százalékkal emelkednek, a bölcsődéknél mindez 3,5%.
Király Csaba alpolgármester két önkormányzati rendeletet értékelt.
-A XV. ker. Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletet alkotott a lakáshoz jutás elősegítése érdekében a helyi támogatásra és a fiatal házasok támogatására. Közérthetőségi szempontok miatt új rendeletet alkotott a testület, de lényegében a régi rendelet csak kevésbé változott meg. Fontos, hogy a rendelet alkalmazása szempontjából fiatal házasnak a 40 év alatti házaspárok tekinthetők és lakásvásárlás esetén vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A helyi támogatást 2007. január 1-től tetőfelújításra is kiterjesztette a Képviselő-testület. Továbbra is biztosítja a testület a rendelet alapján a fűtéskorszerűsítést mind a magántulajdonú, mind pedig az önkormányzati tulajdonú lakások esetében- mondta, majd a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal 2001-ben kötött ellátási szerződés felülvizsgálatáról ejtett néhány szót.
-A képviselő-testület 2001-ben kötött szerződést a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal családok átmeneti otthoni elhelyezésével és hajléktalanok éjjeli menedékhelyének működtetése céljából. Az alapítvány az elmúlt 5 évben kiváló színvonalon látta el a feladatot és a testület döntése szerint 2012-ig meghosszabbított szerződés alapján továbbra is átvállalja a feladatok ellátását az önkormányzattól. Az Aporháza u. 61. sz. alatt önkormányzati ingatlanba 40 fő családi, 25 fő anya ? gyermek és 24 férőhely férfiak átmeneti szállásra történő elhelyezésére van lehetőség. A családokat szociális munkások gondozzák, segítik és az ott lakás ideje alatt az érintettekkel közösen megoldást keresnek a lakásproblémákra. Évente 3 ? 4 család kihelyezését tudják megoldani. Az alapítvány a feladat ellátásához szükséges pénz biztosítására pályázatokat nyújt be, az önkormányzat, pedig évente 9 millió Ft-tal támogatja.
A sajtótájékoztató utolsó részében Gyurcsánszky János értékelte a közterület-felügyelet elmúlt közel hatévi munkáját.
– A fővárosi és a XV. kerületi önkormányzat közötti megállapodás alapján 2001. január 1.-jével jött létre az önálló kerületi közterület-felügyelet.
Ezzel a korábbinál -helyi rendelet alapján- több jogosítvánnyal,10 fős csoporttal és jobb tárgyi feltételek mellett kezdtük el a kerület közterületeinek ellenőrzését.
A feladat ellátásához kialakítottuk azokat a külső kapcsolatokat (Rendőrség, Polgárőrség, Palotai Önvédelmi Védegylet, ÁNTSZ, Fővárosi Közterület-fenntartó stb.), valamint a belső kapcsolatokat (Városüzemeltetés, Kereskedelmi és Mezőgazdasági csoport, Szabálysértési és Birtokvédelmi csoport stb.), amelyek az eredményes munkavégzéshez szükségesek.
Az eddigi tapasztalat szerint a felügyelet munkája, illetve annak hatékonysága folyamatosan fejlődik, éppen ezért az önkormányzat várhatóan újabb öt éven keresztül működtetni fogja. Az alpolgármester megemlítette még, hogy a képviselők többsége elfogadta a Bukarest I. kerületével létesítendő testvérvárosi kapcsolat tervét. A 250 ezer fős városrészben közel 30 ezer magyar lakik, és emellett ez az ismeretség kiváló lehetőséget biztosít a kerületi intézmények, vállalkozók és egyházak számára az együttműködésre.
Gyurcsánszky János arról is beszélt, hogy a szigorú költségvetés ellenére a közeljövőben is folytatódik a csatornázás és szilárd burkolatú utak kivitelezése, illetve lakások építése: a Rákospalotai határút mentén, illetve a Szilas-patak szomszédságában. Az önkormányzat folytatja a Kerület Szabályozási Tervének elkészítését, felülvizsgálatát. A november 29-i ülésen a Dobó u.- Beller I. u.- Pázmány P. u.- Dugonics u. által határolt terület szabályozási tervét fogadta el a testület.
A sajtótájékoztató végén még egy fontos kérdésről beszélt az alpolgármester.
-A kerület határában levő Bányató és környéke 2008. december 31-ig a PENTA Kft. használatában áll, s eddig a horgászok is használhatták a tavat. A kft. azonban idő előtt bejelentette a bányászat megszűntetését, és a bányatörvényi kötelezettségének eleget téve már meg is kezdte a terület rekultiválását. Ez pedig lehetetlenné teszi a horgászok számára, hogy a tó halállományát lehorgásszák. Ráadásul az önkormányzat már 2004-ben egyhangúlag határozott arról, hogy a bányászat megszűnését követően a területet sport- és turisztikai célokra kívánja majd hasznosítani. Ez pedig azt jelenti, hogy a területet eddig rendben tartó horgászoknak a közeljövőben költöznie kell. Az önkormányzat azonban mindenképpen segíteni kívánja a horgászokat, hogy a hobbijuknak, szenvedélyüknek hódolni tudjanak.

Kapcsolódó linkek