Menu

Testületi ülés II. (döntések)

2010.10.30.

Miután a képviselők a testületi ülés napirendi pontjait 18 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták, elsőként az idei évi költségvetés II. számú módosítását tárgyalták meg.

A polgármester beszámolójában elmondta, hogy igazán siralmas helyzetben van a kerület annak ellenére, hogy az idei évi költségvetése 19 milliárd 238 millió Ft.
Példaként említette, hogy a legsúlyosabb gondok a városüzemeltetés terén mutatkoztak, melyen 100 millió Ft-os igény merült fel az utolsó negyedévre. Az önkormányzat erre 60 millió Ft-ot tudott átcsoportosítani, amely összegből 20 millió forintot kénytelen az adósságaik törlesztésére fordítani a Répszolg. A problémáik ellenére azonban több kiemelt programot is szeretnének t6ámogatni, így például a Hubay Jenő Zeneiskola Erkel-Dohnányi koncertjére, amely november 5-én este lesz 300.000 Ft-ot különítettek el, valamint a sportra is legalább 1 millió Ft-ot fordítanak még. A javasolt költségvetési módosítást a képviselők 17 igen, 2 tartózkodás mellett fogadták el.
A képviselők ezt követően megszavazták az új bizottsági struktúra miatt módosított Szervezeti és Működési Szabályzatot 16 igen, 1 nem, 2 tartózkodás mellett, valamint hozzájárultak a Páskomliget utca 32-54. számú társasház kérelméhez, mely szerint a társasház és az önkormányzat 2009. július 20-án létrejött szerződés egyik pontja alapján a képviselő-testület által megítélt 1 millió Ft-os kamatmentes támogatás határidejét 2010. július 20-ról 2010. december 31-re módosítsa (a felvonó felújítási munkálatait eddig kell elvégeztetniük).
A testület engedélyezte több kerületi fenntartású oktatási intézményben az idei tanévben engedélyezett maximális csoport- és osztálylétszámoktól való eltérést, így a Czabán Általános Iskola és Óvoda Klapka és Bocskai óvodájában, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolájában, a Hartyán NOK Napsugár 1. és 2. óvodájában, és az általános iskolájában, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Vácrátót óvodájában és az általános iskola 3.b. osztályánál, a Kolozsvár Általános Iskola és Óvoda Aulich óvodájában, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda Micimackó óvodájában, a Kossuth NOK óvodáiban és az általános iskolában, a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda általános iskola és a nyolc évfolyamos gimnáziumában, a Pestújhelyi NOK Bújócska óvodájában, a Száraznád NOK Molnár Viktor óvodájában, általános iskolai és a szakiskolai intézményeiben, a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda Mozdonyvezető óvodájában és az általános iskolában. Elfogadta a testület a 2010/2011. nevelési-oktatási év eddigi tapasztalatait, illetve döntöttek arról, hogy a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda pedagógus álláshelyeinek a számát eggyel megnövelik, míg a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Gyógypedagógiai Szakmai Szolgáltató pedagógus álláshelyeinek a számát nyolccal csökkenti a fenntartó önkormányzat. Hozzájárultak ahhoz is, hogy mind a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola a hat évfolyamos-, mind a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda a nyolc évfolyamos képzésére a felvételi kérelmek elbírálását a központilag egységes, kompetencialapú feladatlapokkal megszervezett írásbeli vizsgán és szóbeli meghallgatáson való részvételhez kösse.
A képviselők közti hosszú vitát követően 16 igen, 1 nem, 2 tartózkodás mellett elfogadták, hogy az új újpalotai lakótelepi templom környezetében lévő közterületet Boldog Salkaházi Sáráról, a II. világháborúban mártírhalált halt szociális nővérről nevezhessék majd el miután a névadással kapcsolatban lakossági fórumot szerveznek, illetve javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a templom körüli terület Boldog Salkaházi Sára park lehessen.
A képviselő-testület döntött az önkormányzat jelenleg öt köztulajdonban lévő gazdasági társaság (Palota Holding Ingatlan és Vagyonkezelő Zrt., a Csapi 15 Vásárcsarnok és Piacfenntartó Kft., a RÉPSZOLG Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Nonprofit Közhasznú Kft., a Palota 15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatású Közhasznú Nonprofit Kft., a RUP 15 Rákospalota- Újpalota – Pestújhely Városfejlesztési Kft.) felügyelő bizottsági tagjainak visszahívásáról, illetve az új tagok kinevezéséről.
Szintén a nyílt ülésen hangzott el, hogy október 26-án, egy nappal a testületi ülés előtt dr. Nagy Antal jegyző László Tamás polgármesternek eljuttatott levele alapján november 1-jei hatállyal lemond a közszolgálati jogviszonyáról. A polgármester a jegyző lemondását elfogadta azzal a kitétellel, hogy a kéthónapos felmondási időt a hivatalban tölti. A testület is mindezt jóváhagyta, és döntöttek arról is, hogy az állás betöltésére azonnali hatállyal pályázatot írnak ki. Az új jegyző jövő év január 1-jével léphet majd hivatalba.
Ezután a képviselő-testület zárt ülésen tárgyalt még számos napirendi pontot.
A legközelebbi testületi ülés november 24-én lesz.