Menu

Testületi ülés I. (köszöntések, tájékoztatók)
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.10.30.

Október 27-én üléseztek a kerületi önkormányzati képviselők, melynek kezdetén egyperces néma felállással adóztak az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt. Ezt követően ünnepi percekkel folytatódott az ülés: a nemzeti ünnep alkalmából két kerületi kiválóság is elismerésben részesült, melyhez a testület is gratulálni kívánt.

-Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója , a legsikeresebb magyar párbajtőrvívó (három egymást követő olimpián (Tokió, Mexikó, München) erősítette a győztes csapatot, sőt Mexikóban duplázott, az egyéni versenyt is megnyerte), sportvezető (a párbajtőrvívók szövetségi kapitánya) nemrégiben ünnepelte 70. születésnapját. Ezen alkalomból, valamint sportmunkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Közép-keresztje kitüntetést kapta. Miután tanítványaival jelenleg a világbajnokságra készül, így a kerületi köszöntésére csak a novemberi testületi ülésen kerülhet sor.
-Dr. Oláh Lajos háziorvos az egészségügyben eltöltött öt évtizedes munkájáért Halász János államtitkártól a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét vehette át. Az orvost a testületi ülésen a képviselők nevében László Tamás polgármester ajándékkal köszöntötte.
-Köszönöm az elismerést, és igyekszem továbbszolgálni, hogy meg is érdemeljem azt – mondta meghatottan D. Oláh Lajos.
Ezen ünnepi pillanatokat követően a testületi ülés hivatalos része kezdetét vette.
Napirend előtt több témában is közérdekű tájékoztatást adott László Tamás polgármester, valamint Vizér Klára és dr. Novák Ágnes alpolgármesterek.
Így tájékoztatást kaphattak arról a jelenlévők, valamint a kerületi televízió képernyői előtt ülők arról, hogy
-miért maradt el a szeptember 29-i testületi ülés
-miért maradt el az október elsejére összehívott rendkívüli testületi ülés
-hogyan zajlott a volt és a jelenlegi polgármesterek közötti átadás-átvételi folyamat
-miért nincs új díszpolgára idén a kerületnek
-hogyan áll az ún. Zsókavár utcai projekt
-tájékoztatás a Szent Korona útja 3. szám alatti bölcsődével kapcsolatos vizsgálatról
-novemberben lesz idén tisztasági hónap
-polgármesteri tanácsadók működésével kapcsolatos észrevételek
-képviselői összeférhetetlenségről

Így elhangzott többek között, hogy úgy tudták, a szeptember 29-i testületi ülés azért maradt el, mert a kerület korábbi polgármestere a választásokat érintő közbiztonsági intézkedések miatt volt kénytelen ezt a döntést meghozni. A valós ok, ahogy László Tamás polgármester fogalmazott, az az, hogy az MSZP-n belüli pártvita esetlegesen veszélyeztette volna a határozatképességet. Az akkori ellenzéki képviselők ekkor a Közigazgatási Hivatal segítségét kérték, s így október 1-jére rendkívüli ülést hívtak össze. Itt szó esett volna arról többek között, amely Hajdu László korábbi polgármester állításaiból is kiderült, hogy a kerület ügyeit szabálytalanságok hálózzák be; a Zsókavár utcai projekt állapotáról, az 1,7 milliárd forintos kötvény kibocsátásról.
-Ez a rendkívüli testületi ülés is elmaradt, miután a szocialista frakció távollétével meghiúsította- mondta László Tamás, majd beszélt a polgármesterek közötti átadás-átvételről.
-Október 7-én kezdődött meg a hivatalos procedúra, melyről október 5-én tájékoztattam az elődömet. Ő meglehetősen egyszerűen kívánta elintézni ezt az eljárást, de én egy BM rendeletre hivatkozva újabb dokumentumokat kértem tőle. A kérésemet a Közigazgatási Hivatal vezetője, Haszonicsné dr. Ádám Mária jogosnak nevezte, ám a polgármester úr ennek ellenére is vonakodott azokat átadni. Október 8-án a hivatal összes számítógépének az adatait elmentettem, amit egy lepecsételt dobozba, majd pedig egy páncélszekrénybe zártam. Így bármikor visszakereshető bármilyen anyag vagy dokumentum. Az átadás-átvétel október 11-re állt össze. Ekkor már ügyvédek jelenlétében folytak a tárgyalások. A több órás vitát követően Hajdu László nem tett teljes körű nyilatkozatot, mi pedig csak fenntartással tudtuk elfogadni az átadott anyagot. Erről egyébként nemcsak a mi álláspontunkat, hanem Hajdu Lászlóét is olvashatták a kerület lakosai a Városházi Naplóban. Ezzel is bizonyítani szeretnénk, hogy mi az ellenzéknek is szeretnénk majd helyet adni, ők is megjelentethetik majd az álláspontjaikat a kerületi újságban, az olvasók pedig maguk dönthetnek arról, hogy kinek adnak igazat.
-Miután az előző testület utolsó ülésén lehetett volna dönteni a díszpolgárok személyéről, ám az elmaradt, így idén nem lesz díszpolgári címek átadása, majd csak jövőre döntünk újból pályázat útján e fontos dologról, amikor újból kiírjuk- mondta Vízér Klára alpolgármester.
Az Európai Unió jelentős támogatását élvező Zsókavár utcai projekt már most több mint egy évet csúszik- vette át ismét a szót László Tamás, aki elmondta, a közbeszerzési döntőbizottság másodszor is érvénytelenítette az eljárást, így mind a mai napig nincs kivitelező. De nem csak a kivitelező hiányzik, hanem az eddigi szabálytalanságok felelőse is ismeretlen.
-Ami azonban biztos, meg akarjuk csinálni az orvosi rendelőt- hangzott el, majd a polgármestertől dr.Novák Ágnes alpolgármester vette át a szót, aki az intézmény felújításokkal kapcsolatosan például elmondta, hogy a Szent Korona utca 3. szám alatt található épület 210 m2-es helyiségét az előző testület 52 millió Ft + ÁFA összegért akarta átalakítani bölcsődévé, melyhez még műszaki leírás sem volt.
-Építész szemmel nézve a dolgokat látszik, hogy ez a 300 ezer Ft/m2 ár messze nem fedi a valóságot. Új alapokra kívánjuk helyezni a gyerekintézmények fejlesztését, és az eddigi közbeszerzési eljárásokat is leállítjuk.
Amint elhangzott, az önkormányzat által üzemeltetett intézmények energiaszámlái 880 millió Ft-ot visznek el a kerület költségvetéséből, sőt, még a polgármesteri hivatalban sem lehet a fűtést szabályozni, pedig egy szabályozható fűtésrendszerrel nagyon sok pénzt lehetne megtakarítani.
A tájékoztató során László Tamás beszélt arról, hogy közel 130 millió forint ment el az elmúlt négy év alatt a polgármesteri tanácsadók illetményére, a járulékokra, egyéb támogatásokra (gépkocsi- és mobiltelefon használatra), amely összegből akár egy iskolát is fel lehetett volna újítani.
A tájékoztatók során elhangzott, hogy bár minden évben az októberi hónap a tisztasági hónap a kerületben, idén mindez átcsúszik novemberre. Ennek oka szinté abban keresendő, hogy az elmaradt testületi ülések valamelyikén (szeptember 29-én, vagy október elsején) kellett volna dönteni ennek megszervezéséről, költségeiről. Az új testület képviselői azonban döntöttek arról, hogy idén novemberben kerüljön minderre sor, és az erre a célra szánt 4 millió forintot biztosítani fogja.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló