Menu

Területi szabályozás, drogbeteg-ellátó rendelő, könyvtár

2005.03.01.

A testületi ülést követő sajtótájékoztatón Hajdu László polgármester mellett Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek is beszámoltak a legfontosabb döntésekről.

-Szabályozási tervet fogadtunk el a városrész észak-nyugati részén található területtel kapcsolatosan (Régi Fóti út- Szántóföld út- Kosd utca – Bogáncs utca által határolt terület), ahol zömében vállalkozó cégek vannak jelenleg – mondta Gyurcsánszky János. Szabályoztuk a további építkezések tervét a korszerű üzemépítések felé. A döntés fontosabb része a lakosságot érinti, hiszen a nyugati részen húzódik a Kosd utca, melyre az utóbbi időben újratelepítettünk fákat. Így ez a terület meg fog újulni a közeli jövőben, ami védi a lakosságot ettől az iperi területtől és amelyen keresztülment egy utca: a Vágó Ferenc utca, ahol egy itt működő Kft.-hez hajtottak be a nehézgépjárművek. A Vágó Ferenc utca már évtizedek óta fele részben le van zárva, ami meg is marad a későbbiekben is, viszont most a Bogáncs utcából a Névtelen utcát megnyitjuk a Vágó Ferenc utcáig, s a nagy teherjárműforgalmat a Bogáncs utcától rá tudjuk majd vezetni a Vágó Ferenc utca működő részére a Kosd utcai erdő széléig, de azon keresztül már nem. Amikor ez az út megépül, akkor a két erdőrészt, ami most szét van választva – kerítéssel összenyitjuk, a hiányzó pár száz négyzetmétert betelepítjük, s abban is döntöttünk, hogy lezárjuk a forgalom elől. Tehát onnan a Kosd utcába a lakosság előtt nem fog elhaladni a gépjármű tömeg: a levegő tisztább lesz, a zajártalom megszűnik, a lakosság életminősége javulni fog. Mindehhez azonban a feltételeket meg kell teremteni. A szabályozási terv elfogadását követően a tulajdonosokkal megállapodunk és ők fogják állni az új út, a világítás megépítésének, a kerítés elkészítésének a költségét.

Az alpolgármester ennek ismertetését követően a március 8-i Nőnap alkalmából előzetesen is köszöntötte a hölgyeket, ismertette a illetve beszélt „Virágos kerületért” 2005” mozgalom versenyről, melyet a

-A kerület közparkjait, tereit természetesen a továbbiakban is az önkormányzat fogja gondozni: kis virágokat fogunk ültetni a lehetséges mértékig illetve folytatjuk a főútvanalak mentén a villanyoszlopokra kihelyezve a virágok ültetését.

Király Csaba alpolgármester ezután a szociális területet érintő testületi döntésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

-A képviselő-testület az ülésen meghatározta az önkormányzat tulajdonában álló – üres- lakások bérbeadása jogcímeit, azok sorrendjét, melyet a Lakásgazdálkodási Bizottságnak figyelembe kell vennie az egyedi döntései meghozatalakor (1. méltányosság alapján, 2. pályázat alapján, 3. lakásgazdálkodási érdek alapján, 4. közérdekű feladatok, célok megvalósítása érdekében, 5. jogszabályon, illetve megállapodáson alapuló, 6. bérlőkijelölési illetve bérlő-kiválasztási jog alapján).

-Szeretnék megemlítést tenni egy másik fontos kérdésről is: tavaly megalakult a kerületben a kábítószerellenes fórum (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum), melynek elnöke Hajdu László polgármester, alelnöke dr. Németh Péter, a Jogi, Ügyrendi, Közrendvédelmi és Integrációs Bizottság tagja, nyugállományba vonulása előtt pedig a BRFK Ifjúságvédelmi Osztályán ezzel a területtel foglalkozó szakember. A fórum megalakulása ösztönözte az önkormányzatot arra, hogy egy drogbeteg-ellátó rendelő felszerelésére, beindítására adjunk be pályázatot. Ezt a pályázatot beadva nyertünk rajta azzal a feltétellel, hogy 2,5 millió forintos önrésszel 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kap az önkormányzat, s ezt a rendelőt június 1-jéig beindítja.A munkálatok ennek megfelelően megindulnak. Előrehaladott tárgyalások folynak, s ígéretünk van arra, hogy elvállalja Funk főorvos úr a rendelő szakmai vezetését. Nem kell külön hangsúlyozni, hogy a KEF-ben részt vevő kerületi oktatási-nevelési-, egészségügyi-, szociális intézmények milyen fontosságot tulajdonítanak ennek a rendelőnek létrehozásában. Elképzelésünk az, hogy nemcsak a kerület számára, hanem a környező kerületek és települések számára is fontos lehet ez az intézmény. Ez nekünk is érdekünk, hiszen van egy fix támogatás és az ellátott betegek után járó finanszírozás is. A rendelő az Arany János utca- Dessewffy utca sarkán lévő épületben kap elhelyezést közel 80 nm-en.
– Hajdu László polgármester úr ezek után beszámolt arról, hogy megoldódhat az újpalotai könyvtár ügye a közeljövőben illetve a költségvetés néhány részletéről is tájékoztatást adott.

– Kínálkozik egy lehetőség a könyvtár elhelyezésére a Zsókavár utca 28. szám alatti épület felső szintjén ( közel 600 nm). Oda szeretnénk a kerületi központi könyvtárat telepíteni arról a helyről, ahol most a Kontyfa utcában van kb. 140 nm-en. Itt a könyvtár és a modern elektronikus könyvtárral kapcsolatos mindenféle szolgáltatás igénybe vehető lesz. Abban reménykedünk, hogy a FSZEK főigazgatóságának ezt a kerületi felajánlást módjában lesz elfogadni. Hiszen így a lakótelep centrumában tudnánk megoldani a központi könyvtár helyét.

– A költségvetésen belül a nem önkormányzati feladatokat ellátó civil szervezetek számára 5 millió forint áll rendelkezésre, melyhez pályázat útján juthatnak hozzá. Ezen túl azon civil szervezetknek, amelyek önkormányzati feladatot vállalnak át, majdnem 22 millió forint szerepel, mint elkülönített forrás, ha beleveszem a Meixner iskolát is, akkor majd 37 millió forintot tudunk biztosítani a civil szervezeteknek. Az egyházak támogatására szintén elkülönítettünk a költségvetésben 15 millió forintot, s ennek van még egy pályázati forrása is. Ezen túlmenően a sportra 224 millió forintot és a versenysportra külön 29 millió forintot különítettünk el.