Menu

Térkép készült a gyomnövényről

2003.09.28.

Áprilistól októberig, tehát az év jelentős részében szenvednek azok, akik allergiásak a parlagfűre. Az egyre több embertársunk életét megkeserítő gyomnövény elleni harc az elmúlt években már országos méretűvé vált, ám úgy tűnik, egyelőre nincs vége a küzdelemnek.

– Az elmúlt évben a Hosszútávú Egészségmegőrző Program közhasznú egyesület (HEP) tevékeny részt vállalt a XV. kerület parlagfűmentessé tételében. Részletesen felmértük Rákospalota, Pestújhely és Újpalota gyomnövénnyel való fertőzöttségét, majd a begyűjtött információkat egy digitális térképen rögzítettük – tudtuk meg Volentics Verától, a HEP egyesület elnökétől. A fertőzöttség mértékét, kiterjedését digitális fényképekkel támasztjuk alá, az adatokat pedig a jobb kereshetőség érdekében egy adatbázisban is feldolgozzuk. A felmért tényeket a kerületi Polgármesteri Hivatal és a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályára is eljuttattuk. Természetesen a tavaly megkezdett munkánkat idén is folytatjuk, az egyesület tagjainak és a környezetünkért tenni akaró lakosság tevékeny részvételével ugyanis korábban kialakítottunk egy monitoring rendszert, amely biztosítja az adatok naprakészségét.
Ezek szerint a XV. kerület következő utcáiból érezteti még mindig kellemetlen allergiás hatását a parlagfű: a Wesselényi u., Vácegres u., Vácduga tér, Vasvári P. u., Vasgolyó u., Töltés tér, Telek u., Tarpai tér, Taksony sor Szent Korona u., Székely Elek u., Rákospalotai körvasútsor, Pázmány P. u., Ozmán u., Nádastó u., Közvágóhíd u., Klapka Gy. u., Késmárk u., Károlyi S. u., Harsányi Kálmán u., Fázis u., Eötvös u., Csomád u., Bogáncs u., Bocskai u., Bethlen Gábor u., Baksay S. u., Árokhát u., Alag u., Alagi tér, Ajándék u. és Adria u. Az említett helyeken a civil szervezet tagjai természetesen már nemcsak az út menti fűben fellelhető magányos parlagfű tövekre bukkantak, hanem a gyomnövény elterjedését is regisztrálták.
Az önkormányzathoz tavaly ilyentájt eljuttatott adatok sorsáról a következőket tudtuk meg: a Polgármesteri Hivatal közterület-fenntartói minden esetben védekezési felszólítást nyújtanak át az érintett lakóknak. Amennyiben a tulajdonos a felszólításban megjelölt határidőig nem tesz eleget kötelezettségének, a hivatal bírságot szabhat ki. Tavaly kb. 400.000 Ft-ot szedtek be a közterület-fenntartók ilyen indokkal. Volt olyan kerületi lakó is, aki csak többszöri bírság, és közel 60.000 Ft befizetése után volt hajlandó a háza elől eltüntetni az ártalmas növényt.
– Természetesen a többségre nem ez jellemző – mondta az esettel kapcsolatban Fekete Andrásné, a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal növényügyi szakelőadója, hanem általában a felszólítást követően azonnal intézkednek. Ugyanakkor arról sokan hajlamosak megfeledkezni, hogy a növény lekaszálása csak ideiglenes védelmet jelent. Néhány héten belül a parlagfű újra kihajt, vagy elég néhány esős nap, és a folyamat felgyorsulhat. Akkor mondhatnánk el igazán, hogy valóban mindent megteszünk az egészségesebb környezet megteremtése érdekében, ha a parlagfű elleni védekezés nem egy felszólításra történő tevékenység, hanem egy természetes, automatikus mozdulat lenne.