Menu

Térkép e táj
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.05.07.

Talán, sőt biztos, hogy nem véletlen: éppen ezt a címet adta Permay Éva festőművész kiállítása címéül. Ugyanis épp Radnóti Miklós születésének 100. évfordulóján került sor ennek a kiállításnak a megnyitójára a Csokonai Művelődési Házban.

Miután a tárlat rendezője, Ferk Ilona üdvözölte a baráti, szakmai találkozón megjelenteket, elmondta, 1996-ban már állított ki Permay Éva ezen a helyszínen, valamint a Tokaji Művésztelepen alkotókkal együtt is megmutatkozott itt alkotásaival.
Most egy véletlennek köszönhetően ismét itt láthatóak érdekes alkotásait.
A művész testvére, Permay Mária kedvcsinálónak és hangulatébresztőnek fuvolajátékával tette még érdekesebbé az eseményt: A felkelő nap háza című dal épp úgy felcsendült, mint egy spanyol dallam.
A bevezető és egyben nyitó gondolatokat maga a művész fogalmazta meg, aki elmondta, hogy Ferk Ilonát még a Postás Művelődési Házból ismeri, ahol kezdetben tanítványa volt, majd később ő vezette a Postások Zilahy György Képzőművészeti Stúdióját, így kollegák lehettek.
Manapság hagyományos technikával keveset dolgozik, inkább számítógéppel alkot. De amint erre a kiállításra a felkérés megérkezett hozzá, rögtön eszébe jutott a táj, mint téma. Hiszen Radnóti is így fogalmazott: Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…
-Én magam is sok szállal kötődöm a tájhoz és Radnótihoz is. Hiszen én magam is a Radnóti Gimnáziumban érettségiztem, legkedvesebb költőim egyike pedig épp Radnóti. A táj pedig számomra nem egyszerűen egy tájkép, hanem maga a megnyugvás, a hely, ahol otthon vagyok. A táj mellett pedig a pszichét is megjelentetem a képen. Erre törekszem- mondta.
Beszélt arról is, hogy számos vegyes technikával és sokféle eszközzel dolgozik.
-A vonal adja a kép vázát. A képeim másik része pedig, ami itt látható a kiállításon az utóbbi évek digitális kísérleteinek eredménye. Többek között saját képeimet újraértelmezem, az eddig ki nem adott élményt próbálom előcsalogatni- mesélte, majd egy további kis személyes beszélgetésre hívta a jelenlévő családtagokat, barátokat, ismerősöket.
Pernay Éva (az’va) képei május 24-ig tekinthető meg a Csokonai Művelődési Házban.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:


Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló