Menu

Templom Újpalotának
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.12.29.

December 20-án egy évtizedek óta várt eseményre került sor Újpalotán…templom épül a Szerencs utca-Pattogós utca által határolt területen, melynek alapkőletétele volt ezen a napon délelőtt.

Az eseményen Sandner Zoltán Esztergom-Budapesti Főegyházmegye építésze beszélt elsőként a templomépítés történetéről, arról, hogy milyen utat járt be az ügy annak érdekében, hogy hamarosan felépülhessen Újpalotán a templom.
Idézzük fel Sandner Zoltán szavait:
-Újpalotán 1993 óta napirenden van egy új templom építése. A Városházi Napló 1993/21. számában jelent meg újságcikk. A Magyar Hírlap is írt ebben a témában „NEM TALÁLJA HELYÉT ISTEN HÁZA ÚJPALOTÁN”…(alcím: a katolikusok a város centrumát akarják, az önkormányzat a parkot félti.)
A kerületi Önkormányzat már ebben az évben (1993.) 21 igen és 1 tartózkodás mellett hozzájárult ahhoz, hogy Újpalota területén római katolikus templom épüljön. Az első helyszín a főtéren lett kijelölve. Ezt követően Dr. Paskai László bíboros, prímás, érsek úr látogatást tett a helyszínen és tárgyalt Czibik Tamás polgármesterrel.
A jelenlegi helyszín javaslata 10 év múlva, 2003-ban került az Önkormányzat képviselőtestülete elé.
Dr. Udvardy György püspök, érseki általános helynök úr – a Főegyházmegye új vezetésének szándékát összefoglalva- 2005. májusában írt levelében tájékoztatta Hajdú László polgármester urat azokról a szempontokról, amelyet az új templom építésével összefüggésben fontosnak tart.
Ezután jogi, gazdasági és műszaki egyeztetések következtek, melyek eredményeként aláírásra került a megállapodás a XV. kerületi Önkormányzat és a Főegyházmegye vezetői között.
A megállapodás értelmében a XV. kerületi Önkormányzat ezt a 4100 m2-es területet, ahol most állunk 99 évi időtartamra, templomépítés céljaira az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye használatába adta.
Egy új templomnak nemcsak szakrális, hanem közösségépítő, szociális, karitatív szerepet is kell vállalnia, viselnie.
Tanulmányterv szintjén elkészültek azok a vázlatok, amelyekből végleges formát ölthet a templom a kapcsolódó épületrészekkel együtt.
Terveink és lehetőségeink szerint a jövő év elején a XV. kerület építési hatóságának, főépítészének és az Egyházművészeti Bizottság tagjainak bevonásával, szakmai értékelésével elkészül a végleges, engedélyezésre alkalmas tervdokumentáció.
Az építési engedély birtokában pályáztatás útján kerül sor a generálkivitelező kiválasztására. Ennek szempontjai: a szakmai felkészültség, a vállalási ár, a kivitelezési idő és megfelelő referenciamunkák lesznek.
Bízunk benne, hogy az elmúlt 13-14 év előkészítő munkája, világi és egyházi vezetők, szakemberek közös akarata nem volt hiábavaló. Elkészül az új templom közösségi célra is használható épületrészeivel együtt, és ISTEN HÁZA MEGTALÁLJA HELYÉT ÚJPALOTÁN- mondta az építész.
Sandner Zoltán szavait követően a Budavári Mátyás templom Magyar Örökség-díjas kórusának jelenlévő tagjai énekeltek, majd Hajdu László polgármester köszöntötte a jelenlévőket.
-Újpalota történetében és hittörténetében is kiemelkedő esemény a templom építése, melyre az elmúlt 37 évben nem került sor. A szomszédos területen, Pestújhelyen hajdanában úgy kezdődik az építkezés, hogy a parcellázást követően kezdődött el a házak, a templom, az iskola építése, csak úgy mint Rákospalotán. Itt Újpalotán kimaradt a művelődési ház és a templom építése. Ezeknek a hiányosságoknak a utólagos pótlásában testületünk hozta meg azt a döntést, hogy itt, szinte matematikai pontossággal a lakótelep közepén, ahol 35-40 ezer ember lakik most végre lehetősége nyílhasson hitéletének gyakorlására. Ma is vannak misék az Újpalotai Közösségi Házban, de ezek nem Isten házában történnek meg. A képviselőtestület meghozta azt a döntését, mely alapján az építési eljárás megkezdődhet, melyet minél sürgősebben, januárban a lakossággal is szeretnénk megbeszélni és az építési engedély kiadásának ezután remélhetőleg jogerősen nincs akadálya- mondta a polgármester.
A program folytatásában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Hajdú László polgármester közösen helyezték el a templom tanulmányterveit, alapító okiratát, két napilapját, egy katolikus hetilapját, a forgalomban lévő pénzérmék egy-egy darabját, valamint a Főegyházmegye és a XV. kerületi Önkormányzat közötti megállapodás másolatát tartalmazó fémhengert a templom alapkövében.
Ezután Erdő Péter bíboros üdvözölte a híveket, és köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy Újpalotán templom épüljön, illetve azoknak, akik „nem fáradtak bele abba, hogy a volt pártház helységébe járjanak misére hosszú éveken át”.
Erdő Péter beszédében hangsúlyozta, hogy a templom mind Isten népének jelképe, mind magának az egyháznak is képe.
– Mindez közösségformáló erő és a találkozás helye is, ahol elsősorban Isten és a hívő ember között jön létre- mondta, majd a bíboros kiemelte, hogy fontos dolog az elcsendesedés; fontos dolog, hogy legyen egy hely, ahol az Istennel való találkozásra tudunk figyelni, ahol a mai életnek a kavargásában össze tudjuk szedni a lelkünket, föl tudjuk emelni a szívünket.
A bíboros beszélt arról is, hogy nemcsak az egyéni imádságnak, de a közösségi istentiszteletnek is helyszíne a templom, amely igazi közösséget hoz létre, s amelynek ereje kisugárzik a hétköznapi életbe is.
-Az idei évben nemzetünk lelki megújulásáért imádkoztunk. A lelki megújulásnak nagyszerű lehetősége a templom és a körülötte kialakuló közösség. A jövő esztendő pedig Budapesten jeles év lesz, a Városmisszió éve. Hogyan lehet jobban kifejezni a város nyilvánossága előtt is a hitünket és az abból fakadó örömünket, ha nem egy templomnak a létesítésével olyan helyen, ahol a hívő emberek már hosszú évek óta várják ezt a lehetőséget? Adja Isten, hogy itt most egy olyan épület keletkezzen, amely a szentnek, az Istennek a jelenlétét képviseli és sugározza szét az emberek között – mondta a bíboros, majd megáldotta a templom helyét.
A templomépítésre két terv is készült, de még nem tudni, melyik valósul meg. Az azonban bizonyos, hogy ettől függetlenül az alapkőletétellel elindulhat a munka,

ALAPÍTÓ OKIRAT
Alulírott Dr. Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a mai napon e hivatalos írással megbízást adok az újpalotai Katolikus Templom felépítésére, amely egy majdan megalapítandó önálló plébánia temploma lesz az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

E templom létrejöttének és építésének rövid története az utókor számára:
Újpalotán 1993 óta van napirenden egy új templom építése. A XV. kerületi Önkormányzat egy akkori határozatában hozzájárult ahhoz, hogy területén új római katolikus templom épüljön. Az első helyszínt a főtéren jelölték ki. Ezt követően elődöm, dr. Paskai László bíboros, prímás, érsek úr látogatást tett a kerületben és tárgyalt Czibik Tamás polgármester úrral. 1994-ben az EPSZ tagjai egyhangúlag megerősítették Paskai László bíboros úr templomépítési szándékát. Az akkori kölcsönös szándék ellenére az építkezés pénzügyi okokból nem kezdődhetett meg.

A 2003. május 26-án, a budavári Prímási Palotában tartott Papi Szenátus ülésén ismét elhangzott, hogy az újpalotai lakótelep kapjon templomot. Dr. Udvardy György püspök, érseki általános helynök úr – a főegyházmegye új vezetésének szándékát összefoglalva – 2005. májusában írt levelében tájékoztatta Hajdú László polgármester urat azokról a szempontokról, amelyeket a Főegyházmegye a templom építésével összefüggésben fontosnak tart.

A jelenlegi helyszín javaslata a kezdetekhez képest 13 év után, 2006-ban került ismét az Önkormányzat képviselőtestülete elé. Ezután a jogi, gazdasági és műszaki egyeztetések következtek, melyek eredményeként aláírásra került a megállapodás a XV. kerületi Önkormányzat és a Főegyházmegye vezetői között. A megállapodás értelmében a XV. kerületi Önkormányzat ezt a Pattogós utca – Szerencs utca által határolt területet 99 évi időtartamra, templomépítés céljaira az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye használatába adta.
Tanulmánytervek szintjén elkészültek azok a vázlatok, amelyekből végleges formát ölthet a templom a kapcsolódó épületrészekkel együtt. Ennek az új templomnak nemcsak szakrális, hanem közösségépítő, szociális, karitatív szerepet is kell vállalnia, viselnie.

Reményeink szerint – természetesen pénzügyi lehetőségeinktől is függően – a templomépítés 2008-ban befejeződhet.
A templom alapkövét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Szent Erzsébet Jubileumi Évben, 2006. december 20-án, de. 10 órakor helyezem el. Bízom abban, hogy a 2007. szeptember 16-22. között tartandó városmisszióra már állnak a templom falai és mielőbb felszentelhetem a megépült újpalotai katolikus templomot.

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó cikkek:

















Képes beszámoló