Menu

Televízió a kerületben lakóknak

2012.09.28.

A kerületi televízió adását figyelemmel kísérő nézők láthatták, hogy szeptember
3-tól teljesen új műsorstruktúrával és képi világgal jelentkezik a tévé. A változások elsősorban az új stúdióvezetőnek, Ponyiczky Lászlónak köszönhetőek.

A szakember kerületi tévénél kezdte pályafutását 1990-ben, majd operatőrként dolgozott a Magyar Televízió Külpolitikai Főszerkesztőségénél. A kereskedelmi televíziózás indulásakor a két országos csatorna egyikétől kapott felkérést a Hírigazgatósághoz tartozó műsorok gyártásának szervezésére.
Producerként is kipróbálta magát, 2007-től pedig a Millenáris tévéstúdióját vezette, ahol évente 70-80 nagyszabású produkciót készítettek, például a Fonogram Gálát vagy a Mindentudás Egyetemét. A változások előtt álló kerületi televízió munkatársait kezdetben csak tanácsokkal segítette, majd június közepén elvállalta a stúdió vezetését.
– Pillanatnyilag a hőskort idéző körülmények között dolgozunk, a maroknyi, ám roppant lelkes stábbal egy iroda sarkában berendezett ideiglenes stúdióban tevékenykedünk. Legnagyobb problémánk az idővel való versenyfutás, mert csak lineáris munkavégzésre van lehetőségünk. Reményeink szerint szeptemberben elkezdődnek az új stúdió kialakításának munkálatai, ahol majd egy műterem, vezérlőegység két montírozóval, szerkesztőség, irodák és egy tárgyaló kap helyet.
A stúdióvezető szerint a kerületi tévé az itt élő embereknek kell szóljon, a közösséget érintő eseményeket, problémákat kell megmutassa. Például a Polgármesteri Hivatal tervei vagy egy új játszótér átadása a helyieknek fontosabb, mint egyéb, nagyobb közösséget érintő ügyek.
– A jelmondatunk, hogy nem nagy tévét csinálunk kicsiben, hanem kicsi tévét nagyban. Az interaktivitást szeretnénk erősíteni, terveink között szerepel többek között egy amatőr tudósítói hálózat kiépítése, akik olyan eseményekről készítenének pár perces anyagokat, például egy egyesületi találkozóról, amelyekre a tévé stábja nem jut el. Ezek a felvételek azután bekerülnének a Híradóba. A gyerekeket szeretnénk bevonni a műsorokban elhangzó mesék illusztrálásába.
Olyan elképzelés is van, hogy iskoláknak feladatként kiadnánk egy általuk választott mese tetszés szerinti feldolgozását. Terveink szerint a közel jövőben a tévéműsor felkerülne a kerületi média internetes felületére.
– Újításként szeretnénk bevezetni a későbbiekben azt, hogy a Képújság alatt rádióműsor szóljon, ami szervesen kapcsolódna a Képújság hirdetéseihez. A tervek szerint a műsor interaktív lenne: a hallgatók betelefonálhatnának a hirdetésekkel kapcsolatban vagy adott esetben a rádió telefonálna ki egy-egy hirdetőhöz.
A televízió kiválóan együtt működik az ÉLETképek újság szerkesztőségével, ami abban is megmutatkozik, hogy kölcsönösen részt vesznek egymás szerkesztőségi megbeszélésein. Vannak olyan anyagok, amelyek együttesen jelennek meg az újságban és a tévében.
Ponyiczky László szerint ezzel erőteljesebben rávilágítanak az adott témára, ami így nagyobb érdeklődésre tarthat számot.